Standard.

petak decembar 06

Snažan zemljotres pogodio Grčku: Stigle prve izjave svjedoka

Objavljeno u: Svijet

by Jovana

Zemljotres jačine 4,6 stepeni Rihterove skale pogodio je Grčku.

262 hits

petak decembar 06

Sjeverna Koreja: Smatraćemo Trampa senilnim starcem ako nastavi sa podsticanjem konfrontacije

Sjeverna Koreja ponovila je verbalne napade na američkog predsjednika Donalda Trampa, nakon što je prijetio vojnom akcijom.

98 hits

petak decembar 06

Džonson optimističan: "U njihovom je interesu da sklope dogovor sa nama"

Objavljeno u: Svijet

by Jovana

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je da će njegova zemlja postići trgovinski sporazum sa Evropskom unijom prije kraja naredne godine.

92 hits

petak decembar 06

Četiri osobe stradale u filmskoj potjeri na Floridi

Objavljeno u: Svijet

by Jovana

Pljačka juvelirnice na Floridi završila se policijskom poterom koja podsjeća na scene iz akcionih filmova i pucnjavom u kojoj su ubijena dva osumnjičena muškarca i dvije nedužne osobe.

101 hits

 
 
 
 
srijeda, 04 decembar 2019 13:48

Srbija: Ljekari izveli svjetski zahvat, do tumora na mozgu stigli u milimetar

Srbija: Ljekari izveli svjetski zahvat, do tumora na mozgu stigli u milimetar Foto: Schreenshoot youtube/kurir.rs

Tri pacijenta sa tumorom na mozgu uspješno su operisana na Klinici za neurohirurgiju Kliničkog centra u Nišu korišćenjem neuro-navigacije.

 

Ovom metodom, pomoću savremenog aparata, hirurg se precizno navodi do tumora kako bi bilo izbjegnuto oštećenje okolnog zdravog tkiva.

Prof. dr Vesna Nikolov, rukovodilac Klinike za neurohirurgiju, objašnjava da su operacije na mozgu veoma zahtjevne i da su pomoću ovog aparata, koji je ovih dana stigao u Niš na korišćenje, uspješno operisana tri pacijenta.

"Kada operativnim putem rješavamo tumorsku promjenu bez navigacije, to činimo na osnovu svog iskustva, slika sa magneta i skenera, tako da otprilike možemo da pretpostavimo gdje je tumorska lezija. Nakon otvaranja lobanje desi se da nekoliko milimetara idemo lijevo ili desno, dok na ovaj način precizno radimo operaciju", kaže Nikolov.

Budući da ljekar tačno vidi gdje se nalazi tumorska lezija, i rez je minimalan.

"Kada navigacijom dođemo do tumorske lezije, onda uzimamo "kjuzu", aparat koji smo zahvaljujući Ministarstvu zdravlja dobili prije dve godine, u potpunosti uklanjamo tumorsku masu i ne diramo zdravo tkivo. Pacijent se budi, pri čemu u potpunosti pokreće ruku, nogu, postaje sposoban da zadovolji svoje potrebe i da bude fizički aktivan. To je za svakog neurohirurga uspjeh. Kod mlađeg pacijenta koga smo operisali u toku protekle nedjelje, problem se javio u motornoj zoni, te mu se kod njega javila slabost jedne polovine tijela, primijetio je da mu predmeti ispadaju iz ruke. Uspješno je operisan. Kod drugog pacijenta javila se nestabilnost pri hodu, nemogućnost tačnog izgovaranja riječi i rečenica, nakon neurološkog sagledavanja i načinjenog snimka, utvrđeno je da se radi o tumorskoj promjeni koja je morala da se ukloni operativnim putem. I on je uspješno operisan", dodaje doktorka.

Slavoljub Petković (26) iz Vlasotinca doveden je u Klinički centar Niš kao pacijent koji je imao jake glavobolje, dok su mu predmeti ispadali iz ruku. Sada kaže da se osjeća dobro i da su tegobe nestale.

"Imao sam tegobe četiri ili pet dana, jaku glavobolju, lijeva ruka mi je bila ukočena, ispadali su mi predmeti. Doveden sam ovdje i odmah su ljekari reagovali. Sada se osjećam dobro i sve je kako treba", kaže Petković.

Izvor: Kurir.rs/Blic

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.