Standard.

petak oktobar 18

Barselona blokirana: Otkazani letovi, zatvorena granica, putevi... Hiljade ljudi pristiže u katalonsku prijestonicu

Objavljeno u: Svijet

by Jovana

Barselona i cijela sjeveroistočna Katalonija blokirani zbog brojnih štrajkova i demonstracija organizovanih u znak protesta zbog presude katalonskim separatistima.  Opšti štrajk organizovan je na poziv sindikata koji zagovaraju nezavisnost Katalonije, a…

303 hits

petak oktobar 18

Detalji sporazuma: Šta je dogovoreno oko Bregzita?

Evropska unija (EU) i Velika Britanija postigle su sporazum o Bregzitu, i ako on bude ratifikovan građani i kompanije će konačno imati jasniju sliku o onome što ih očekuje.

106 hits

petak oktobar 18

Poslije primirja, eksplozije i pucnjava na sjeveroistiku Sirije

Eksplozije granata i pucnjava danas su se čuli u oblasti grada Ras el Ajn, na sjeveroistoku Sirije, dan nakon što je Turska postigla dogovor sa SAD da zaustavi ofanzivu na…

100 hits

petak oktobar 18

Kao iz filmova: Rat na ulicama Meksika zbog hapšenja El Čapovog sina

U meksičkom Kuljakanu izbili su sukobi između bezbjednosnih snaga i pripadnika moćnog narko kartela Sinaloa, čiji je bivši vođa Hoakin Guzman, poznatiji kao El Čapo.

95 hits

 
 
 
 
četvrtak, 10 oktobar 2019 15:06

Ko je novopečeni nobelovac Handke: Prešao u pravoslavlje, voli Miloševića i četnike

Ko je novopečeni nobelovac Handke: Prešao u pravoslavlje, voli Miloševića i četnike FOTO: Avaz.ba

Peter Handke, ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, prilično je poznat i ovdašnjoj javnosti.

Kako je navela komisija iz Osla, Handkeu je Nobel dodijeljen za "uticajan rad kojim je lingvističkom inventivnošću istraživao periferiju i specifičnost ljudskog iskustva".

Svoju inventivnost Hendke je pokazivao i ranije. Tako je poznat njegov govor na sahrani Slobodanu Miloševiću kada je mahao srpskom zastavom i položio ružu na njegov kovčeg, te rekao da je „srećan što je bio uz Slobodana Miloševića, čovjeka koji je branio svoj narod”.

Handke je ostrašćeni navijač srpsko-četničkih pokreta ta u sklopu takve ideologije javno negira genocid u Srebrenici, piše Avaz.ba.

Handke ratnog zločinca Slobodana Miloševića ne smatra počiniocem i organizatorom agresije na Bosnu i Hercegovinu i genocida nad Bošnjacima.

Handke je poznat i po oštrom protivljenju NATO bombardovanju Srbije 1999, kada je iz protesta vratio njemačku književnu nagradu Georg-Bihner od 10.000 njemačkih maraka i napustio Rimokatoličku crkvu, prešavši u pravoslavlje što je bila njegova reakcija na NATO udare po Srbiji. 

Pored bliskih kontakata sa Slobodanom Miloševićem u njegovoj ćeliji u Hagu i nacionalističkog govora na njegovoj sahrani u tajnosti je posjetio ratnog zločinca Radovana Karadžića na Palama neposredno nakon što je raspisana potjernica za njim zbog počinjenih ratnih zločina.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.