Standard.

četvrtak maj 24

Ćerka Vlade Divca je prava SLATKICA

Objavljeno u: Život

by zeljka

Ćerka Vlade Divca izgleda kao anđeo. Mezimica košarkaške legende je lijepa djevojka koja i pored slave oca i novca koji ima, ponaša se veoma prostojno i njeguge prirodan izgled i…

59 hits

srijeda maj 23

KASTING: AR Scouting managment agency traži nova lica

Modna agencija AR Scouting managment agency organizuje jos jedan u nizu kasting za nova lica. Kasting će se održati 27.05.2018 u Herceg Novom, Velika sala ,,Gym 2000” ,,Hotel Plaža” (Savina) sa…

148 hits

četvrtak maj 24

OTROV U SLADOLED: Počelo suđenje muškarcu koji je planirao napad na princa Džordža

Objavljeno u: Život

by zeljka

Nakon što je otkriven plan napada na četvorogodišnjeg princa Džordža, britanska policija uhapsila je 32-godišnjeg Husaina Rašida, kojem je sada, u Londonu, i započelo suđenje.

136 hits

četvrtak maj 24

Mrka otkrio kakvo mu je Bekuta spremila iznenađenje za rođendan: Zveknula mi poljubac u ponoć, a onda smo...

Objavljeno u: Život

by zeljka

Poslanik Milutin Mrkonjić, momak Ane Bekute, danas slavi 76. rođendan, a prvu i najdražu čestitku dobio je u bračnoj postelji od strane poznate pjevačice.

93 hits

 
 
 
 
srijeda, 14 februar 2018 21:00

Hakeri i cijene za podatke: Za samo pet dolara mogu se "kupiti" informacije i šifra kreditne kartice

Podaci poput korisničkih imena i lozinki za brojne servise poput mejlova, Fejsbuka, Tvitera, Netflixa, podaci o bankovnim karticama, vozačkim dozvolama, pasošima i slično, tražena su roba na internetu i na Dark Webu, hakeri i onlajn kriminalci plaćaju velike sume novca da dođu do tih informacija.

Sigurnosni stručnjaci kompanije Experian objavili su, na osnovu podataka sa Dark Weba iz protekle dvije godine, najtraženije podatke među hakerima i kriminalcima, kao i njihove cijene.

Svote koje se najčešće plaćaju za podatke iznose od jednog do 2.000 dolara. Za jedan dolar prodaju se podaci o identifikacionom broju i uopšte korisnička imena i šifre za nefinansijske servise.

Ovakvi podaci, odnosno korisnička imena i šifre za servise za plaćanje poput npr. Paypala kupuju se po cijeni od 20 do 200 dolara, dok se informacije o kreditnim ili debitnim karticama plaćaju od pet do 110 dolara – cijena s CCV brojem skuplja je za pet dolara, a za 15 dolara više prodaju se i ostali podaci o banci koja je izdala te kartice.

Podaci za pretplatničke servise prodaju se po cijeni od jednog do 10 dolara, 20 dolara koštaju informacije o vozačkoj dozvoli, dok za 30 dolara može da se dobije paket informacija o korisnicima (identifikacioni broj, adresa i drugi podaci).

Malo veće sume potrebno je izdvojiti za informacije o diplomi (između 100 i 400 dolara), medicinskim podacima (do 1000 dolara, u zavisnosti o kakvim je podacima riječ), dok se najbolje kotira američki pasoš koji se na Dark Webu plaća između 1.000 i 2.000 dolara.

Ono što je važno napomenuti jeste da je veliki broj prevara počinjen upotrebom podataka ukradenih prije dvije do šest godina, tako da je izuzetno važno mijenjati šifre i koristiti složene šifre.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.