Standard.

petak februar 22

Snežana Savić rekla NE plastičnoj hirurgiji: "Ljepota je u posebnosti"

Mnoge zvijezde nisu odoljele izazovu i odlučile su se da uz pomoć hirurga promjene izgled nekog dijela svog tijela, ali ne i Snežana Savić.

25 hits

petak februar 22

Cijeli Balkan se okupio da isprati Šabana u vječnost! Stigao i Šaulićev vanbračni sin

Veliki broj kolega, javnih ličnosti, ali i običnih građana došao je na sahranu pjevača Šabana Šaulića na Novom groblju.

36 hits

petak februar 22

Ana Nikolić najavila povratak na scenu

Pjevačica Ana Nikolić posljednji album “Labilna” objavila je 2016. godine, a nakon toga se preko noći povukla sa muzičke scene.

17 hits

petak februar 22

Samo dva sastojka učiniće da više nemate ispucale pete

Mleko i soda bikarbona čine čuda za umorne i ispucale pete. Suve noge, kao i ispucala umorna stopala treba posebno tretirati. A vaše noge zahtijevaju posebnu pažnju.

12 hits

 
 
 
 
utorak, 12 februar 2019 19:45

Da li ste znali zašto se novopečenom ocu cijepa odjeća?

Sigurno ste prisustvovali činu u kojem se novopočenom ocu cijepa odjeća, a mnogi su i sami učestovali u ovom bičaju. Mnogi ne znaju šta znači i zbog čega izvodi ovaj neobičan ritual, a ovo su neka od tumačenja:

Neki smatraju da cijepanje treba da pokaže da (energetskoj) auri roditelja u ekspanziji dosadašnja odjeća više nije odgovarajući omotač.

Drugi pak, vjeruju da ovaj običaj vodi korijene iz davnih vremena, kada se deca nisu rađala u porodilištima, već u kući, na ulici, u njivi, u šumi i drugim mjestima. Dijete je trebalo da se uvije u neki komad tkanine zbog zaštite od hladnoće, a zbog nekog drugog vjerovanja se izbjegavala ženska odjeća kad god ima neka muška košulja u blizini.

Ako se dijete rodi u kući, onda se odevni predmet uzimao iz ormana, a ako se porođaj dogodi napolju, onda se zaustavljao prvi muškarac koji se nađe u blizini, te bi se od njega uzimala košulja.

Vjeruje se, takođe, da se onima koji učestvuju u cijepanju košulje, a to su radili samo muškarci muškarcima (sada često i žene učestvuju u tome), prenosi neka vrsta sreće muškarca koji je postao otac, i da će oni koji je cijepaju isto postati očevi.

Ovo bi, dakle, na neki način, bio ekvivalent hvatanju bidermajera od strane djevojaka na vjenčanjima.

Neki smatraju i da ovaj običaj potiče od vjerovanja da će onaj ko uzme djelić iscijepane košulje dobti takođe isti pol djeteta kao i otac čiju košulju cepaju, a opet, u da se, opet, u drugim krajevima vjerovalo i da to vodi ka dobijanju bebe suprotnog pola.

 

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Posljednji put izmijenjeno utorak, 12 februar 2019 16:39

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.