Standard.

subota decembar 14

Bosanski doktor Mengele: Oteo djevojku, uspavao je i uradio abortus pa je ostavio da umre

Objavljeno u: Svijet

by Nemanja Lacman

Priča iz 1997. godine, kada se dogodila, zbog monstruoznosti je šokirala sve koji su je čuli. Posebno zbog toga što je zločin počinio ljekar koji je bio poznat u Loparama,…

983 hits

petak decembar 13

Fotografija kradljivice postala predmet ismijavanja na Facebooku, vidite li zašto

Objavljeno u: Svijet

by Nemanja Lacman

Fotografija serijske kradljivice postala je predmet ismijavanja na Facebooku jer je uhapšena mnogima izgledala nakvarcano.

442 hits

petak decembar 13

Britanski premijer otvoreno: Neka oporavak počne

Objavljeno u: Svijet

by Nemanja Lacman

Premijer Velike Britanije Boris Džonson izjavio je nakon proglašenja pobjede na parlamentarnim izborima, da njegova zemlja odgađa izlazak iz bloka i da želi novo partnerstvo s Evropskom unijom.

242 hits

petak decembar 13

Dramatična akcija: Policija objavila snimak hapšenja osumnjičenog za ubistvo

Hrvatska policija objavila je dramatičnu akciju hvatanja osumnjičenog za svirepo ubistvo Karmelina Fistanića u Omišu.

165 hits

 
 
 
 
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 548
srijeda, 20 novembar 2019 19:05

Plenković: Makronova nova pravila za proširenje su nepotrebna

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas da su nova pravila proširenja EU koja predlaže Francuska nepotrebna, jer su filteri za zemlje kandidatkinje već sadržani u postojećem mehanizmu.

Na kongresu Evropske narodne partije (EPP) u Zagrebu Plenković je novinarima rekao da veruje da je cilj francuske inicijative da poboljša funkcionisanje EU, ali i dodao da Makronov predlog ne može da zaustavi proširenje Unije.

“Proširenje ima jasan pravni temelj, član 49. ugovora o EU koji kaže da svaka evropska država ako to zatraži može postati članica. Nema te politike, nema tog ‘non pejpera’, nema tog zaključka koji može derogirati to pravo koje evropske države imaju na temelju ugovora EU “, rekao je Plenković.

Po njegovim rečima pregovarački okvir koji se koristi za Crnu Goru i Srbiju već omogućuje suspenziju svakog poglavlja i vraćanje na privremeno zatvorena poglavlja gde je uključlen i koncept reverzibilnosti procesa koji predlaže francuski predsednik Emanuel Makron.

“Već postojeći okvir ima niz mehanizama da se s vrlo preciznim filterima kontroliše i najsitniji korak u bilo kojem poglavlju, ili oko nekog političkog pitanja”, dodao je ukazavši da “treba praviti jasnu razliku između otvaranja pregovora i procesa pregovora koji sledi”.

Plenković koji je i lider vladajuće Hrvatske demokratske stranke (HDZ) rekao je da je odluka da EU ne otvori pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom bila greška i da je “to stav i vlade i HDZ ali i pet šestina šefova država i vlada i cele EPP”, najveće grupacije u Evropskom parlamentu.

On je “bizarnim” nazvao to što su liberalne i socijaldemokratske evropske vlade blokirale otvaranje pristupih pregovora dve zemlje koje vode socijalisti, dok je cela EPP bila za.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.