Standard.

subota januar 18

Irinej: Neka budu Crnogorci ili ostalo što žele, ali neka ne progone Srbe

Objavljeno u: Svijet

by Nemanja Lacman

Strašno je ono što se danas dešava u Crnoj Gori jer se jedan dio naroda odriče svog porijekla i svoje istorije, rekao je patrijarh srpski Irinej, objavljeno je danas na…

259 hits

subota januar 18

"Žuti prsluci" istjerali Makrona iz pozorišta

Objavljeno u: Svijet

by Vasilj

Snage bezbjednosti Francuske evakisale su predsjednika Emanuela Makrona iz teatra “Les Bouffes du Nord” u Parizu zbog napada antivladinih demonstranata "Žuti prsluci".

168 hits

subota januar 18

Erdogan pozvao EU da podrži njegove poteze u Libiji

Objavljeno u: Svijet

by Vasilj

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je Evropu da podrži njegove poteze u Libiji, gdje pruža podršku međunarodno priznatoj vladi, ukoliko želi da okonča sukob u toj zemlji.

152 hits

subota januar 18

Snepčet spasio otetu djevojčicu

Objavljeno u: Život

by Vasilj

Četrnaestogodišnja djevojčica, koju su otela trojica muškaraca u Sjevernoj Kaliforniji, spasena je zahvaljujući društvenoj mreži Snapčat, prenosi CNN.

149 hits

 
 
 
 
petak, 06 decembar 2019 21:30

Znate li kako se prave Nobelove nagrade: Izrađuje ih samo jedan zanatlija

"Svenska Medalj", kompanija koja se nalazi oko 100 kilometara od švedske prijestonice, od 2012. proizvodi medalje Nobelove nagrade koje se dodjeljuju na ceremoniji 10. decembra u čast Alfreda Nobela.

Već sedam godina Niklas Kvanstrom jedini je zanatlija u Švedskoj koji radi na Nobelovim medaljama, izrađenim od 18-karatnog zelenog zlata i vrijednim 7.000 eura.

- Ja sam jedini koji radi ovaj posao. Zašto? Mislim da je to zato što to radim već sedam godina i tačno znam kako to raditi. Mislim da otprilike za jednu medalju trebam cijeli radni dan - rekao je Kvanstrom.

Samo Nobelova nagrada za mir, koja se dodjeljuje u Oslu, ne prolazi kroz ruke ovog zanatlije.

- Proizvodimo skoro sve Nobelove medalje, ali ne i norvešku - Nobelovu nagradu za mir - rekao je Simon Gustafson, menadžer prodaje i marketinga.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.