Standard.

utorak jul 23

Boris Džonson će biti novi britanski premijer

Boris Džonson izabran je za lidera konzervativne partije i novog premijera Velike Britanije, javljaju britanski mediji.

72 hits

utorak jul 23

Haradinaj potvrdio: Danas idem u Hag

Objavljeno u: Svijet

by Nemanja Lacman

Bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj, potvrdio je za T7 RV da će danas otputovati u Hag, gdje će biti saslušan u specijalnom sudu za zločine koje su počinili bivši pripadnici…

99 hits

utorak jul 23

Novinarka objavila cijene doručka na Hvaru: Zar za tost i jaja treba ovoliko platiti?!

Objavljeno u: Svijet

by Nemanja Lacman

Hrvatska novinarka Vesna Kljajić objavila je fotografiju cjenovnika iz jednog restorana na Hvaru koja je izazvala brojne reakcije. 

286 hits

utorak jul 23

Pucnjava u Beogradu: Vozač stradao, suvozač povrijeđen

Tokom noći u Beogradu muškarac (28) je ubijen, a drugi (26) je ranjen u oružanom napadu, rečeno je agenciji Beta u Hitnoj pomoći.

103 hits

 
 
 
 
četvrtak, 11 jul 2019 18:45

Turisti opsijedaju grad smrti u Australiji: Izbrisan sa karte prije 30 godina i svaki dah u njemu je smrtonosan

Vitenum je rudarski grad koji je napušten prije 50-ak godina zbog visokih koncentracija azbesta.

Turisti opsijedaju grad smrti u Australiji: Izbrisan sa karte prije 30 godina i svaki dah u njemu je smrtonosan Foto: Instagram

Vlasti mole turiste da zaobiđu gradić u Zapadnoj Australiji, naglašavajući kako samo udisanje vazduha može biti smrtonosno. Vitenum je izbrisan sa karata i isključen iz mreže nakon što su visoki razine azbesta u vazduhu prouzrokovale smrt hiljade rudara. Uprkos znakovima upozorenja, turisti još uvijek hrle u taj bivši rudarski grad udaljen oko 300 kilometara od luke Hedland, piše Dejli mejl.

Posjetioci dolaze u Vitenum kako bi fotografisali propali kafić Dok Holidej, draguljarnicu sa urušenim krovom, napuštene automobile i domove, i pustu zemlju na kojoj se sve nalazi. Fotografije “ekstremnog turizma” prikazuju odmor čitavih porodica, kampovanje grupa prijatelja i turiste koji se, ponekad i sa kućnim ljubimcima – kupaju u jezeru. T

Takođe, mnogi dijele fotografije znak upozorenja na kojem piše da ne ulaze. Većina ih u svojim opisima ne spominje smrtonosne zagađivače u vazduhu ili bilo kakav problem.

Ministar za aboridžinske poslove i zemlje Ben Vajat rekao je da je zastrašujuća količina azbesta još uvijek u vazduhu, a grad nikada neće biti siguran za posjetu. Rekao je da kada je rudnik Vitenun zatvoren 1966. godine, a nakon zatvaranja su ostala tri miliona tona jalovine, odnosno azbestnih ostataka u klancu i okolici: “Izloženost samo jednom vlaknu te jalovine mogla bi biti fatalna”.

Vajat je rekao da nikakav novac ili vrijeme neće biti dovoljni da se grad očisti do mjere prihvatljive za ljudsko stanovanje.

“Imam jednostavnu poruku za svakoga ko razmišlja o putovanju u Vitenum. Nemojte”, rekao je i dodao: “Ti znakovi upozorenja nisu tu za ukras ili za obogaćivanje vaše Instagram kolekcije. To su ozbiljna upozorenja o ozbiljnim zdravstvenim posledicama. Ne mogu dovoljno naglasiti da je veoma glupo putovati u Vitenum. Postoji mnogo klisura u Zapadnoj Australiji koje ne nose sa sobom pretnju fatalnih posledica”.

Izvor: Kurir.rs/Dejli mejl

 

Posljednji put izmijenjeno četvrtak, 11 jul 2019 18:52

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.