Standard.

petak februar 22

Snežana Savić rekla NE plastičnoj hirurgiji: "Ljepota je u posebnosti"

Mnoge zvijezde nisu odoljele izazovu i odlučile su se da uz pomoć hirurga promjene izgled nekog dijela svog tijela, ali ne i Snežana Savić.

38 hits

petak februar 22

Cijeli Balkan se okupio da isprati Šabana u vječnost! Stigao i Šaulićev vanbračni sin

Veliki broj kolega, javnih ličnosti, ali i običnih građana došao je na sahranu pjevača Šabana Šaulića na Novom groblju.

55 hits

petak februar 22

Ana Nikolić najavila povratak na scenu

Pjevačica Ana Nikolić posljednji album “Labilna” objavila je 2016. godine, a nakon toga se preko noći povukla sa muzičke scene.

26 hits

petak februar 22

Samo dva sastojka učiniće da više nemate ispucale pete

Mleko i soda bikarbona čine čuda za umorne i ispucale pete. Suve noge, kao i ispucala umorna stopala treba posebno tretirati. A vaše noge zahtijevaju posebnu pažnju.

19 hits

 
 
 
 
četvrtak, 06 decembar 2018 19:17

Šta se krije iza muzičkih hitova koji u nazivu imaju nečije ime?

Postoji veliki broj pjesama koje u nazivu imaju nečije ime, a koje se može odnositi na poznate ili izmišljene ličnosti. Ima i onih koje su inspirisane pravim, ali sasvim običnim ljudima koji nisu poznati nikome osim autoru pjesme. Sva umjetnička djela koja iza sebe imaju istinitu priču ili su makar inspirisana njome uvijek izazivaju interesovanje i oduševljenje. Pjesme koje su nazvane po nekome nijesu izuzetak.

Šta se krije iza muzičkih hitova koji u nazivu imaju nečije ime? FOTO: amywinehousegirl.forumsr.com

Doli Parton - "Jolene" (1973)

Naziv pjesme došao je od imena jedne osmogodišnje djevojčice iz publike koja je samo željela da uzme autogram od Doli Parton tokom jednog nastupa. Međutim, sama pjesma nije o njoj, već o jednoj ženi koja je poklanjala previše pažnje mužu Doli Parton. U pitanju je šalterska službenica u banci i nije poznato da li se ona tako zove.

"The Smiths" - "Frankly, Mr Shankly" (1986)

Neobične riječi i uvrede na račun izvjesnog gospodina Šenklija predstavljale su način Morisija da se suprotstavi glavnoj osobi izdavačke kuće sa kojom je bend imao ugovor u to vrijeme. Nisu željeli više da sarađuju sa njima, konkretno sa Džefom Trevisom, što su izrazili na umjetnički način u ovoj pomalo smiješnoj pjesmi.

"The Knack" - "My Sharona" (1979)

Pjesma je posvećena sedamnaestogodišnjoj devojčici koju je pjevač upoznao kada je imao 25 godina i odmah se zaljubio. Nakon nekog vremena, njih dvoje su se čak i vjerili, ali je veza na kraju ipak propala, za razliku od hit pjesme.

Mark Ronson i Ejmi Vajnhaus - "Valerie" (2007)

Iako je ovo najpoznatija verzija, u pitanju je obrada pjesme benda "The Zutons" iz 2006. godine. Posvećena je prijateljici koju je član tog benda upoznao u Americi i koja je uhvaćena kako vozi pijana. To je neka vrsta muzičke razglednice, koja je više napravljena kao melodična pjesma nego kao prava poruka baš njoj.

Dženis Džoplin - "Me and Bobby McGee" (1971)

Pjesma je poznata kao hit koji je izašao nakon smrti Dženis Džoplin, ali je nije ona napisala već su to učinili Kris Kristoferson i Fred Foster. Prava Bobi je žensko, bila je sekretarica jednom Fosterovom prijatelju kada je on predložio Kristofersonu da napiše pjesmu o njoj. Dženis Džoplin ju je proslavila, a mnogi su kasnije napravili svoje obrade ove pesme.

Elton Džon - "Daniel" (1973)

Ovo je jedna od pjesama Eltona Džona sa najviše pogrešnih tumačenja, a moguće je da je to zbog toga što je izbacio posljednji stih kako bi je skratio. Inspirisana je člankom iz novina o čovjeku koji se vratio iz rata u Vijetnamu i posvećena je svim veteranima koji su samo željeli da se vrate svom običnom životu.

Leonard Koen - "Suzanne" (1967)

Koen je pjesmu posvetio supruzi jednog vajara u koju su svi muškarci bili zaljubljeni. On je bio Koenov prijatelj i jednom prilikom ga je ta Suzan pozvala da svrati do nje, ali je veliki kantautor dodirnuo njeno savršeno tijelo samo umom i tako je nastala pjesma o njenoj ljepoti.

 

Izvor: Nezavisne novine

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.