Standard.

četvrtak februar 21

Milena Lainović o novoj pjesmi i karijeri u Engleskoj: U Londonu mi najviše nedostaje vrelina podgoričkog asfalta

Talentovana Milena Lainović iz Podgorice stvara muziku koja je pronašla put i van granica naše zemlje. Rođena Podgoričanka od najranijeg djetinjstva je pokazivala sklonost ka muzici, uz svo roditeljsko ohrabrenje…

53 hits

četvrtak februar 21

Njegujte se tokom trudnoće, tijelo će vam biti zahvalno i kasnije

Ni u jednom periodu života ženi nije potrebna tolika pažnja niti zaslužuje da se razmazi više od buduće mame. Zato posvetite malo vremena samoj sebi, opustite se, razmazite se.

20 hits

četvrtak februar 21

Novak objavio fotku iz djetinjstva: Tri musketara u Beogradu prije 100 godina

Najbolji teniser na svijetu Novak Đoković vratio se u djetinjstvo jednom starom fotografijom.

21 hits

četvrtak februar 21

Glumica o pokojnom Lagerfeldu: Nemilosrdan ženomrzac, nije bio dobra osoba!

Glumica Džamela Džamil na neobičan način je reagovala na smrt modnog kreatora Karla Lagerfelda.

38 hits

 
 
 
 
utorak, 12 februar 2019 17:03

Arhitekta za Standard: Pet dekoracija za dom kao iz snova

Ako ste namjeravali da unaprijedite i osvježite dom i time vašem životnom prostoru date novi izgled, upravo su mjeseci pred nama idealni za sve vrste radova. Pa ipak, nekim sitnicama za koje vam treba samo ideja i malo vremena možete kutku dati moderan izgleda poput onih koji gledate u dekor časopisima. Kako i kojim detaljima se najbolje osvježava dom, priča naša sagovornica arhitekta Ivana Kapetanović. Ona je za vas odabrala pet detalja koji svakom domu daje luksuzan, moderan i šik izgled, a za koje vam ne trebaju basnoslovne sume novca.     

Ivana, koja je jedna od vodećih arhitekta kod nas, na ovaj način će vam pomoći da vaša ideja dobije oblik i sliku onoga što ste zamišljali.

TAPETE

Budući da su tapete ponovo popularne i važe za jedan od novčano pristupačnijih dekora za unutrašnji prostor visoko su rangirane na listi prijedloga dekoracija u stambenom prostoru. Koriste se kako bi se naglasio neki od zidova u prostorijama kojima želimo poboljšati ili osvježiti izgled. Danas postoji veliki izbor tapeta svih cjenovnih rangova, a svakako bi trebalo znati da su na tržištu dostupne i vodootporne tapete za kupatila i kuhinje.

BILJKE

S obzirom na predrasude koje postoje, a tiču se brige o biljkama i lošeg iskustva većine, ova vrsta dekoracije se totalno zanemaruje tokom opremanja unutrašnjih prostora. Korišćenje biljaka kao dekora u enterijerima znači izazov, a ponajviše kada je riječ o modernom dizajnu prostora čistih linija. Biljke korisnike prostora u kojima se nalaze čine srećnijim i produktivnijim što je, osim dekorativne svrhe, dovoljan razlog zbog kojeg bi trebalo da imaju svoje mjesto u gotovo svakom stambenom prostoru.

SLIKE

Nezaobilazni i upečatljivi dekorativni elementi enterijera su svakako slike. One prostoriju čine zanimljivijom i definišu joj karakter. Dom praznih zidova izgleda previše sterilno i nedovršeno. Kako bi utisak o prostoru bio što bolji potrebno je odrediti adekvatno mjesto za postavljanje pojedinačnih slika ili dobro grupisati više njih. Svaka slika će izgledati lijepo ako je usklađena sa ostalim elementima, bojama i dekoracijama u prostoru.

DEKORATIVNA RASVJETA

Osvjetljene igra veoma važnu ulogu u planiranju prostora. Svjetlost u potpunosti može promijeniti izgled enterijera. Dekorativna rasvjeta osvjetljava detalje ili objekte u prostoriji. Ona zahtjeva maštu i rezultira igrom svijetla i sijenki što je čini nezaobilaznom dekoracijom u gotovo svakom enterijeru.

DEKORATIVNE ZIDNE I PLAFONSKE LAJSNE

Prazne i ravne, nezanimljive površine idealna su podloga za dekorativne lajsne. Iako su se nekada koristile isključivo u prostorima od kojih se očekivao luksuzan izgled, danas se mogu postavljati u sasvim običnim prostorima. Ove lajsne su prilagođene potrebama savremenog čovjeka, one su efektne, praktične i jednostavne za instalaciju.

M.Ivanović

Foto: Privatna arhiva

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Posljednji put izmijenjeno utorak, 12 februar 2019 18:14

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.