Standard.

utorak decembar 18

Tom Hardi je ikona stila, a evo i kako to postiže!

Tom Hardi je glumac kog žene posebno vole pa ga često itiču kao najpoželjnijeg muškarca današnjice. Njegov stil muškarci kopiraju a on ima neka pravila koja bi svi trebali da…

31 hits

utorak decembar 18

Nikoljdan i običaji: Slava koju pola naroda slavi, a ostala polovina ide u posjetu!

Sveti Nikola je bio episkop Mire Likijske u Maloj Aziji u tadašnjem Rimskom carstvu, a danas u Turskoj. Živio je u 4. vijeku u gradu Mira. U čitavom hrišćanstvu se…

37 hits

utorak decembar 18

Dragana Mirković: Da li se mi poznajemo?! Ceca: Pa ne znam, ti odluči

Objavljeno u: Život

by Nemanja Lacman

Koleginice Dragana Mirković i Svetlana Ceca Ražnatović srele su se "oči u oči" posle mnogo godina, ali situacija nije bila najprijatnija.

58 hits

utorak decembar 18

Ksenija Pajčin kao da je slutila tragediju, posljednjom pjesmom koju je objaviila!

Pjevačica Ksenija Pajčin tragično je stradala 16. marta 2010. godine kada je ubio njen dečko maneken Filip Kapisoda, koji je potom izvršio samoubistvo.

35 hits

 
 
 
 
četvrtak, 06 decembar 2018 19:17

Šta se krije iza muzičkih hitova koji u nazivu imaju nečije ime?

Postoji veliki broj pjesama koje u nazivu imaju nečije ime, a koje se može odnositi na poznate ili izmišljene ličnosti. Ima i onih koje su inspirisane pravim, ali sasvim običnim ljudima koji nisu poznati nikome osim autoru pjesme. Sva umjetnička djela koja iza sebe imaju istinitu priču ili su makar inspirisana njome uvijek izazivaju interesovanje i oduševljenje. Pjesme koje su nazvane po nekome nijesu izuzetak.

Šta se krije iza muzičkih hitova koji u nazivu imaju nečije ime? FOTO: amywinehousegirl.forumsr.com

Doli Parton - "Jolene" (1973)

Naziv pjesme došao je od imena jedne osmogodišnje djevojčice iz publike koja je samo željela da uzme autogram od Doli Parton tokom jednog nastupa. Međutim, sama pjesma nije o njoj, već o jednoj ženi koja je poklanjala previše pažnje mužu Doli Parton. U pitanju je šalterska službenica u banci i nije poznato da li se ona tako zove.

"The Smiths" - "Frankly, Mr Shankly" (1986)

Neobične riječi i uvrede na račun izvjesnog gospodina Šenklija predstavljale su način Morisija da se suprotstavi glavnoj osobi izdavačke kuće sa kojom je bend imao ugovor u to vrijeme. Nisu željeli više da sarađuju sa njima, konkretno sa Džefom Trevisom, što su izrazili na umjetnički način u ovoj pomalo smiješnoj pjesmi.

"The Knack" - "My Sharona" (1979)

Pjesma je posvećena sedamnaestogodišnjoj devojčici koju je pjevač upoznao kada je imao 25 godina i odmah se zaljubio. Nakon nekog vremena, njih dvoje su se čak i vjerili, ali je veza na kraju ipak propala, za razliku od hit pjesme.

Mark Ronson i Ejmi Vajnhaus - "Valerie" (2007)

Iako je ovo najpoznatija verzija, u pitanju je obrada pjesme benda "The Zutons" iz 2006. godine. Posvećena je prijateljici koju je član tog benda upoznao u Americi i koja je uhvaćena kako vozi pijana. To je neka vrsta muzičke razglednice, koja je više napravljena kao melodična pjesma nego kao prava poruka baš njoj.

Dženis Džoplin - "Me and Bobby McGee" (1971)

Pjesma je poznata kao hit koji je izašao nakon smrti Dženis Džoplin, ali je nije ona napisala već su to učinili Kris Kristoferson i Fred Foster. Prava Bobi je žensko, bila je sekretarica jednom Fosterovom prijatelju kada je on predložio Kristofersonu da napiše pjesmu o njoj. Dženis Džoplin ju je proslavila, a mnogi su kasnije napravili svoje obrade ove pesme.

Elton Džon - "Daniel" (1973)

Ovo je jedna od pjesama Eltona Džona sa najviše pogrešnih tumačenja, a moguće je da je to zbog toga što je izbacio posljednji stih kako bi je skratio. Inspirisana je člankom iz novina o čovjeku koji se vratio iz rata u Vijetnamu i posvećena je svim veteranima koji su samo željeli da se vrate svom običnom životu.

Leonard Koen - "Suzanne" (1967)

Koen je pjesmu posvetio supruzi jednog vajara u koju su svi muškarci bili zaljubljeni. On je bio Koenov prijatelj i jednom prilikom ga je ta Suzan pozvala da svrati do nje, ali je veliki kantautor dodirnuo njeno savršeno tijelo samo umom i tako je nastala pjesma o njenoj ljepoti.

 

Izvor: Nezavisne novine

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.