Standard.

ponedjeljak mart 25

Crnogorska pjevačica Seka Tomičić za Standard: Moj muzički ukus se razvijao uz Branku Šćepanović i Merimu Njegomir

Poznata pjevačica iz Tivta Seka Tomičić već prvim pojavljivanjem skrenula je pažnju originalnošću i sjajnim glasovnim mogućnostima. Seka je ostvarena žena u najljepšim godinama koja je spremna da hrabro zakorači…

64 hits

ponedjeljak mart 25

Otkrivena velika tajna "Srećnih ljudi": Evo ko je živio u Topolskoj 18!

Serija "Srećni ljudi" jedna od od najgledanijih domaćih serija u cijelom regionu. Mnogi je pamte po zanimljivim likovima, dešavanjima, ali i pjesmi "Topolska 18".

99 hits

ponedjeljak mart 25

Saznajte šta dan kada ste rođeni kaže o vašem životu!

Naš narod od davnina vjeruje da dani u nedelji nisu isti, pa tako ima srećnih i nesrećnih, dobrih i loših, onih kada treba izbjegavati određene poslove i onih kada ne…

44 hits

ponedjeljak mart 25

Pamela apeluje: Gasite rijalitije!

Pamela Anderson, koja je učestvovala u tri rijalitija, nazvala je taj TV format "najjadnijim" i pozvala na njegovo gašenje širom svijeta! Pamela je komentarisala pisanje britanske štampe, koja je izračunala da…

28 hits

ponedjeljak mart 25

Pamela apeluje: Gasite rijalitije!

Objavljeno u: Život

 
 
 
 
ponedjeljak, 22 oktobar 2018 21:45

PRVA 3 MJESECA: 6 razloga zbog čega se javlja krvarenje u trudnoći

Čak 9 od 10 žena koje krvare u trudnoći na svijet donesu zdrave bebe. Svako krvarenje u trudnoći zahtijeva konsultaciju sa gineokologom ili babicom.

Ako je krvarenje oskudno posjetite ljekara kako bi obavio potrebne preglede, a ukoliko je krvarenje obilno i praćeno bolovima a vi se osjećate loše i imate vrtoglavice, potrebno je da potražite hitnu medicinsku pomoc.

Ovo su neki od mogućih uzroka pojave krvarenja u trudnoći:

1. Implatacijsko krvarenje u trudnoći

Ako uočite oskudno krvarenje braonkaste ili roze boje, vjerovatno je da se radio o implatacijskom krvarenju koje se obično javlja veoma rano na početku trudnoće i može da se javi u vrijeme očekivane menstruacije.

2. Periovulacijsko krvarenje (tzv. spotting)

Ovo krvarenje je slično manstrualnom krvarenju samo oskudnije i boja može da varira od crvene do braon. Takođe može da se javi u vrijeme očekivane menstruacije.

Hormoni trudnoće imaju zadatak da spriječe menstruaciju ali kod nekih žena homoni se sporije mijenjaju pa to prouzrokuje krvarenje u prvim mjesecima trudnoće.

3. Erozija grlića materice

Erozija grlića materice se javlja zato što se u trudnoći grlić materice mijenja, postaje mekši i osjetljiviji na infekcije. Po pravilu izaziva blago krvarenje. Ako uočite krvarenje potrebno je da se javite ljekaru kako bi se detaljije ispitao uzrok zato što erozija grlića materice može biti uzrokovana infekcijom ili čak rakom.

4. Polip

Nekada krvarenje može da potiče od dobroćudnih tvorevina - polipa. Ako vaš ljekar ustanovi da imate polipe neće ih uklanjati dok ste trudni, zato što se oni spontano mogu povući nakon porođaja.

5. Spontani pobačaj

Obilno krvarenje u trudnoći je simptom koji zahtjeva hitnu medicinsku pomoć. Može izazvati pobačaj a simtomi su obolno krvarenje, oštar bol u donjem dijelu stomaka i vrtoglavica.

6. Vamnaterična trudnoća

Ona se dešava kada se oplođena jajna ćelija razvija izvan materice. Uglavnom u jajovodima. Krvarenje je praćeno oštrim bolovima u stomaku. U ovom slučaju beba ne može da se razvija zato je operacija nužna a trudnoća na žalost ne može da se nastavi.

Bez obzira na uzrok, svako vaginalno krvarenje u trudnoći zahtjeva konsultaciju sa nadležnim ljakarom.

yumama.rs, instagram

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Posljednji put izmijenjeno ponedjeljak, 22 oktobar 2018 15:48

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.