Standard.

nedjelja decembar 15

Jači zemljotres ponovo potresao Albaniju

Objavljeno u: Svijet

by Nemanja Lacman

Novi jači zemljotres pogodio je Albaniji, dva sata i 18 minuta nakon ponoći, po lokalnom vremenu. 

520 hits

nedjelja decembar 15

Ovakvu pljačku niste vidjeli: Najgluplji kradljivac automobila na svijetu

Objavljeno u: Svijet

by Nemanja Lacman

Trebala je to biti pljačka automobila kakve su uobičajene u Brazilu. U jednoj uskoj ulici napadači blokiraju automobil Renault Duster (kod nas Dacia Duster), jedan od njih naoružan automatskom puškom istjera vlasnika iz…

184 hits

nedjelja decembar 15

Snimljeni Asmati: Pleme koje je pojelo Rokfelera

Objavljeno u: Svijet

by Nemanja Lacman

Majkl Rokfeler bio je četvrto dijete guvernera Njujorka Nelsona Rokfelera i četvrta generacija u porodici Rokfeler. On je misteriozno nestao tokom ekspedicije u Asmatu, region u Novoj Gvineji, a jedna od teorija…

212 hits

subota decembar 14

Šteta od zemljotresa u Albaniji između pola milijarde i milijardu eura

Objavljeno u: Svijet

by Lejla

Procjena vlasti u Albaniji da će šteta katastrofalnog zemljotresa koji je tu državu pogodio 26. novembra iznositi između pola milijarde i milijardu eura.

258 hits

 
 
 
 
petak, 12 jul 2019 18:33

Upozorenje za Nju Orleans: Obezbijedite vodu, hranu i ljekove za najmanje tri dana

Na Tviter nalogu grada Nju Orleansa osvanulo je upozorenje upućeno stanovnicima ovog grada, koje sadrži pravila ponašanja pred uragan koji se tek očekuje.

"Stanovnici bi trebalo da se pripreme i obave sledeće aktivnosti: da prikupe hitne potrepštine, uključujući vodu, hranu i ljekove najmanje za tri dana i da obezbijede svoju imovinu za jake kiše i vjetar – da očiste oluke, ispuste bazene", objavljeno je na Tviteru.

Američki Nacionalni centar za uragane saopštio je danas da tropska oluja "Beri" jača dok se približava obali Luizijani a očekuje se da postane uragan kad se obruši na tlo u subotu.

Kako navodi, udari vjetra su sve jači i sada su preko 100 kilometara na čas, a očekuje se da će biti još jači.
 
Oluja se sporo kreće, ali je upozorenje na nevreijme izdato za zonu kod jezera Pončertrejn, kao i za Biloksi i Misisipi. U Luizijani je proglašeno vanredno stanje, a duž cijele njene obale na snazi je upozorenje na uragan.
 
"Beri" se približava i Nju Orleansu čiji žitelji su se prethodnih dana već suočili sa poplavama.
 
Ovaj grad, koji je 2005. godine pogodio uragan Katrin, priprema se za obilnu kišu, a oluja bi večeras ili ujutru mogla da se pretvori u uragan prve kategorije prije nego što stigne do obala Luizijane.
 
Guverner Luizijane Džon Edvards uputio je Trampovoj administraciji juče molbu da se ovoj saveznoj državi što prije stave na raspolaganje dodatni federalni resursi, prenosi AP.
 
Proglasivši vanredno stanje, Tramp je pozvao stanovnike ugroženih područja da slijede uputstva saveznih i lokalnih vlasti.
 
"Molim vas da budete u pripravnosti, na oprezu i na sigurnom", napisao je on na Tviteru.
 
Oko 10.000 ljudi iz Plekemajns Periša na jugoistočnom najnižem kraju u Luizijani već je evakuisano.
 
U Luizijani su već stacionarani pripadnici Nacionalne garde i spasilački timovi sa čamcima i vozilima koja mogu da idu po velikoj vodi, a spremni su i helikopteri, kao i raspodjela pijaće vode, ćebadi.
 
Direktor Nacionalnog centra za uragane Ken Grejem kaže da bi u djelovima Luizijane moglo da padne više od 60 santimetara kiše.
 
Prava opasnost, kako kaže, nije vjetar već kiša. Oluja bi mogla da donese najveće padavine posle više decenija.
 
Vodostaj rijeke Misisipi je već povećan zbog proljećnih kiša i topljenja snijega, a zemlja oko Nju Orleansa je vlažna posle kiše koja je pala u srijedu.
 
Padavine bi mogle da predstavljaju ozbiljan test za to da li je Nju Orleans poboljšao resurse za odbranu od poplava nakon što je grad opustošio uragan Katrina 2005. godine koji je, prema nekim procjenama, u nekoliko američkih država odnio više od 1.800 života.
 

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.