Standard.

četvrtak novembar 15

Album benda “Most Wanted” posvećen ženama: U svakom tekstu mogu pronaći dio sebe (VIDEO)

U tekstovima sa novog albuma grupe Most Wanted svaka žena će naći dio sebe, jer je ovaj projekat ali i spot za pjesmu "P'jana", posvećen nježnijem polu, ispričala je za…

28 hits

četvrtak novembar 15

TUGA: Sahranjena Marija uz njenu omiljenu pjesmu i žuto cvijeće

Porodica, prijatelji, kolege i poznanici na Zemunskom groblju oprostili su se od Marije Ćurčić.

86 hits

četvrtak novembar 15

Vjerio se najpoželjniji fudbaler na svijetu!

Kristijano Ronaldo zaprosio je svoju djevojku Heorhinu Rodrigez nakon 2 godine zabavljanja.

9 hits

četvrtak novembar 15

DOČEKASMO I TO: Posljednja sezona IGRE PRESTOLA stiže u aprilu

Promotivna kampanja za posljednju sezonu je već počela. U utorak je HBO objavio kompilaciju tizera iz dosadašnjih sezona serije, bez novih kadrova, ali u ovom videu se ipak najavljuje i…

9 hits

 
 
 
 
petak, 14 septembar 2018 17:02

ZANIMLJIVO: Zašto nikad ne viđamo mladunčad goluba?

Golubovi pećinari svoja gnijezda vole da grade u udubljenjima ili pukotinama visokih stijena u blizini mora, gdje žive većinu godine, piše BBC.

Ornitolozi su posmatrali golubove pećinare na škotskom ostrvu Orkni i zaključili da su ove ptice brojne, ali da su im gnijezda smještena na takvoj dubini da je nemoguće doći do njih. Na susjednom škotskom otoku Šetland zabijleženo je da su golubovi pećinari zauzimali duboke pećine ispod zemlje.

Današnji gradski golubovi svoja gnijezda grade na crkvenim tornjevima, u napuštenim zgradama ili pak ispod mostova. Zbog toga, mladunčad golubova ostaje u gnezdu vrlo dugo – period od izlijganja do napuštanja gnijezda traje više od 40 dana. Za to vrijeme roditelji ih hrane takozvanim ptičjim mlijekom punim proteina i masnoća. Zbog toga je golub kada prvi put napusti "jaslice" već potpuno izrasla ptica koju teško možemo da razlikujemo od drugih golubova.

Ipak, stručnjaci mogu vrlo lako da uoče razliku."Nikad ne znate, kada gledate goluba koji stoji na prozoru ili na klupi u parku, možda se radi o prerušenom mladunčetu", rekao je stručnjak Brajan Vas.

Mladi golubovi neće imati onu sjajnu zelenu i ljubičastu boju oko vrata, a boja na početku kljuna im neće biti bjeličasta kao kod odraslih, već sivo-ružičasta. Istina, ne izgledaju tako lijepo kao pile ili neka druga ptica, ali su rijetki oni koji su uspjeli da vide mladunče goluba svojim očima, upravo zbog skrivenih mjesta na kojima se razvijaju dok ne odlete.

 

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.