Standard.

petak oktobar 18

Barselona blokirana: Otkazani letovi, zatvorena granica, putevi... Hiljade ljudi pristiže u katalonsku prijestonicu

Objavljeno u: Svijet

by Jovana

Barselona i cijela sjeveroistočna Katalonija blokirani zbog brojnih štrajkova i demonstracija organizovanih u znak protesta zbog presude katalonskim separatistima.  Opšti štrajk organizovan je na poziv sindikata koji zagovaraju nezavisnost Katalonije, a…

310 hits

petak oktobar 18

Detalji sporazuma: Šta je dogovoreno oko Bregzita?

Evropska unija (EU) i Velika Britanija postigle su sporazum o Bregzitu, i ako on bude ratifikovan građani i kompanije će konačno imati jasniju sliku o onome što ih očekuje.

106 hits

petak oktobar 18

Poslije primirja, eksplozije i pucnjava na sjeveroistiku Sirije

Eksplozije granata i pucnjava danas su se čuli u oblasti grada Ras el Ajn, na sjeveroistoku Sirije, dan nakon što je Turska postigla dogovor sa SAD da zaustavi ofanzivu na…

100 hits

petak oktobar 18

Kao iz filmova: Rat na ulicama Meksika zbog hapšenja El Čapovog sina

U meksičkom Kuljakanu izbili su sukobi između bezbjednosnih snaga i pripadnika moćnog narko kartela Sinaloa, čiji je bivši vođa Hoakin Guzman, poznatiji kao El Čapo.

95 hits

 
 
 
 
utorak, 17 septembar 2019 10:55

Tužan VIDEO: Delfini "tješili" jedni druge prije smrti

Tužan VIDEO: Delfini "tješili" jedni druge prije smrti Printscreen

Projekt Delfin, dobrotvorna američka organizacija, objavila je potresan video koji prikazuje jato delfina kako tješe jedni druge prije nego što ih lovci neke ubiju, a neke odvedu u zatočeništvo...

Jezivi video snimljen je u zalivu u blizini Taijija u Japanu, a prikazuje grupu bjelogrlih delfina koje ganjaju lovci. Kako navodi organizacija, jato je prvo usmjereno prema zalievu gdje su ostali zarobljeni tokom noći.

Lovci su došli ujutro...

Iz organizacije su objasnili kako se vidi kako delfini plivaju u krugu zajedno, dok matrijarh (vođa) ove grupe kruži oko njih i nježno ih dotiče, kako bi ih utješila.

"Iscrpljena i preplašena porodica zajedno je izranjala i da uzme vazduh. Onog trena kad su mreže spuštene, a njihova sudbina zapečaćena, okupili su se jedni uz druge. Lovci su ih preko noći ostavili zarobljene, bez hrane. Osam delfina je odvedeno da ih prodaju u zatočeništvo, dok su ostatak ubili. Kako tvrde svjedoci, posljednji ubijeni delfin, uopšte se nije opirao...zapitali smo se da li je znao šta će se dogoditi pa se jednostavno prepustio sudbini", pišu iz organizacije Projekt Delfin.

Kako se otkriva, morski sisari se u zaliv dovode "zvučnim zidom", koji je specijalno dizajniran da zbuni delfine, a onda se ulaz u zaliv zatvara mrežama. 

Sezona lova je počela početkom mjeseca, a organizacija tvrdi da se svakodnevno događaju brutalni pomori ovih morskih sisavaca. Sezona lova u Japanu traje do februara, a lov u Taijiju je dozvoljen ribarima koji imaju dozvole vlasti. Inače, Nacionalna agencija za ribarenje u Japanu odobrila je u ovoj sezoni da se ubije 16 hiljada 'cetaceana' - što je grupa morskih bića među kojima su obični delfini, južni manji usani (minke) kitovi i bjelogrli delfini.

Pogledajte i još jedan video, od iste organizacije, koja prikazuje delfine kako pokušavaju pobjeći i ranjavaju sami sebe na hridi u zalivu.

 

 

Izvor: Radio Sarajevo

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.