Standard.

nedjelja novembar 17

Leš se u kabini nalazio TRI DANA: Srpski kamiondžija PRONAĐEN MRTAV u svom kamionu u Italiji

Kamiondžija iz Srbije (59) pronađen je u srijedu 13. novembra mrtav u svom kamionu, parkiranom u gradiću na sjeveru Italije. Kako je utvrđeno, leš se u kabini nalazio puna tri…

34 hits

nedjelja novembar 17

More će rasti do 10 metara, pogledajte Jadran 2100.

Objavljeno u: Svijet

by Samir

UN-ov izvještaj o stopi zagađenja Zemljine atmosfere naveo je da je 2017. godine čovječanstvo, ne samo što je povećalo nivo CO2 na najviše u ljudskoj istoriji, nego je to činilo…

72 hits

nedjelja novembar 17

Zaev: Sjeverna Makedonija u januaru postaje članica NATO

Objavljeno u: Svijet

by Samir

Premijer Sjeverne Makedonije, Zoran Zaev, najavio je da će i Španija i Francuska uskoro ratikovati pristupni protokol, te će njegova zemlja u januaru postati punopravna članica NATO.

49 hits

nedjelja novembar 17

Još četiri osobe poginule na demonstracijama u Boliviji

Objavljeno u: Svijet

by Samir

Međuamerička komisija za ljudska prava saopštila je danas da su još četiri osobe poginule na demonstracijama u Boliviji. Od početka krize i protesta krajem oktobra zabiljeležena su najmanje 23 smrtna…

49 hits

 
 
 
 
utorak, 13 avgust 2019 14:40

Vatra u carstvu leda: Gore Sibir, Aljaska i Grenland

Oblak dima i čađi veći od Evropske unije širi se Sibirom, dok šumski požari nezapamćenih razmera u Arktičkom krugu ulaze u treći mjesec.

Vatra je toliko velika da se vidi iz svemira.

Uobičajeno zamrznut teren okovan snijegom i ledom, koji je ključni dio Zemljinog sistema hlađenja, izbacuje ugljen-dioksid u atmosferu i pogoršava ionako ugroženu klimu, piše Blic.

Usljed ogromnih požara na sjeveru Rusije, Aljasci, Grenlandu i u Kanadi, u junu je u vazduh izbačeno 50 megatona ugljen-dioksida, a 29 megatona u julu, što daleko premašuje prethodni rekord što se tiče Arktika. U prethodnih 11 dana avgusta u vazduh je izbačeno 25 megatona ugljen-dioksida, a ukupna emisija ugljen-dioksida u atmosferu od početka godine ista je emisiji koju proizvede 36 miliona automobila godišnje, poručili su iz "Grinpisa".

Kako se navodi, ovo su do sada najistrajniji požari u sedamnaestogodišnjoj bazi podataka evropskog satelitskog monitoring sistema, sa vatrom čiji je intenzitet, kako kažu stručnjaci, daleko iznad prosjeka.

Rusija je najviše pogođena požarima, a dim iz Sibira i drugih gorućih površina proširio se u brojna područja Rusije i Evrope, na zapadu do Danske, a na istoku do zapadnih obala Kanade.

NASA na svojim stranicama upozorava da dim sadrži brojne polutante i štetne sastojke, od ugljen-monoksida, preko policikličnih aromatskih ugljovodonika, metala i dioksina, do čestica pepela i čađi, koje mogu biti štetne za zdravlje, posebno djece i starijih.

Anti Liponen iz Meteorološkog instituta Finske procijenio je da je pogođeno produčje veličine pet miliona kvadratnih kilometara.

Karli Filips iz Unije zabrinutih naučnika kaže da su požari na Aljasci spalili 7,3 miliona hektara šume od 2000. godine, što je dvostruko više no što je spaljeno u prethodnih 20 godina.

Takođe, emisije ugljen-dioksida iz ovih požara mogle bi ubrzati zagrevanje planete.

Ekosistem Aljaske sadrži ogromne količine ugljenika u ledu i tlu koji se akumulirao tokom milenijuma.

Crna čađ takođe pada na arktički led slabeći njegovu sposobnost refleksije sunčeve toplote, a satelitski snimci sa Grenlanda ovog mjeseca su otkrili da su se požari raširili na teritoriju veličine 380 kilometara kvadratnih.

Arktik nije jedini region koji je pogođen. Do sada je u EU ove godine bilo 1.600 požara većih od 30 hektara, što je četiri puta veće od godišnjeg proseka tokom prethodne decenije, navode iz Agencije za monitoring atmosfere Kopernik.

Iako požari na severu Rusije, Sibiru i Grenlandu besne već treći mjesec, sa rekordnim veličinama spaljenih šuma i zemljišta i količinama gasova, svjetska javnost se “probudila” tek nedavno.

Ljetnji požari u Sibiru dio su uobičajenog, prirodnog godišnjeg ciklusa. Međutim, zbog klimatskih promjena, odnosno ekstremnih temperatura, suša i snažnih vjetrova, oni su ove godine poprimili razmjere bez presedana, a čini se da će vremenske prilike u naredne dvije nedjelje pogodovati njihovom jačanju.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.