Standard.

subota januar 25

(VIDEO) U zemljotresu u Turskoj poginulo 22, trudnica deset sati bila ispod ruševina

Broj žrtava snažnog zemljotresa koji je u petak pogodio istok Turske porastao je na 22, dok je procijenjeno da je najmanje još toliko zarobljeno ispod ruševina, saopštili su zvaničnici.

230 hits

subota januar 25

Dačić: Sukoba sa Podgoricom nema, ali se Srbija ne slaže sa Zakonom

Objavljeno u: Svijet

by Vasilj

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas, govoreći o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori, da sukoba na relaciji Beograd-Podgorica nema, ali da se Srbija brine za…

220 hits

subota januar 25

Lukašenko spreman da kupuje naftu od SAD nakon kraha pregovora sa Putinom

Objavljeno u: Svijet

by Vasilj

Bjelorusija traži alternative ruskoj nafti i pregovara sa Sjedinjenim Državama, Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima o isporukama crnog zlata, saopštio je predsjednik te države Aleksandar Lukašenko.

248 hits

subota januar 25

Amerika i Francuska povlače diplomate zbog virusa

SAD danas organizuju čarter let kako bi svoje građane i diplomate vratile iz kineskog grada Vuhan, epicentra epidemije novog virusa korona od kojeg je u Kini preminula 41 osoba.

127 hits

 
 
 
 
srijeda, 14 avgust 2019 11:06

Svakog sata bogatstvo im raste za četiri miliona dolara: Ko su najbogatije porodice na svijetu i čime se bave?

Čak i današnje vrijeme ekstremnih bogataša i brutalne nejednakosti u društvu brojke koje su ovde iznijete su šokantne. Deset najbogatijih porodica na planeti kontroliše ukupno 889,4 milijarde dolara, a na prvom mjestu ove super luksuzne liste su Voltonovi, vlasnici "Volmarta".

Otkako je "Blumberg" u junu prošle godine rangirao Voltonove kao najbogatiju porodicu u svijetu, njihova imovina raste 70.000 dolara po minuti, četiri miliona na sat, a 100 miliona na dan. Nasljednici Sema Voltona, osnivača "Volmarta" sakupili su bogatstvo do sada neviđene skale, a teško da su sami na vrhu. Slijede porodice Mars i Kok.

Porodica Volton posjeduje "Volmart",  a njihovo bogatstvo iznosi 190,5 milijardi dolara. Tri generacije ove porodice rukovodi bogatstvom kompanije smještene u Bentonvilu u Arkansasu. "Volmart" je najveći maloprodajni lanac u svijetu u kojem porodica posjeduje 50 odsto akcija kompanije. Samo su na konto dividendi prošle godine dobili tri milijarde dolara. 

Porodica Freda Marsa posjeduje istoimenu konditorsku kompaniju i njeno bogatstvo iznosi 125,5 milijardi. Kompanija je u vlasništvu već pet generacija Marsovih, a nalazi se u Meklinu u Virdžiniji. Bave se i proizvodnjom proizvoda za njegu kućnih ljubimaca, što im donosi više od 35 miliona prihoda godišnje.

Porodica Kok, vlasnici "Kok industriza" posjeduju 124,5 milijardi dolara. Kompanija porodice koja ima tri generacije smještena je u Vičiti, Kanzas. Braća Frederik, Vilijam Dejvid i Čarls Kok naslijedili su naftnu kompaniju svog oca Freda, ali su Frederik i Vilijam nakon svađe oko vlasništva napustili porodični posao, prepustivši ga Dejvidu i Čarlsu. Dejvid Kok se kandidovao za potpredsjednika SAD 1980. i dobio je oko jedan odsto glasova.

Dvije generacije porodice Al Saud vlasnici su kompanije "N/A" u Rijadu, Saudijska Arabija i poseduje oko 100 milijardi dolara. Monarh star 87 godina, po kojem je Saudijska Arabija dobila ime, može za svoje bogatstvo zahvaliti naftnim rezervama svoje zemlje. Njihovo neto bogatstvo je procjenjeno na kumulativnim isplatama koje su članovi saudijske kraljevske porodice primili tokom proteklih 50 godina od izvršne kraljeve kancelarije, Kraljevskog Divana.

Mnogi članovi kraljevske porodice su zaradili novac preko vladinih ugovora i osnivanjem biznisa koji pruža usluge državnim kompanijama, poput "Saudi Aramka". Saudijski krunski princ Mohamed bin Salman, sin sedmog monarha kralja Salmana, lično kontroliše imovinu vrijednosti preko milijardu dolara.

Verthajmerovi su vlasnici čuvene kompanije "Šanel" iz Pariza, Francuska, posjeduju ukupno 57,6 milijardi dolara. Treća generacija porodice, braća Alan i Žerar Verthajmer, ubiru plodove rada svog djeda, koji je finansirao dizajnerku Koko Šanel dvadesetih godina.

Braća posjeduju modnu kuću koja je lansirala "malu crnu haljinu" a prošle godine ostvarili su prihod od 11 milijardi. Takođe posjeduju trkačke konje i vinograde. Koko Šanel je, kako se navodi, pokušala da preotme kontrolu nad kompanijom od Verthajmerovih uz pomoć nacista tokom Drugog svjetskog rata.

Hermesovi su već šest generacija vlasnici istoimene kompanije iz Pariza posjeduje 53,1 milijardu dolara. Žan-Lui Dima, koji je preminuo 2010, pretvorio je "Hermes" u globalnog giganta u svetu luksuzne mode. Jedan od njihovih najpoznatijih klijenata bio je i ruski car Nikolaj II.

Van Dam, De Spolberč i De Mevijus su tri belgijske porodice, koje se već pet generacija bave se proizvodnjom piva od 14. vijeka. Vlasnici kompanije "Enhojzer-Buš InBev" posjeduju 52,9 milijardi dolara. Njihov glavni proizvod, veoma poznato pivo nastalo je 1926. godine, piše Blic.rs.

Četiri generacije proširene porodice Beringer Von Baumbah posjeduje kompaniju "Beringer Ingelhajm", smještene u njemačkom gradu Ingelhajmu. Albert Beringer pokrenuo je kompaniju za proizvodnju ljekova 1885, a 130 godina kasnije porodica Beringer, uključujući Fon Baumbahove, i dalje upravlja bogatstvom. Ukupno bogatstvo ove porodice iznosi 51,9 milijardi dolara.

Porodica Ambani posjeduje kompaniju "Rilajens industriz" smještenu u Mumbaju, Indija, a njeno bogatstvo procjenjuje se na 50,4 milijarde dolara. Kompanija je u vlasništvu porodice Ambani već tri generacije, a na čelu najveće svjetske naftne rafinerije je som Dirubhaja Ambanija Mukeš, koji živi u vili od 27 spratova, nazvanoj najskupljom svjetskom privatnom rezidencijom.

Kargil Makmilanovi vlasnici su kompanije "Kargil" koja je smještena u Mineapolisu u Minesoti, a svojim vlasnicima vrijedi 42,9 milijarde dolara. Šest generacija ove porodice su većinski vlasnici firme koju je osnovao Vilijam Kargil u Ajovi 1865.

Njegovi nasljednici danas kontrolištu ovog giganta u sektoru proizvodnje hrane, poljoprivrede i industrije. Kargilovi su 2017. uložili 500 miliona u fabriku koja proizvede do 200.000 tona ribe i stočne hrane godišnje od bakterije hranjene metanom.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.