Standard.

petak oktobar 18

Barselona blokirana: Otkazani letovi, zatvorena granica, putevi... Hiljade ljudi pristiže u katalonsku prijestonicu

Objavljeno u: Svijet

by Jovana

Barselona i cijela sjeveroistočna Katalonija blokirani zbog brojnih štrajkova i demonstracija organizovanih u znak protesta zbog presude katalonskim separatistima.  Opšti štrajk organizovan je na poziv sindikata koji zagovaraju nezavisnost Katalonije, a…

303 hits

petak oktobar 18

Detalji sporazuma: Šta je dogovoreno oko Bregzita?

Evropska unija (EU) i Velika Britanija postigle su sporazum o Bregzitu, i ako on bude ratifikovan građani i kompanije će konačno imati jasniju sliku o onome što ih očekuje.

106 hits

petak oktobar 18

Poslije primirja, eksplozije i pucnjava na sjeveroistiku Sirije

Eksplozije granata i pucnjava danas su se čuli u oblasti grada Ras el Ajn, na sjeveroistoku Sirije, dan nakon što je Turska postigla dogovor sa SAD da zaustavi ofanzivu na…

100 hits

petak oktobar 18

Kao iz filmova: Rat na ulicama Meksika zbog hapšenja El Čapovog sina

U meksičkom Kuljakanu izbili su sukobi između bezbjednosnih snaga i pripadnika moćnog narko kartela Sinaloa, čiji je bivši vođa Hoakin Guzman, poznatiji kao El Čapo.

95 hits

 
 
 
 
subota, 12 oktobar 2019 13:15

"Dječak leptir", maleni Despot Lazić izgovorio je mami ove riječi i zaspao zauvjek: Slomiće vam srce

"Dječak leptir", maleni Despot Lazić izgovorio je mami ove riječi i zaspao zauvjek: Slomiće vam srce FOTO: Facebook

Despot Lazić (12) iz Bajine Bašte, koji je od rođenja bolovao od rijetke, teške i neizlječive bolesti kože preminuo je sinoć u Institutu za majku i dijete u Beogradu.

Mali nevoljnik, poznat kao “dječak leptir”, baš kao i sva djeca oboljela od bulozne epidermiloze, primljen je u ovu ustanovu zbog komplikacija sa srcem koje je izazvala njegova osnovna bolest. Posljednjih dana bio je priključen na aparate, bez svijesti, jedan za drugim otkazivali su mu organi. Ljekari su juče dva puta reanimirali Despota vraćajući ga iz mrtvih, ali sinoć kada mu je srce treći put stalo nije bilo spasa, piše Telegraf.rs.

Dječak leptir preselio se među anđele. Nedugo potom, kada se tužna vijest pronijela Bajinom Baštom, cijela varoš na Drini je plakala za namučenim djetetom.

- Mama, znam da je došao kraj. Ne bojim se smrti. Želim samo da me pustite da odem, nemam snage da se mučim više. Pozdravi sve - posljednje je što je Despot rekao majci Sofiji prije nego što je izgubio svijest.

Kad dete od 12 godina priželjkuje smrt, jasno je kakav mu je bio život. Mučan i bolan. Od rođenja Despotovo telo je bilo prekriveno bolnim i krvavim ranama i modricama koje su, kako je on rastao, bivale sve veće i nesnosnije.

Zbog plikova koji su mu iskakali u unutrašnjim organima posljednjih nekoliko godina mogao je da jede samo kašastu hranu.

Mesecima nije mogao da stane na noge

Slomljen bolovima, nekoliko mjeseci unazad nije mogao da stane na noge. Zbog nepravilnog razvoja tijela prsti na rukama i nogama su mu srasli jedan za drugi.

Sav prikupljen novac porodica je koristila za nabavku skupocenih zavoja za previjanje rana. Ti zavoji su mogli samo da primire rane, na čijim mjestima su ubrzo iskakale nove, veće, bolnije, užasnije. Kroz njih je Despot gubio dosta krvi i postao anemičan. Vrištao je od bolova kada je majka morala da ga presvlači jer je pomjeranje odjeće iritiralo njegovu kožu koja je spadala i na najmanji dodir.

Juče kasno popodne, kada su Despotove roditelje Sofiju i Aleksandra pozvali da hitno dođu u bolnicu, objasnivši im da njihovog sina minuti dijele od smrti, roditelji su apelovali:

- Obustavite prikupljanje pomoći. Neće trebati više. Hvala svima koji ste nam pomagali sve ove godine. Zahvaljujući vama imala sam čime da previjam dijete i umanjim mu bolove - rekla je Sofija Lazić.

Potom je briznula u plač i otišla na Institut za majku i dijete gdje je poslednji put vidjela sina živog. Nije prošlo dugo, javili su joj da je preminuo.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.