Standard.

nedjelja novembar 17

Leš se u kabini nalazio TRI DANA: Srpski kamiondžija PRONAĐEN MRTAV u svom kamionu u Italiji

Kamiondžija iz Srbije (59) pronađen je u srijedu 13. novembra mrtav u svom kamionu, parkiranom u gradiću na sjeveru Italije. Kako je utvrđeno, leš se u kabini nalazio puna tri…

34 hits

nedjelja novembar 17

More će rasti do 10 metara, pogledajte Jadran 2100.

Objavljeno u: Svijet

by Samir

UN-ov izvještaj o stopi zagađenja Zemljine atmosfere naveo je da je 2017. godine čovječanstvo, ne samo što je povećalo nivo CO2 na najviše u ljudskoj istoriji, nego je to činilo…

72 hits

nedjelja novembar 17

Zaev: Sjeverna Makedonija u januaru postaje članica NATO

Objavljeno u: Svijet

by Samir

Premijer Sjeverne Makedonije, Zoran Zaev, najavio je da će i Španija i Francuska uskoro ratikovati pristupni protokol, te će njegova zemlja u januaru postati punopravna članica NATO.

49 hits

nedjelja novembar 17

Još četiri osobe poginule na demonstracijama u Boliviji

Objavljeno u: Svijet

by Samir

Međuamerička komisija za ljudska prava saopštila je danas da su još četiri osobe poginule na demonstracijama u Boliviji. Od početka krize i protesta krajem oktobra zabiljeležena su najmanje 23 smrtna…

49 hits

 
 
 
 
utorak, 13 avgust 2019 16:21

(VIDEO) Vatra u carstvu leda: Gore Sibir, Aljaska i Grenland, oblak dima veći od Evrope

(VIDEO) Vatra u carstvu leda: Gore Sibir, Aljaska i Grenland, oblak dima veći od Evrope FOTO: Tanjug

Oblak dima i čađi veći od Evropske unije širi se Sibirom dok šumski požari nezapaćenih razmjera u Arktičkom krugu ulaze u treći mjesec! Vatra je toliko velika da se vidi iz - svemira!

Obično zamrznut teren okovan snijegom i ledom, koji je ključni dio Zemljinog sistema hlađenja, izbacuje ugljen dioksid u atmosferu i pogoršava ionako ugroženu klimu.

Usled ogromnih požara na sjeveru Rusije, Aljasci, Grenlandu i Kanadi u vazduh je izbačeno 50 megatona ugljen dioksida u junu, a 29 megatona u julu, što daleko premašuje prethodni rekord što se tiče Arktika. U prethodnih 11 dana avgusta u vazduh je izbačeno 25 megatona ugljen dioksida. Ukupna emisija ugljen dioksida u atmosferu od početka godine ekvivalentna je emisiji koju proizvede 36 miliona automobila godišnje, poručili su iz "Grinpisa".

Ovo su do sada najistrajniji požari u 17-godišnjoj bazi podataka evropskog satelitskog monitoring sistema, sa vatrom čiji je intenzitet, kako kažu stručnjaci, daleko iznad prosjeka.

Rusija je najviše pogođena požarima. Prošlog mjeseca je predsjednik Vladimir Putin mobilizovao vojsku da gase požare, a četiri sibirska regiona su proglasila vanredno stanje.

Ali, vatra nastavlja da gori. Naučnik Jozef Ašbaher rekao je da je samo u Sibiru tokom dva mjeseca požara uništeno 4,3 miliona hektara šume, ugrožene životinje bježe iz divljine u naseljena područja, a Anton Beneslavski, ekspert za požare "Grinpisa" dodao je da situacija može biti potencijalno opasna za lokalno stanovništvo, jer bi požari mogli nepredvidivo da krenu prema naseljenim područjima.

Dim se širi i dalje. Dim iz Sibira i drugih gorućih površina proširio se u brojna područja Rusije i Evrope, na zapadu do Danske, a na istoku do zapadnih obala Kanade.

NASA na svojim stranicama upozorava da dim sadrži brojne polutante i štetne sastojke, od ugljen-monoksida, preko policikličnih aromatskih ugljovodonika, metala i dioksina, do čestica pepela i čađi, koje mogu biti štetne za zdravlje, posebno djece i starijih.

Anti Liponen iz Meteorološkog institute Finske procijenio je da je pogođeno produčje veličine pet miliona kvadratnih kilometara.

"Radi poređenja, područje EU je oko 4,5 miliona kilometara a SAD oko 8,1 miliona km", naveo je on.

Oblak dima se kreće ka sjeveroistoku i doći će do Aljaske, gdje su ovogodišnji požari već pogodili područje veće od onog koje je prošle godine uništeno u svim kalifornijskim šumskim požarima.

Crna čađ takođe pada na arktički led slabeći njegovu sposobnost refleksije sunčeve toplote. Satelitske slike sa Grenlanda su ovog mjeseca otkrile da su se požari raširili na teritoriju veličine 380 kilometara, prenosi Blic.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.