Standard.

ponedjeljak decembar 09

(VIDEO) Užas na novom Zelandu: Erupcija vulkana dok su u krateru bili turisti, poginula najmanje jedna osoba

Jedna osoba je poginula, nekoliko se vodi kao nestalo, dok je najmanje jedna osoba prebačena na kopno sa teškim povredama u erupciji vulkana na novozelandskom Bijelom ostrvu, saopštili su zvaničnici.

145 hits

ponedjeljak decembar 09

Dramatično u Mostaru: Policija deblokirala deponiju, mještani se vezali lancima, ima povrijeđenih

Šesti je dan blokade deponije u Mostaru. Jutros prije 7 sati jake policijske snage sa Jedinicom za posebne namjene MUP HNK stigle su pred "Uborak".

134 hits

ponedjeljak decembar 09

Zemljotres u Italiji, zatresla se okolina Firence

Objavljeno u: Svijet

by Jovana

Zemljotres jačine 4,8 stepeni Rihterove skale pogodio je okolinu Firence na sjeveru Italije, saopštio je Evropski mediteranski seizmološki centar.

176 hits

ponedjeljak decembar 09

VIDEO: Leteći automobili kreću u masovnu proizvodnju, Holanđani prodali 70 primjeraka

Već sada se odvija prava trka koji će se upisati u istoriju kao prvi komercijalni leteći automobil.

726 hits

 
 
 
 
utorak, 23 jul 2019 13:42

Boris Džonson će biti novi britanski premijer

Boris Džonson izabran je za lidera konzervativne partije i novog premijera Velike Britanije, javljaju britanski mediji.

Džonson će naslijediti Terezu Mej na poziciji čelnika Konzervativne partije, a s obzirom na to da je ta stranka osvojila najveći broj glasova na prošlim paralmentarnim izborima, zakonski slijedi da novi predśednik partije postaje novi premijer.

Džonson je bio jedan od najagresivnijih zagovornika izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, a kao bišvi novinar često je satirično kritikovao Uniju. Iako je do danas bio član parlamenta, najpoznatiji je po svojoj ulozi načelnika Londona od 2008. do 2016. godine.

Kritičari tvrde kako su njegove ideje o načinu izlaska Britanije iz EU nerealne, da iznosi nemoguće uslove i da će on kao premijer samo otežati "porođajne muke" nove i nezavisne Velike Britanije.

Ono što je politički zanimljivo jeste činjenica da je najveći Džonsonov ljubitelj američki predśednik Donald Tramp, dok je Džonson kritikovao Trampovu odluku o zabrani ulaska državljana muslimanskih država u SAD.

Upravo zbog Trampove podrške, a i sličnosti u frizurama, Džonsona često nazivaju "engleski Tramp".

Ipak, sličnosti, kažu mnogi, idu i dalje od toga.

Kako se tvrdi, on je političar koji ne bježi od kontroverznih tema, kontroverznih odluka i izjava, a koje na jedan ili drugi način uznemiravaju javnost - upravo kao i Donald Tramp.

Obojica su imali škakljive izjave o manjinama, posebno o muslimanima i crncima.

Što se tiče Bregzita, Džonson ga je glasno podržavao, a kada su građani na referendumu izabrali upravo izlazak iz EU, stao je na stranu ljućeg pregovaranja s Briselom odbacujući ideju o plaćanju "računa" za izlazak u iznosu od 39 milijardi funti.

S druge strane, Džonson je pobornik razvoja zelenog privrednog sektora, promovišući zaštitu okoline, vožnju bicikala i slično.

Obećao je da će dovršiti izlazak Velike Britanije iz EU, a onda će, kažu analitičari, Džonson smjer Londona okrenuti prema zapadu, ka Sjedinjenim Američkim Državama.

Ta zemlja će Velikoj Britaniji, kažu kritičari, biti poluga moći jednom kada London raskrsti sa Briselom.

B92

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.