Standard.

srijeda januar 29

Velika Britanija u petak veče izlazi iz EU

Objavljeno u: Svijet

by Lejla

Svakodnevna trgovinska razmjena između Ujedinjenog Kraljevstva i Evropske unije nastavit će se kao i prije sve do kraja 2020. Tokom tog prelaznog perioda od 11 mjeseci, London i Brisel trebali…

11 hits

utorak januar 28

Užasni snimci na društvenim mrežama: Doktori preskaču preko mrtvih ljudi, krije li Kina nešto

Objavljeno u: Svijet

by Nemanja Lacman

Svijet je u panici zbog korona virusa koji je odnio 26 života, a iz Vuhana, koji je epicentar epidemije, dolaze zabrinjavajuće informacije.

357 hits

utorak januar 28

Otkriveno šta se događalo u Brajantovom helikopteru nekoliko trenutaka prije nesreće

Objavljeno u: Svijet

by Nemanja Lacman

Legendarni Kobi Brajant poginuo je u helikopterskoj nesreći u nedjelju ujutro po lokalnom vremenu. Helikopter, u kojem je bila zvijezda NBA-a zajedno s još osam osoba, pao je u Kaliforniji. 

1098 hits

utorak januar 28

Hrvatska: Pronađeno tijelo nestalog pilota

Pronađeno je tijelo nestalog pilota Tomislava Baturine i olupina helikoptera "Kiowa Warrior" koji se juče srušio u Zlarinskom kanalu kod Zablaća.

94 hits

utorak januar 28

Stefanović: Hoćemo da razgovaramo sa vlastima u Crnoj Gori, da se spuste tenzije

Objavljeno u: Svijet

by Samir

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao je poslije sastanka koji je sinoć sazvao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sa ljudima zaduženim za bezbjednost, da je najvažnije očuvati mir i stabilnost…

291 hits

 
 
 
 
utorak, 14 januar 2020 18:06

Plenković u EP: Preurediti i garantovati proširenje, ZB ne ide u SAD, Kinu, Rusiju

Hrvatski premijer Andrej Plenković je u Evropskom parlamentu danas istakao da Evropska unija mora ozbiljno preurediti politiku prijema u članstvo, ali takođe zemljama Zapadnog Balkana garantovati otvaranje vrata Unije kad svi uslovi budu ispunjeni.

Jer, rekao je Plenković u raspravi o programu hrvatskog predsjedavanja EU, "ako mi vodimo politiku koja ih navodi na zaključak da će vječito ostati u čekaonici, te zemlje će okrenuti leđa našim ciljevima i snaga i brzina njihovih reformi će se izgubiti".

Odgovarajući na opaske nekih poslanika da je to "zalijetanje" jer u nekim zemljama regiona ima ogromnih problema, Plenković je naglasio da tu nema nikakvog "trčanja ispred rude" budući da su zapadnobalkanske zemlje evropske zemlje okružene članicama EU.

"Te zemlje se neće integrisati u Kinu, SAD ili Rusiju, jedina mogućnost integracije za njih je ulazak u Evropsku uniju i zato moramo proširivanje ozbiljno urediti", predočio je hrvatski premijer.

Plenković je to rekao reagujući na izlaganje šefova poslaničkih grupa u EP, koji su mahom podržali nove podsticaje za otvaranje vrata Unije regionu.

Hrvatski premijer se takođe osvrnuo i na mišljenje da je neodrživo da Albanija i Sjeverna Makedonija dobiju datum za početak pregovora, kako je rečeno, zbog raširene korupcije i islamskog uticaja Saudijske Arabije i Turske u tim zemljama.

Otvoriti pregovore, po njegovim riječima, ne znači da će do ulaska u članstvo doći sjutradan, već je to dug, strog proces i promjena pristupne metodologije za te zemlje znači da ćemo na samitu (EU-Zapadni Balkan u maju) u Zagrebu imati povoljne uslove da usvojimo valjanu deklaraciju koja će utrti put za iduće godine.

Čelnik Evropske narodne stranke, grupacije partija desno od centra, Martin Veber, je u raspravi naglasio da Zapadni Balkan mora imati perspektivu ulaska u članstvo EU, uz ocjenu da je bila "kratkovida" odluka vođa Unije u oktobru da to zaustave.

U raspravi je zatraženo da EU promijeni stav o blokadi proširenja i da na samitu u Zagrebu pošalje pozitivan signal partnerima na Zapadnom Balkanu.

Poslanici EP su takođe izrekli dosta kritika na račun grubog postupka hrvatske policije prema ilegalnim imigrantima na granici s Bosnom i Hercegovinom, a Plenković je objasnio da "Hrvatska neće dopustiti da bude država koja će biti neformalno žarište".

On je dodao da se Hrvatska nije kao druge države odlučila za izgradnju barikada i bodljikave žice, nego da se "hrvatska, evropska i buduća granica Šengena" štiti sa 6.500 policajaca.

Hrvatski premijer je naveo da je rješenje za problem ilegalne imigracije zaštita spoljne granice EU, posebno između Grčke i Turske, kojom ide istočno-mediteranska i zapadnobalkanska ruta imigranata.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.