Standard.

subota avgust 17

Drama u Hrvatskoj: Avion sletio na put, vozači u šoku gledali šta se dešava

Objavljeno u: Svijet

by Samir

Na autoputu Zagreb - Rijeka, između Vrbovskog i Ravne Gore, avion tipa Cessna 150 M sletio je na put. Ovaj prizor šokirao je vozače koji su se zatekli na putu.

96 hits

subota avgust 17

SKANDAL: Boki 13 u vezi sa srbijanskim političarom - našli eksplicitne fotografije i dva videosnimka

Objavljeno u: Svijet

by Samir

U telefonu uhapšenog makedonskog voditelja i bivše rijaliti zvijezde Bokija 13 policija je pronašla šokantnu prepisku s jednim srbijanskim političarom.

60 hits

subota avgust 17

Ovo je Damir Jusupov, heroj koji je spasao 233 života: Znao sam da je udar neizbježan, imao sam dvije opcije

Objavljeno u: Svijet

by Samir

Za samo nekoliko sekundi, dva pilota uspjela su da prizemlje onesposobljeni avion "Erbas" u polje kukuruza u blizini Moskve i tako su spasli 233 života.

42 hits

subota avgust 17

Požar u hotelu u Odesi, najmanje osmoro poginulo

Objavljeno u: Svijet

by Samir

Najmanje osam osoba poginulo je u požaru, koji je izbio rano jutros u hotelu u ukrajinskom gradu Odesi, saopštila je Ukrajinska služba za vanredne situacije.

14 hits

 
 
 
 
utorak, 13 avgust 2019 14:40

Vatra u carstvu leda: Gore Sibir, Aljaska i Grenland

Oblak dima i čađi veći od Evropske unije širi se Sibirom, dok šumski požari nezapamćenih razmera u Arktičkom krugu ulaze u treći mjesec.

Vatra je toliko velika da se vidi iz svemira.

Uobičajeno zamrznut teren okovan snijegom i ledom, koji je ključni dio Zemljinog sistema hlađenja, izbacuje ugljen-dioksid u atmosferu i pogoršava ionako ugroženu klimu, piše Blic.

Usljed ogromnih požara na sjeveru Rusije, Aljasci, Grenlandu i u Kanadi, u junu je u vazduh izbačeno 50 megatona ugljen-dioksida, a 29 megatona u julu, što daleko premašuje prethodni rekord što se tiče Arktika. U prethodnih 11 dana avgusta u vazduh je izbačeno 25 megatona ugljen-dioksida, a ukupna emisija ugljen-dioksida u atmosferu od početka godine ista je emisiji koju proizvede 36 miliona automobila godišnje, poručili su iz "Grinpisa".

Kako se navodi, ovo su do sada najistrajniji požari u sedamnaestogodišnjoj bazi podataka evropskog satelitskog monitoring sistema, sa vatrom čiji je intenzitet, kako kažu stručnjaci, daleko iznad prosjeka.

Rusija je najviše pogođena požarima, a dim iz Sibira i drugih gorućih površina proširio se u brojna područja Rusije i Evrope, na zapadu do Danske, a na istoku do zapadnih obala Kanade.

NASA na svojim stranicama upozorava da dim sadrži brojne polutante i štetne sastojke, od ugljen-monoksida, preko policikličnih aromatskih ugljovodonika, metala i dioksina, do čestica pepela i čađi, koje mogu biti štetne za zdravlje, posebno djece i starijih.

Anti Liponen iz Meteorološkog instituta Finske procijenio je da je pogođeno produčje veličine pet miliona kvadratnih kilometara.

Karli Filips iz Unije zabrinutih naučnika kaže da su požari na Aljasci spalili 7,3 miliona hektara šume od 2000. godine, što je dvostruko više no što je spaljeno u prethodnih 20 godina.

Takođe, emisije ugljen-dioksida iz ovih požara mogle bi ubrzati zagrevanje planete.

Ekosistem Aljaske sadrži ogromne količine ugljenika u ledu i tlu koji se akumulirao tokom milenijuma.

Crna čađ takođe pada na arktički led slabeći njegovu sposobnost refleksije sunčeve toplote, a satelitski snimci sa Grenlanda ovog mjeseca su otkrili da su se požari raširili na teritoriju veličine 380 kilometara kvadratnih.

Arktik nije jedini region koji je pogođen. Do sada je u EU ove godine bilo 1.600 požara većih od 30 hektara, što je četiri puta veće od godišnjeg proseka tokom prethodne decenije, navode iz Agencije za monitoring atmosfere Kopernik.

Iako požari na severu Rusije, Sibiru i Grenlandu besne već treći mjesec, sa rekordnim veličinama spaljenih šuma i zemljišta i količinama gasova, svjetska javnost se “probudila” tek nedavno.

Ljetnji požari u Sibiru dio su uobičajenog, prirodnog godišnjeg ciklusa. Međutim, zbog klimatskih promjena, odnosno ekstremnih temperatura, suša i snažnih vjetrova, oni su ove godine poprimili razmjere bez presedana, a čini se da će vremenske prilike u naredne dvije nedjelje pogodovati njihovom jačanju.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.