Standard.

petak oktobar 18

Barselona blokirana: Otkazani letovi, zatvorena granica, putevi... Hiljade ljudi pristiže u katalonsku prijestonicu

Objavljeno u: Svijet

by Jovana

Barselona i cijela sjeveroistočna Katalonija blokirani zbog brojnih štrajkova i demonstracija organizovanih u znak protesta zbog presude katalonskim separatistima.  Opšti štrajk organizovan je na poziv sindikata koji zagovaraju nezavisnost Katalonije, a…

300 hits

petak oktobar 18

Detalji sporazuma: Šta je dogovoreno oko Bregzita?

Evropska unija (EU) i Velika Britanija postigle su sporazum o Bregzitu, i ako on bude ratifikovan građani i kompanije će konačno imati jasniju sliku o onome što ih očekuje.

106 hits

petak oktobar 18

Poslije primirja, eksplozije i pucnjava na sjeveroistiku Sirije

Eksplozije granata i pucnjava danas su se čuli u oblasti grada Ras el Ajn, na sjeveroistoku Sirije, dan nakon što je Turska postigla dogovor sa SAD da zaustavi ofanzivu na…

100 hits

petak oktobar 18

Kao iz filmova: Rat na ulicama Meksika zbog hapšenja El Čapovog sina

U meksičkom Kuljakanu izbili su sukobi između bezbjednosnih snaga i pripadnika moćnog narko kartela Sinaloa, čiji je bivši vođa Hoakin Guzman, poznatiji kao El Čapo.

95 hits

 
 
 
 
subota, 12 oktobar 2019 16:58

Grčka pravoslavna crkva priznala Crkvu Ukrajine

Grčka pravoslavna crkva priznala je danas Crkvu Ukrajine, na vanrednom zasijedanju sinoda, kojim je predsjedavao arhiepiskop Atine i cijele Grčke Jeronim. 

Govoreći o privilegiji Vaseljenske Patrijaršije da daje autokefaliju, arhiepiskop Jeronim je predložio priznanje autokefalne pravoslavne crkve Ukrajine, što je većina članova Sinoda prihvatila javnim glasanjem, objavljeno je na grčkom crkvenom sajtu Romfea.gr.

Prema nezvaničnim informacijama, od 82 episkopa samo osam je imalo drugačije mišljenje - neki su bili za odlaganje odluke, a neki protiv priznanja.

Očekuje se da će u nedelju grčki arhiepiskop na liturgiji pomenuti Epifanija ukrajinskog.

"Odluka Sabora govori da on priznaje pravo vaseljenskog patrijarha da odobrava autokefalnost i pravo blaženog arhiepiskopa da imenuje (poglavara nekanonske ’nove crkve‘ Ukrajine) Epifanija", rekao je janinski mitropolit Maksim, prenosi Sputnjik.

Prema njegovim rečima, jedan od arhiepiskopa je predložio da se prizna autokefalnost ukrajinske nekanonske crkve.

"Većina arhijereja je potvrdila ono što je usvojeno na stalnom sinodu i ono što je rekao arhiepiskop", rekao je mitropolit.

Na pitanje da li će Grčka pravoslavna crkva priznati Epifanija, on je odgovorio: „Odlučili smo da arhiepiskop ima pravo da ga prizna, što znači da će to učiniti“.

U Kijevu je u decembru 2018. godine obrazovana "nova crkva" Ukrajine, a to se dogodilo nakon spajanja dvije nekanonske crkvene strukture. Za poglavara nove "autokefalne crkve" izabran je mitropolit Epifanij Dumenko.

Kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva, koju predvodi miropolit Onufrij, odbila je da učestvuje u tom skupu.

Ukrajinska pravoslavna crkva je krajem 2018. godine proglasila autokefalnost, a za poglavara crkve izabran je mitorpolit Epifanij.

Ruska pravoslavna crkva je navela da je kanonski značaj sabora u Kijevu ništavan, a da je mogućnost da Epifanija priznaju druge pomjesne crkve teško izvodljiv zadatak. 

 

 

 

Izvor: Mondo

Posljednji put izmijenjeno subota, 12 oktobar 2019 17:02

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.