Standard.

nedjelja decembar 15

Jači zemljotres ponovo potresao Albaniju

Objavljeno u: Svijet

by Nemanja Lacman

Novi jači zemljotres pogodio je Albaniji, dva sata i 18 minuta nakon ponoći, po lokalnom vremenu. 

719 hits

nedjelja decembar 15

Ovakvu pljačku niste vidjeli: Najgluplji kradljivac automobila na svijetu

Objavljeno u: Svijet

by Nemanja Lacman

Trebala je to biti pljačka automobila kakve su uobičajene u Brazilu. U jednoj uskoj ulici napadači blokiraju automobil Renault Duster (kod nas Dacia Duster), jedan od njih naoružan automatskom puškom istjera vlasnika iz…

368 hits

nedjelja decembar 15

Snimljeni Asmati: Pleme koje je pojelo Rokfelera

Objavljeno u: Svijet

by Nemanja Lacman

Majkl Rokfeler bio je četvrto dijete guvernera Njujorka Nelsona Rokfelera i četvrta generacija u porodici Rokfeler. On je misteriozno nestao tokom ekspedicije u Asmatu, region u Novoj Gvineji, a jedna od teorija…

386 hits

subota decembar 14

Šteta od zemljotresa u Albaniji između pola milijarde i milijardu eura

Objavljeno u: Svijet

by Lejla

Procjena vlasti u Albaniji da će šteta katastrofalnog zemljotresa koji je tu državu pogodio 26. novembra iznositi između pola milijarde i milijardu eura.

270 hits

 
 
 
 
petak, 22 novembar 2019 09:54

Kenedi ubijen pre 56 godina, misterija još uvek traje

Kenedi ubijen pre 56 godina, misterija još uvek traje Izvor: REUTERS/JFK Presidential Library and Museum

Na današnji dan 1963. godine u Dalasu je ubijen američki predsjednik Džon Kenedi. Misterija Kenedijevog ubistva još uvijek traje, zbog toga što poverljivi dokumenti u vezi sa istragom ovog zločina još uvijek nisu objavljeni.

Najmlađi američki predsjednik, Demokrata Džon Ficdžerald Kenedi ubijen je 22. novembra 1963. iz snajpera dok je predsjednička kolona sa njegovim otvorenim automobilom prolazila kroz centar Dalasa u Teksasu, nepune tri godine pošto je došao na mjesto 35. predsjednika Sjedinjenih Država.

Američki marinac Li Harvi Osvald uhapšen je zbog ubistva, ali ga je Džek Rubi ubio dva dana kasnije u sjedištu policije, prije suđenja.

Predsjednik Kenedi imao je opoziciju kako od desničara, koji su ga zbog unutrašnjih reformi smatrali komunistom, tako i od prokubanskih aktivista, zbog spoljnopolitičkih aktivnosti.

Na unutrašnjem planu, Kenedi je donio program “Nova granica”, obećao državna sredstva za obrazovanje, zdravstvenu zaštitu za najstarije, ekonomsku pomoć ruralnim regionima, zaustavljanje recesije i okončanje rasne diskriminacije.

Smanjio je kamatne stope i inflaciju, i time omogućio da bruto domaći proizvod godišnje raste 2,2 odsto. Predložio je poresku reformu i smanjenje poreza na prihode i na dohodak preduzeća 1963. godine. Kongres je ove mjere usvojio poslije njegove smrti.

Na spoljnopolitičkom planu, doživio je neuspjeh prilikom invazije u Zalivu svinja na Kubi, u pokušaju svrgavanja Fidela Kastra. Odatle je proistekla kubanska raketna kriza koja je skoro dovela do nuklearnog rata sa Sovjetskim Savezom.

Slijedila je izgradnja Berlinskog zida i početak vijetnamskog rata. Međutim, bilo je i stvari značajnih za napredak svijeta kao što su početak projekta Apolo koji je omogućio sletanje na Mesec i stvaranje Afroameričkog pokreta za ljudska prava.

Rješavanje misterije oko Kenedijevog ubistva započeo je republikanski predsjednik Džordž Buš stariji 1992. kada je potpisao zakon o objavljivanju ovih materijala.

Prije dvije godine predsjednik Donald Tramp najavio je otvaranje poverljivih dokumenata o ubistvu Kenedija, ali je ubrzo blokirao takvu odluku, poslije apela Centralne obavještajne agencije i Federalnog istražnog biroa. (RTS)

 

 

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.