Standard.

srijeda avgust 21

Istinite priče nesrećnih žena u braku! Evo zbog čega su one prevarile svoje muževe, za sve je jedna stvar bila…

Donosimo vam pet veoma zanimljivih, istinitih priča o bračnim problemima i ljubavnim aferama. Možda ćete se prepoznati u nekoj od njih i izvući neku pouku.

100 hits

srijeda avgust 21

Poznati poručuju pred Sea Dance: Spektakl Davida Guette je muzički događaj godine!

Objavljeno u: Život

by Jovana

Euforija pred početak Sea Dance festivala dostiže tačku ključanja, a da će šesto izdanje najvećeg muzičkog događaja na Jadranu biti i najbolje dosad, potvrđuje i izuzetno velika potražnja za ulaznicama…

64 hits

srijeda avgust 21

Glumica je svirepo ubijena u 9. mjesecu trudnoće : Bila je žrtva sekte koja nije imala milosti! Ovu tragediju Holivud…

Šeron Tejt, holivudska glumica i jedna od najljepših žena u filmskoj industriji je izgubila život osmog avgusta 1969. godine. Taj dan će zauvjek ostati zabilježen kao dan jedne od najvećih…

146 hits

srijeda avgust 21

Srpska manekenka teško povrijeđena na imanju azijskog milijardera: Sada ga tuži za milione dolara

Srpska manekenka Simona Andrejić (25) koja već godinama živi i radi u Americi, teško je povrijeđena u nesreći na mini žičari na imanju vijetnamskog milijardera Čina Čua (53), zbog čega…

584 hits

 
 
 
 
utorak, 12 februar 2019 19:45

Da li ste znali zašto se novopečenom ocu cijepa odjeća?

Sigurno ste prisustvovali činu u kojem se novopočenom ocu cijepa odjeća, a mnogi su i sami učestovali u ovom bičaju. Mnogi ne znaju šta znači i zbog čega izvodi ovaj neobičan ritual, a ovo su neka od tumačenja:

Neki smatraju da cijepanje treba da pokaže da (energetskoj) auri roditelja u ekspanziji dosadašnja odjeća više nije odgovarajući omotač.

Drugi pak, vjeruju da ovaj običaj vodi korijene iz davnih vremena, kada se deca nisu rađala u porodilištima, već u kući, na ulici, u njivi, u šumi i drugim mjestima. Dijete je trebalo da se uvije u neki komad tkanine zbog zaštite od hladnoće, a zbog nekog drugog vjerovanja se izbjegavala ženska odjeća kad god ima neka muška košulja u blizini.

Ako se dijete rodi u kući, onda se odevni predmet uzimao iz ormana, a ako se porođaj dogodi napolju, onda se zaustavljao prvi muškarac koji se nađe u blizini, te bi se od njega uzimala košulja.

Vjeruje se, takođe, da se onima koji učestvuju u cijepanju košulje, a to su radili samo muškarci muškarcima (sada često i žene učestvuju u tome), prenosi neka vrsta sreće muškarca koji je postao otac, i da će oni koji je cijepaju isto postati očevi.

Ovo bi, dakle, na neki način, bio ekvivalent hvatanju bidermajera od strane djevojaka na vjenčanjima.

Neki smatraju i da ovaj običaj potiče od vjerovanja da će onaj ko uzme djelić iscijepane košulje dobti takođe isti pol djeteta kao i otac čiju košulju cepaju, a opet, u da se, opet, u drugim krajevima vjerovalo i da to vodi ka dobijanju bebe suprotnog pola.

 

Posljednji put izmijenjeno utorak, 12 februar 2019 16:39

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.