Standard.

petak januar 24

Kina proširila vanredne mjere izolacije na 33 miliona ljudi

Kina je proširila vanredne mjere izolacije na oko 33 miliona ljudi, u pokušaju da spriječi širenje korona virusa od kojeg je umrlo 26 osoba, a oboljele stotine.

71 hits

petak januar 24

Grenel: Priština da ukine takse, Beograd da stopira povlačenje priznanja

Specijalni izaslanik predsjednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel izjavio je da prištinske takse na robu iz Srbije moraju biti ukinute, a da srpska strana mora da prekinuti…

39 hits

petak januar 24

Sudije koje kritikuju vlast mogu dobiti otkaz: U Sejmu usvojen kontraverzni zakon

Poslanici donjeg doma poljskog parlamenta, Sejma, podržali su predlog spornog zakona koji će omogućiti da budu otpuštene sudije koji kritikuju odluke vlasti.

51 hits

petak januar 24

Naučnici upozoravaju: SEKUNDE nas dijele od KATASTROFE, vrijeme je da reagujemo

Simbolični "sat apokalipse" koji je metafora neminovne globalne kataklizme pomjeren je, prvi put u svojoj 70 godina dugoj istoriji, na manje od dva minuta do ponoći - znak da je…

182 hits

 
 
 
 
srijeda, 04 decembar 2019 13:00

Obavještajni komitet: Ubjedljivi dokazi Trampove zloupotrebe ovlašćenja

Predsjednik SAD Donald Tramp zloupotrijebio je svoja ovlašćenja zbog lične koristi blokirajući isplatu vojne pomoći Ukrajini koju je prethodno odobrio Kongres, navodi se u izvodu izvještaja o opozivu predsjednika SAD Obavještajnog komiteta američkog Kongresa.

 

Obavještajni komitet napominje se da se Tramp, blokirajući pomoć Ukrajini, nadao da će predsjednik te zemlje Volodimir Zelenski objaviti pokretanje istrage protiv sina njegovog političkog rivala Džoa Bajdena, prenosi Idependent.

Donad Tramp je četvrti predsjednik SAD koji se suočava sa procesom opoziva.

U istoj situaciji prije Trampa bili su Endru Džonson, Ričard Nikson i Vilijem Džeferson Klinton.

Nikson je podnio ostavku prije glasanja u Kongresu, a Džonsona i Klintona su spasili senatori.

Izvještaj koji formalno prebacuje dalju nadležnost za istragu Komitetu za pravosuđe takođe optužuje Bijelu kuću za podrivanje procesa Trampovog opoziva što je, kako se napominje, osujećeno prošlog mjeseca poslije svjedočenja više istaknutih američkih diplomata i stranih zvaničnika.

"Uprkos izričitim i bez presedana naredbama predsjednika Trampa, Predstavnički dom Kongresa SAD sakupio je ubjedljive dokaze njegovog nepočinstva uz pomoć hrabrih pojedinaca koji su bili voljni da poštuju zakon, jave se na poziv za svjedočenje i kažu istinu", ističe se u izvještaju Obavještajnog komiteta.

U izvještaju se dodaje da je kao odgovor na to, "predsjednik SAD sproveo besramnu kampanju u kojoj je javno napadao i zastrašivao svjedoke".

U dokumentu od oko 300 strana, ukazuje se da je ključna karika u pokretanju opoziva Donalda Trampa, koji je mimo uobičajenih diplomatskih kanala Stejt departmenta kontaktirao Zelenskog, bio izveštaj uzbunjivača o telefonskom razgovoru dvojice predsjednika od 25. jula.

Tramp: Šif je jedan veoma bolestan čovjek

Tramp u trenutku objavljivanja izvještaja boravi u Parizu gdje se sastao sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom i kanadskim premijerom Džastinom Trudoom.

Američki predsjednik je na pitanje novinara o objavljenom izvještaju i predsjedavajućem Odbora za obavještajna pitanja SAD Adamu Šifu, odgovorio da je riječ o "veoma bolesnom čoveku", naveo je Independent.

"On manijak, jedno veoma poremećeno i iskompleksirano ljudsko biće", rekao je Tramp.

U srijedu će Odbor za pravosudna pitanja održati svoj prvi pretres u procesu Trampovog opoziva, a svjedoci će biti pravni stručnjaci koji će govoriti o ustavnim osnovama za opoziv.

Taj odbor većinom glasova treba da odluči da li će Predstavničkom domu preporučiti Trampov opoziv.

Očekuje se da će odluka o opozivu dobiti "zeleno svijetlo" u Predstavničkom domu, o čemu bi, kako upućeni procjenjuju, moglo da se glasa prije Božića (25. decembar). Sa druge strane, posljednju riječ imaće Senat gdje većinu čine republikanci, ali ni blizu potrebne dvotrećinske većine.

Izvor: RTS

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.