Standard.

subota april 20

FOTO: Nevena Božović rekla DA izabranika Nikoli Ivanoviću

Objavljeno u: Život

by Nemanja Lacman

Nevena Božović udala se danas u Budvi za svog izabranika, zgodnog Crnogorca Nikolu! Pjevačica Nevena Božović danas proslavlja svoj najvažniji dan u životu. Ona je u Budvi izrekla sudbonosno “da”…

64 hits

subota april 20

Sastav D-moll podržali Mijatović i Savić

Objavljeno u: Život

by Nemanja Lacman

Članovi benda D-moll nastupiće večeras na svojoj drugoj evropskoj pozornici u pripremnoj fazi ovogodišnjeg Eurosonga.

16 hits

subota april 20

Bivša Miss Hrvatske zbog muža se izoperisala i tetovirala, pokušala da se ubije a danas....

Objavljeno u: Život

by Nemanja Lacman

Nina Morić je žarila je i palila i bila jedna od najljepših Hrvatica koje su svojom ljepotom pokorile čitavu Evropu. Nakon što je Nina osvojila titulu Miss Hrvatske prije 23 godine,…

59 hits

subota april 20

VIDEO: Darko Lazić ne može bez ADRENALINA, u oblaku dima puca od sreće!

Objavljeno u: Život

by Nemanja Lacman

Iako je 23. oktobra prošle godine Darko Lazić doživeo tešku saobraćajnu nesreću iz koje se jedva izvukao i poslije čega se maloprimirio, pevač i dalje ne može bez adrenalina.

34 hits

 
 
 
 
ponedjeljak, 20 avgust 2018 19:43

Znate li da klimatske promjene utiču na kvalitet šampanjca?

kada smo pomislili da je strahovita tema globalnog zagreijvanja i klimatskih promjena uticala samo na nivoe mora i prirodu, evo još jednog zaokreta u ovoj priči. Izgleda da je šampanjska industrija poprilično pogođena ovom pričom. Ako se pitate kako, slijedi analiza.

Povećanje temperature i ranija berba u renomiranom vinogradarskom regionu proizvode grožđe sa manjom kisjelinom, a kisjelost je važna kako za proces starenja, tako i za svežinu čuvenog penušavog vina, čime se utiče na ukupni ukus penušavca.

"Berba sada stiže dvije nedjelje ranije nego što je to bio slučaj prije 20 godina", kaže Anton Malasanž suvlasnik šampanj kuće A.R. Lenoble. Naravno, ukus je ključan, a proizvođači šampanjaca su davno dodali ostala vina kako bi poboljšali ukus vintidž vina. Različiti proizvođači vina usvajaju različite tehnike za borbu protiv ovog problema.

Dok je Malasanž specijalno dizajnirao rezerve za dodavanje "svježine" čuvajući ih prirodnom plutom, Žan Baptist Lekalon iz poznate šampanjske kuće Louis Roederer radi na tome da grožđe postane otpornije na toplije temperature i bolesti i štetočine koje se na toploti šire. I drugi proizvođači šampanjca pokrivaju tlo sa slamom kako bi sačuvali mikrobe u tlu i blokirali drugi krug fermentacije u bačvama, kako bi očuvali kiselinu.

"Mi smo izmislili mehuriće kako bi nadomjestili nezrelost grožđa. Kao poljoprivrednici, naš posao, naš život, naša strast je bila da se stotinama godina prilagođavamo klimatskim promjenama. Ako se u budućnosti klima bude toliko zagrijala, moraćemo da pravimo burgundija vina."

Srećom, cio region je zabrinut zbog opasnosti od klimatskih promena. Od 2003. godine region je debitovao kao prvi vinoradarski region koji izračunava svoj ugljenični otisak (količina ugljen dioksida koji se ispušta u atmosferu) i preduzima korake da ga smanji. Ishod je 15 procenta redukcije po broju isporučenih boca.

luxlife

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.