Standard.

četvrtak maj 24

Ćerka Vlade Divca je prava SLATKICA

Objavljeno u: Život

by zeljka

Ćerka Vlade Divca izgleda kao anđeo. Mezimica košarkaške legende je lijepa djevojka koja i pored slave oca i novca koji ima, ponaša se veoma prostojno i njeguge prirodan izgled i…

59 hits

srijeda maj 23

KASTING: AR Scouting managment agency traži nova lica

Modna agencija AR Scouting managment agency organizuje jos jedan u nizu kasting za nova lica. Kasting će se održati 27.05.2018 u Herceg Novom, Velika sala ,,Gym 2000” ,,Hotel Plaža” (Savina) sa…

148 hits

četvrtak maj 24

OTROV U SLADOLED: Počelo suđenje muškarcu koji je planirao napad na princa Džordža

Objavljeno u: Život

by zeljka

Nakon što je otkriven plan napada na četvorogodišnjeg princa Džordža, britanska policija uhapsila je 32-godišnjeg Husaina Rašida, kojem je sada, u Londonu, i započelo suđenje.

136 hits

četvrtak maj 24

Mrka otkrio kakvo mu je Bekuta spremila iznenađenje za rođendan: Zveknula mi poljubac u ponoć, a onda smo...

Objavljeno u: Život

by zeljka

Poslanik Milutin Mrkonjić, momak Ane Bekute, danas slavi 76. rođendan, a prvu i najdražu čestitku dobio je u bračnoj postelji od strane poznate pjevačice.

93 hits

 
 
 
 
srijeda, 14 februar 2018 22:00

Naučnici u panici: Uznemirujuće otkriće na Arktiku

Plastični otpad počeo je da se skuplja i u prethodno netaknutim djelovima norveškog Arktika, upozorili su naučnici.

Naučnici u panici: Uznemirujuće otkriće na Arktiku FOTO: Thinkstock

Istraživače naročito brine ogromna koncentracija mikroplastičnih djelova u morskom ledu. Oni navode da su pronašli plastični otpad u svakom dijelu Arktika koji su istraživali, prenosi Independent.

Norveški ribari sada strahuju da bi njihove zalihe ribe zbog zagađenja mogle da se nađu na lošem glasu.

Inače, većina ovog otpada sastoji se od odbačene opreme za ribolov, a vlasnici brodova priznaju da će proći stotine godina prije nego što čovječanstvo izađe na kraj sa posljedicama nekoliko decenija nepromišljene upotrebe mora kao deponije.

U međuvremenu se oglasio i norveški ministar za zaštitu životne sredine, koji navodi da političari do sada nisu u punoj mjeri bili upoznati sa ozbiljnošću ovog problema.

Naučnici su tokom istraživanja posmatrali zooplanktone, beskičmenjake, ribe, morske ptice i sisare.

Rezultati su pokazali da se samo u jednom litru otopljenog arktičkog leda nalazi do 234 čestice plastike, što je mnogo više nego u otvorenom okeanu.

Razlog za to je plutanje plastike po površini mora, gdje se takođe najprije formira led.

Naučnici brinu da bi plastika mogla da ima izuzetno negativan uticaj na morski život jednom kada se led otopi, i zagađena voda dospije u more.

Jedno od najugroženijih područja je Svalbard.

Istraživanja sprovedena u ovoj oblasti sedamdesetih godina pokazala su da se vrlo malo plastike nalazi u stomacima morskih stvorenja.

Analiza iz 2013. godine pokazala je, međutim, da je više od 200 različitih životinjskih vrsta imalo plastiku u svom digestivnom sistemu.

Druge vrste životinja, poput irvasa, mogu da se upetljaju u plastiku i uginu. Naučnici pronalaze njihova tijela svake godine.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.