Standard.

utorak maj 21

Vladimir Putin postao otac blizanaca?

Predsjednik Rusije Vladimir Putin postao je otac. Navodno, bivša gimnastičarka Alina Kabaeva, za koju se priča da je Putinova dugogodišnja partnerica nedavno je rodila blizance, piše “Daily Mail”. Izvor blizak…

47 hits

utorak maj 21

Porodila se bivša djevojka Veljka Ražnatovića

Ksenija Bujišić porodila se i na svijet donijela djevojčicu kojoj je dala ime Lara.

49 hits

utorak maj 21

Od siromašnog radnika do vile od 56 miliona eura: Sada je toliko bogat da do kraja života ne mora da…

Džordan Adlard Rodžers je cijelog života bio siromašni radnik, a onda mu je jedna nesreća i DNK analiza potpuno preokrenula život! Naime, Džordan je cio život pokušavao da dokaže da je…

50 hits

utorak maj 21

Sjutra je ljetnji sveti Nikola: Postite i iskreno se pomolite!

Pravoslavna crkva i njeni vjernici 22. maja obilježavaju praznik posvećen prenosu moštiju Svetog Nikole iz Mire u Bari, gde i danas počivaju. Iako kalendarski ne pripada letu, ovaj dan se…

30 hits

 
 
 
 
ponedjeljak, 19 novembar 2018 16:24

Parkovi prazni, tržni centri puni mališana; Doktor savjetuje: Djeci je bolje na minusu, nego u toplim igraonicama

Počele su niske temperature i većina roditelja djeci ne dozvoljava igranje napolju, ali ljekari ukazuju na to da boravak djece na hladnoći može biti korisnije nego njihovo zadržavanje u zatvorenim prostorijama.

Parkovi prazni, tržni centri puni mališana; Doktor savjetuje: Djeci je bolje na minusu, nego u toplim igraonicama FOTO: Pixabay

Odgajanje djece se razlikuje od države do države, pa je u skandinavskim zemljama uobičajeno da mala djeca i bebe dobro obučene u kolicima sjede zajedno sa roditeljima u baštama kafića. Takva slika nije uobičajena za nas. Naši parkovi su prazni, a tržni centri i igraonice puni djece. Ljekari upozoravaju da je opasnost od razbolijevanja upravo veća u ovim zatvorenim prostorijama sa puno ljudi.

Prof. dr Branimir Nestorović, pulmolog na Unverzitetskoj klinici "Tiršova", kaže da samo rashlađivanje ne povećava rizik od prehlade.

"Izgleda da je značajnija brzina kojom dođe do promjene temperature. Ako temperatura brzo padne, pri izlasku napolje doći će do skupljanja krvnih sudova na sluzokožama disajnih organa, što ih čini podložnijim infekciji", kazao je Nestorović.

On napominje da ako je dijete aktivno napolju (djeca koja se igraju imaju toplu kožu i sluzokože, pa im hladnoća ne smeta), rizik od infekcije nije posebno povišen.

"Drugi razlog čestih infekcija je socijalan, ljudi u hladnim periodima godine provode više vremena unutra, pa se virusne infekcije lakše šire. Većina respiratornih virusa nije otporna više od jednog sata na temperaturama ispod nule, pa boravak na hladnom u stvari smanjuje rizik od infekcije. Nasuprot tome, respiratorni virusi na temperaturama oko 20 stepeni mogu da budu infektivni i desetak sati. Stoga nije prevencija infekcija da djeca ne izlaze na hladno, već u pranju ruku i čestoj primjeni alkoholnih vlažnih maramica, koje dezinfikuju ruke", ističe doktor.

Kako napominje Nestorović, stručni radovi su pokazali da boravak do 60 minuta uz igru umjerenog intenziteta, dovodi do suzbijanja skoro svih zapaljenskih oboljenja kod djeteta.

"Ako roditelji primijete da se dijete trese od hladnoće, trebalo bi ga odmah uvesti unutra, jer je tada organizam pod stresom, koji ima negativan efekat na imuni sistem", kaže Nestorović.

Savjetuje da je potrebno maksimalno izbjegavanje izlaganja djece duvanskom dimu, jer veoma povećava rizik od dobijanja gripa i drugih infekcija disajnih organa.

"Jedna studija sa Jejla iz 2009. je pokazala da djeca izložena duvanskom dimu češće obolijevaju od virusa, a kada se razbole imaju težu kliničku sliku i više komplikacija. Već izlaganje dozi od dvije cigarete dnevno tokom dvije nedjelje je bilo udruženo sa slabljenjem imunog sistema. Štaviše, nastupalo je prekomjerno zapaljenje disajnih sluzokoža", kaže ovaj pulmolog.

Recept za ređe prehlade, prema mišljenju Nestorovića, tokom zime je jednostavan.

"Svakodnevni boravak napolju sat vremena, uz igru. Dobra odjeća, koja sprečava znojenje djeteta (slojevita odjeća). Ne treba pretjerivati sa količnom odjeće, jer dijete ne može da se igra u njoj, a znojenje povećava rizik od obolijevanja. Obavezna je kapa na glavi, ako je temperatura ispod minus 10, šal preko usta. Topla, udobna obuća, da noge ne budu vlažne. Po povratku u stan, obavezan topli napitak i presvlačenje. Obilan unos svježeg voća i povrća, (sve obojeno voće, aronija, borovnica, sok od crne zove, kupine), vitamina D, šargapera, neki preparat sa mikroelementima (cink, bakar, jod i selen, magnezijum). Izbegavanje zagušljivih prostorija u kojima se puši. Obavezan san u trajanju od najmanje osam sati. Često pranje ruku i umivanje, da se odstrane virusi sa kože", zaključuje dr Nestorović.

Izvor: B92

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.