Standard.

utorak jul 23

Boris Džonson će biti novi britanski premijer

Boris Džonson izabran je za lidera konzervativne partije i novog premijera Velike Britanije, javljaju britanski mediji.

74 hits

utorak jul 23

Haradinaj potvrdio: Danas idem u Hag

Objavljeno u: Svijet

by Nemanja Lacman

Bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj, potvrdio je za T7 RV da će danas otputovati u Hag, gdje će biti saslušan u specijalnom sudu za zločine koje su počinili bivši pripadnici…

102 hits

utorak jul 23

Novinarka objavila cijene doručka na Hvaru: Zar za tost i jaja treba ovoliko platiti?!

Objavljeno u: Svijet

by Nemanja Lacman

Hrvatska novinarka Vesna Kljajić objavila je fotografiju cjenovnika iz jednog restorana na Hvaru koja je izazvala brojne reakcije. 

316 hits

utorak jul 23

Pucnjava u Beogradu: Vozač stradao, suvozač povrijeđen

Tokom noći u Beogradu muškarac (28) je ubijen, a drugi (26) je ranjen u oružanom napadu, rečeno je agenciji Beta u Hitnoj pomoći.

104 hits

 
 
 
 
utorak, 18 jun 2019 18:45

UN traže nezavisnu istragu o smrti Morsija

Kancelarija za ljudska prava UN zatražila je danas da se sprovede "detaljna i nezavisna" istraga poslije smrti svrgnutog egipatskog predsjednika Mohameda Morsija na sudu.

UN traže nezavisnu istragu o smrti Morsija FOTO: BETA

Morsi, koji je proveo gotovo šest godina u pritvoru, umro je juče poslije onesvješčivanja u sudnici u Kairu.

"Poslije svake iznenadne smrti u zatvoru treba da slijedi brza, nepristrasna, detaljna i transparentna istraga koju će sprovesti nezavisno tijelo da bi se rasvijetlio uzrok smrti",rekao je Rupert Kolvil, portparol Visokog komesarijata UN za ljudska prava.

On je podsjetio da je u trenutku smrti Morsi bio u pritvoru po nalogu egipatskih vlasti i da je egipatska država bila odgovorna da osigura da se prema njemu ophodi na human način i da se poštuje njegovo pravo da ostane u životu i da bude liječen.

Portparol je istakao da su izrečene sumnje o njegovim uslovima pritvora i pistupa lekarskoj njezi dok je bio u zatvoru.

U martu 2018. godine jedna britanska nezavisna komisija, predvođena konzervativnim poslanikom Krispinom Blantom osudila je držanje Morsija u izolaciji 23 sata dnevno, navodeći da je on patio od dijabetesa i bubrežne insuficijencije.

Kolvil je rekao da istraga treba da uzme u obzir sve aspekte ophođenja vlasti prema Morsiju da bi se provjerilo da li su uslovi pritvora uticali na njegovu smrt.

Organizacije za odbranu ljudskih prava kao što su Amnesti internešenal i Hjuman rajts voč, kao i britanski poslanik Krispin Blant su takođe tražili nezavisnu istragu o smirti bivšeg egipatskog islamističkog predsjednika, koji je imao 67 godina kada je umro.

Izvor: Beta/AFP

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.