Standard.

srijeda januar 16

Za 16 godina mlađeg momka pitali su je da li joj je to sin?

Objavljeno u: Život

by Nemanja Lacman

Britanska 45-godišnja glumica Kejt Bekinsejl urnebesno je odgovorila jednom od svojih pratilaca na Instagramu koji ju je upitao je li 29-godišnji Stefan Simbari njen sin, nakon što su snimljeni kako…

27 hits

srijeda januar 16

Vejn Runi ponovo uhapšen: Pijan psovao, supruga ga nazvala IDIOTOM

Objavljeno u: Život

by Nemanja Lacman

Supruga slavnog fudbalera mu uporno oprašta afere, opijanja i probleme koje pravi.

22 hits

srijeda januar 16

Konstituisan savjet KIC-a “Budo Tomović”, stara - nova predsjednica Dubravka Drakić

Objavljeno u: Život

by Nemanja Lacman

U Podgorici je danas konstituisan novi savjet Kulturno - informativnog centra "Budo Tomović". Za predsjednicu savjeta izabrana je glumica Dubravka Drakić, docentkinja na FDU.

11 hits

srijeda januar 16

Ovaj potez Ognjena Vranješa sve je iznenadio

Objavljeno u: Život

by Nemanja Lacman

Skandal koji potresa region dobiva sve veće razmjere, a internetom ne prestaju kružiti eksplicitne fotografije na kojima su, navodno, Jelena Karleuša i Ognjen Vranješ.

51 hits

 
 
 
 
ponedjeljak, 22 oktobar 2018 21:45

PRVA 3 MJESECA: 6 razloga zbog čega se javlja krvarenje u trudnoći

Čak 9 od 10 žena koje krvare u trudnoći na svijet donesu zdrave bebe. Svako krvarenje u trudnoći zahtijeva konsultaciju sa gineokologom ili babicom.

Ako je krvarenje oskudno posjetite ljekara kako bi obavio potrebne preglede, a ukoliko je krvarenje obilno i praćeno bolovima a vi se osjećate loše i imate vrtoglavice, potrebno je da potražite hitnu medicinsku pomoc.

Ovo su neki od mogućih uzroka pojave krvarenja u trudnoći:

1. Implatacijsko krvarenje u trudnoći

Ako uočite oskudno krvarenje braonkaste ili roze boje, vjerovatno je da se radio o implatacijskom krvarenju koje se obično javlja veoma rano na početku trudnoće i može da se javi u vrijeme očekivane menstruacije.

2. Periovulacijsko krvarenje (tzv. spotting)

Ovo krvarenje je slično manstrualnom krvarenju samo oskudnije i boja može da varira od crvene do braon. Takođe može da se javi u vrijeme očekivane menstruacije.

Hormoni trudnoće imaju zadatak da spriječe menstruaciju ali kod nekih žena homoni se sporije mijenjaju pa to prouzrokuje krvarenje u prvim mjesecima trudnoće.

3. Erozija grlića materice

Erozija grlića materice se javlja zato što se u trudnoći grlić materice mijenja, postaje mekši i osjetljiviji na infekcije. Po pravilu izaziva blago krvarenje. Ako uočite krvarenje potrebno je da se javite ljekaru kako bi se detaljije ispitao uzrok zato što erozija grlića materice može biti uzrokovana infekcijom ili čak rakom.

4. Polip

Nekada krvarenje može da potiče od dobroćudnih tvorevina - polipa. Ako vaš ljekar ustanovi da imate polipe neće ih uklanjati dok ste trudni, zato što se oni spontano mogu povući nakon porođaja.

5. Spontani pobačaj

Obilno krvarenje u trudnoći je simptom koji zahtjeva hitnu medicinsku pomoć. Može izazvati pobačaj a simtomi su obolno krvarenje, oštar bol u donjem dijelu stomaka i vrtoglavica.

6. Vamnaterična trudnoća

Ona se dešava kada se oplođena jajna ćelija razvija izvan materice. Uglavnom u jajovodima. Krvarenje je praćeno oštrim bolovima u stomaku. U ovom slučaju beba ne može da se razvija zato je operacija nužna a trudnoća na žalost ne može da se nastavi.

Bez obzira na uzrok, svako vaginalno krvarenje u trudnoći zahtjeva konsultaciju sa nadležnim ljakarom.

yumama.rs, instagram

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Posljednji put izmijenjeno ponedjeljak, 22 oktobar 2018 15:48

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.