Standard.

četvrtak decembar 13

Dobila ulogu: Nikšićanka Anja Drljević u kultnoj seriji ''Lud,zbunjen normalan''

Nikšićanka Anja Drljević, mlada glumica, dobila je ulogu u kultnoj seriji ''Lud, zbunjen, normalan”.

40 hits

četvrtak decembar 13

VIDEO: MELANIJA postala plavuša, pa progovorila o tračevima i napadima na nju...

Objavljeno u: Život

by Nemanja Lacman

Melanija Tramp je u najnovijem intervjuu otkrila šta joj najteže pada otkako je postala prva dama SAD, ali i pokazala novi imidž, osnosno novu boju kose.

28 hits

četvrtak decembar 13

Nove vježbe za savršenu zadnjicu i okruglast izgled

Objavljeno u: Život

by Nemanja Lacman

Ako su i vama teški i bolni čučnjevi, a naročito ako želite da poštedite zglobove koljena, ovo je prava vježba za vas! Fitnes treneri garantuju zategnute mišiće i savršenu figuru!

23 hits

četvrtak decembar 13

Klint Istvud je ćerku upoznao nakon 34 godine: Majka ju je dala na usvajanje nakon rođenja

Da joj je otac glumačka legenda Klint Istvud, danas 64-godišnja Lori Marej saznala je prije nekih 30 godina, kada je krenula u potragu za svojim biološkim roditeljima. Naime, njena majka…

10 hits

 
 
 
 
ponedjeljak, 19 novembar 2018 16:24

Parkovi prazni, tržni centri puni mališana; Doktor savjetuje: Djeci je bolje na minusu, nego u toplim igraonicama

Počele su niske temperature i većina roditelja djeci ne dozvoljava igranje napolju, ali ljekari ukazuju na to da boravak djece na hladnoći može biti korisnije nego njihovo zadržavanje u zatvorenim prostorijama.

Parkovi prazni, tržni centri puni mališana; Doktor savjetuje: Djeci je bolje na minusu, nego u toplim igraonicama FOTO: Pixabay

Odgajanje djece se razlikuje od države do države, pa je u skandinavskim zemljama uobičajeno da mala djeca i bebe dobro obučene u kolicima sjede zajedno sa roditeljima u baštama kafića. Takva slika nije uobičajena za nas. Naši parkovi su prazni, a tržni centri i igraonice puni djece. Ljekari upozoravaju da je opasnost od razbolijevanja upravo veća u ovim zatvorenim prostorijama sa puno ljudi.

Prof. dr Branimir Nestorović, pulmolog na Unverzitetskoj klinici "Tiršova", kaže da samo rashlađivanje ne povećava rizik od prehlade.

"Izgleda da je značajnija brzina kojom dođe do promjene temperature. Ako temperatura brzo padne, pri izlasku napolje doći će do skupljanja krvnih sudova na sluzokožama disajnih organa, što ih čini podložnijim infekciji", kazao je Nestorović.

On napominje da ako je dijete aktivno napolju (djeca koja se igraju imaju toplu kožu i sluzokože, pa im hladnoća ne smeta), rizik od infekcije nije posebno povišen.

"Drugi razlog čestih infekcija je socijalan, ljudi u hladnim periodima godine provode više vremena unutra, pa se virusne infekcije lakše šire. Većina respiratornih virusa nije otporna više od jednog sata na temperaturama ispod nule, pa boravak na hladnom u stvari smanjuje rizik od infekcije. Nasuprot tome, respiratorni virusi na temperaturama oko 20 stepeni mogu da budu infektivni i desetak sati. Stoga nije prevencija infekcija da djeca ne izlaze na hladno, već u pranju ruku i čestoj primjeni alkoholnih vlažnih maramica, koje dezinfikuju ruke", ističe doktor.

Kako napominje Nestorović, stručni radovi su pokazali da boravak do 60 minuta uz igru umjerenog intenziteta, dovodi do suzbijanja skoro svih zapaljenskih oboljenja kod djeteta.

"Ako roditelji primijete da se dijete trese od hladnoće, trebalo bi ga odmah uvesti unutra, jer je tada organizam pod stresom, koji ima negativan efekat na imuni sistem", kaže Nestorović.

Savjetuje da je potrebno maksimalno izbjegavanje izlaganja djece duvanskom dimu, jer veoma povećava rizik od dobijanja gripa i drugih infekcija disajnih organa.

"Jedna studija sa Jejla iz 2009. je pokazala da djeca izložena duvanskom dimu češće obolijevaju od virusa, a kada se razbole imaju težu kliničku sliku i više komplikacija. Već izlaganje dozi od dvije cigarete dnevno tokom dvije nedjelje je bilo udruženo sa slabljenjem imunog sistema. Štaviše, nastupalo je prekomjerno zapaljenje disajnih sluzokoža", kaže ovaj pulmolog.

Recept za ređe prehlade, prema mišljenju Nestorovića, tokom zime je jednostavan.

"Svakodnevni boravak napolju sat vremena, uz igru. Dobra odjeća, koja sprečava znojenje djeteta (slojevita odjeća). Ne treba pretjerivati sa količnom odjeće, jer dijete ne može da se igra u njoj, a znojenje povećava rizik od obolijevanja. Obavezna je kapa na glavi, ako je temperatura ispod minus 10, šal preko usta. Topla, udobna obuća, da noge ne budu vlažne. Po povratku u stan, obavezan topli napitak i presvlačenje. Obilan unos svježeg voća i povrća, (sve obojeno voće, aronija, borovnica, sok od crne zove, kupine), vitamina D, šargapera, neki preparat sa mikroelementima (cink, bakar, jod i selen, magnezijum). Izbegavanje zagušljivih prostorija u kojima se puši. Obavezan san u trajanju od najmanje osam sati. Često pranje ruku i umivanje, da se odstrane virusi sa kože", zaključuje dr Nestorović.

Izvor: B92

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.