Standard.

petak novembar 16

Žaklina Oštir o predstavi "REVIZOR" za Standard: Divno je kada publika izađe iz sale bogatija za dobro iskustvo, a uzrok…

Slavna glumica Žaklina Oštir publiku osvaja istaknutim darom i načinom kojim vlada scenom, a to znaju svi koji su barem jednom imali priliku da je gledaju, na "daskama koje život…

41 hits

petak novembar 16

Evo čime se nekada bavila Cecina buduća snajka

Veljko Ražnatović nedavno je zaprosio svoju djevojku, Bogdanu Rodić.  Dok region bruji o njihovoj vjeridbi, malo ko zna čime se nekada bavila Cecina snajka.

99 hits

petak novembar 16

Ovao je ŠAMPANJAC od 151.000 DOLARA

Jedan od brilijantnih brendova koji su voljni da ulože svoje vrijeme u to jeste Piper-Hiedsoeck, koji je skoro predstavio ograničeno izdanje Rare Le Secret High Jewelry, koji dolazi u flašama…

11 hits

 
 
 
 
utorak, 13 februar 2018 19:28

Tragična ljubav koja je stvorila Meril Strip: "Za život i ljubav borila se silom kakva se rijetko viđa"

Džon Kazale nije upamćen kao velika holivudska zvezda, niti kao jedan od najboljih glumaca u istoriji. A mogao je da bude i jedno i drugo. Glumio je u samo pet filmova u svojoj kratkoj karijeri i svih pet je dobilo nominaciju Oskar za najbolji film, a tri su pobijedila. Pamte ga kao čovjeka neobičnog izgleda koji se kretao poput usporenog filma, kao glumca koji je u sebi nosio neku nemjerljivu tugu i kao muškarca koji je zauvijek uticao na život i glumu Meril Strip.

"Sve što znam o glumi, naučio sam od njega. Jedino što sam u poslu ikada želio bilo je da zauvjek radim s njim", govorio je o Kazaleu Al Paćino koji je s njim igrao u prvom i drugom dijelu "Kuma".

Od Meril je bio stariji 14 godina i u trenutku kad su počeli da se zabavljaju, on je već bio zvijezda, a ona mladi talenat kakav se nije pojavio generacijama. Zaljubili su se jedno u drugo na prvi pogled i mada nisu bili par za kojim bi se ljudi okretali zbog ljepote, energija kojom su zračili bila je nešto što se srijeće jednom u životu.

A onda se u maju 1977. Džon razbolio. Bili su zajedno u ordinaciji kad im je ljekar saopštio da boluje od raka pluća u završnoj fazi i da više ništa ne mogu da učine za njega. Bolest se uveliko širila po cijelom tijelu.

jon meril3

Na momenat su oboje sjedeli u tišini, kao skamenjeni, a onda se Meril trgnula i od tog trenutka pa nadalje demonstrirala snagu, ljubav i posvećenost koju i 40 godina kasnije prepričavaju u Holivudu.

"Gdje ćemo na večeru", upitala ga je pred doktorom i pokazala da ne planira da odustane od života i nade.

Kazale je istog trenutka otkazao učešće u svim projektima u kojima je bio angažovan, a da bi finansijski mogla da vodi njegovo liječenje, Meril je počela da radi više nego ikad. Bila je kao nezaustavljiva furija, a kolege se i danas sjećaju kako u to vrijeme nisu mogli da primijete ni trunku očaja kod nje. Tek kasnije je otkrivena sva dubina tuge i težina borbe kroz koju je prolazila.

"Moj voljeni je teško bolestan i s vremena na vrijeme je u bolnici, kao sad. Divno se brinu o njemu i ja dajem sve od sebe da ne smetam okolo kršeći ruke, ali konstantno brinem i konstantno se pretvaram da sam vedra, što me mentalno, fizički i emotivno iscrpljuje više nego bilo šta u mom životu", povjerila se Strip u pismu koje je poslala svom profesoru drame sa Jejla.

To je ujedno i rijetko svjedočenje o njihovom odnosu, pošto se ni tada kao ni decenijama kasnije, Meril nije javno oglašavala na temu njihove ljubavi.

Samo iz finansijskih razloga je prihvatila ulogu u miniseriji "Holokaust" zbog koje je morala da otputuje na dva i po mjeseca u Austriju gdje se snimanje odigravalo. Ta uloga joj je doijela Emi nominaciju, ali joj je i uzela dragocjeno vrijeme koje je mogla da provede s njim.

Po njenom povratku u Ameriku, Džon je izgledao gore nego ikad. Tad je riješila da napusti posao i zajedno su nestali na pet mjeseci. Meril se do posljednjeg trenutka nije odvajala od njega. Zajedno su išli na sve preglede i tretmane, a nada je nije napuštala ni na sekund. Svu snagu svog duha uložila je u brigu o njemu tih mjeseci.

Početkom marta je Džon Kazale primljen u bolnicu, a u noći 12. marta doktor je rekao Meril da je kraj. I nije bila spremna da to čuje.

Kako će se kasnije prepričavati, scena koja je uslijedila je izgledala kao potpuni kolaps i slom mjesecima održavane nade. Bacila se na njegovo tijelo i svom snagom pesnicama udarala njegove grudi gušeći se u sopstvenim jecajima. A onda je u sekundi Džon posljednji put otvorio oči i slabim glasom rekao: "U redu je, Meril, u redu je". Sklopio je oči i umro.

Prva osoba koju je pozvala bio je njegov brat. Od suza nije mogla da govori.

Ponavljala je samo jedno: "Sve sam pokušala..."

jon meril

Te iste godine je osvojila Emi za "Holokaust", Oskar nominaciju za "Lov na jelene" i dobila ulogu u "Kramer protiv Kramera" koja će joj donijeti prvu nagradu Akademije.

Meril Strip je postala istinska zvijezda koja će u karijeri biti nominovana za 19 Oskara, a osvojiće ih tri, više nego bilo ko u istoriji. Ipak, oni koji je znaju od njenih početaka u Holivudu i glumi tvrde da će je uvijek pamtiti kao djevojku koja se za život i ljubav borila silom kakva se rijetko srijeće i ima snagu da promijeni istoriju.

Izvor: Noizz.rs

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.