Standard.

petak avgust 23

Vlasti Albanije budožerom srušile restoran vlasniku koji je napao španske turiste

Objavljeno u: Svijet

by Jovana

Nadležne službe u Albaniji srušile su restoran čiji je vlasnik napao turiste i tijelom pokušao da zaustavi njihov automobil, jer navodno nisu platili račun. Rušenje je izvedeno po nalogu vlasti Albanije…

1369 hits

petak avgust 23

Makron: Naša kuća je u plamenu, ovo je internacionalna kriza

Objavljeno u: Svijet

by Jovana

Francuski predsjednik Emanuel Makron upozorio je sinoć da požari koji haraju brazilskom Amazonijom predstavljaju "međunarodnu krizu" i pozvao članice G7 da razgovaraju o tom problemu na samitu u Bijaricu, u…

94 hits

četvrtak avgust 22

Nevrijeme u Poljskoj, ima mrtvih i povrijeđenih

Nekoliko osoba je poginulo, a desetak je povrijeđeno u Poljskoj u snažnom nevremenu koje je pogodilo Tatre, planinski vijenac na granici sa Slovačkom.

229 hits

petak avgust 23

Trebinje: Zmiju našla u frižideru!

Objavljeno u: Svijet

by Jovana

Pripadnici trebinjske JU "Ekologija i bezbjednost" u naselju Pridvorci, u Trebinju, imali su nesvakidašnju akciju i to uklanjanja zmije iz frižidera jednog domaćinstva! Zmija je, po riječima koordinatora za deminiranje ove…

718 hits

 
 
 
 
petak, 16 avgust 2019 10:32

Otkriveno kako je došlo do tragedije na Hvaru i ko je krivac za to

Otkriveno kako je došlo do tragedije na Hvaru i ko je krivac za to Foto: Radio Sarajevo

Opštinsko tužilaštvo Hrvatske u Splitu objavilo je opširno saopštenje o tragediji na Hvaru prilikom koje je smrtno stradao jedan Italijan, a dvoje djece, brat i sestra, završilo u indukovanoj komi i na aparatima. Protiv dvojice hrvatskih državljana (1996. i 1992.) pokrenut je postupak zbog osnovane sumnje da su počinili teško krivično djelo protiv opšte sigurnosti, prenosi Radio Sarajevo.

"Postoji osnovana sumnja da su 8. avgusta 2019. u Omišu, i to prvoosumnjičeni (1996.) kao vlasnik broda, a drugoosumnjičeni (1992.) kao zapovjednik navedenog broda; zajednički i po prethodnom dogovoru, protivno odredbama članka 148. stavka 4. i članka 385. stavka 1. Pomorskog zakona; u prostor palube ugradili benzinski generator-agregat sa vazdušnim hlađenjem uslijed čijeg redovnog rada dolazi do curenja ugljen monoksida i drugih otrovnih plinova kao nusproizvoda sagorijevanja benzina (udisanje tih plinova uzrokuje smrt), a taj generator-agregat skladno upustvima za upotrebu se ne smije koristiti u zatvorenim prostorima bez uklanjanja plinova izvan prostorija. Osnovano se sumnja da takvo sigurno uklanjanje plinova nisu osigurali lakomisleno smatrajući da time neće izazvati opasnost za život i zdravlje putnika i članova posade", navodi se u saopštenju.

Na taj su brod radi ranije dogovorenog krstarenja 10. avgusta 2019. primili osmoro italijanskih državljana (1962., 2014., 2008., 1975., 1963., 1955., 1963. i 1963.), a na brodu je bilo prisutno i dvoje članova posade, te su 12. avgusta 2019. oko 22 sata, dok je brod bio usidren u uvali Ždrilac, stavili u pogon navedeni generator-agregat, uslijed čega je došlo do stvaranja ugljen- monoksida i drugih otrovnih plinova koji su se kroz vrata, pukotine u zidovima i kroz ventilacijske cijevi klima uređaja na brodu proširili u hodnik i putničke kabine na brodu, piše u nastavku saoštenja.

"Zbog udisanja navedenih plinova je tokom noći u toaletu krmene kabine preminuo muškarac (1962.), dok je dvoje djece (2014. i 2008.) zadobilo višeorgansko zatajenje odnosno povrede opasne po život, a tri su osobe (1975., 1963. i 1955.) osjetile glavobolje, mučnine, te bi njihov život daljnjim udisanjem i boravkom u potpalublju broda bio ugrožen. Budući da ne postoje osnove za predlaganje istražnog zatvora, osumnjičenici su nakon ispitivanja pušteni da se brane sa slobode", zaključuje se u saopćenju ODO Split, prenosi Radio Sarajevo.

 

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.