Standard.

utorak jun 25

INCIDENT U PODGORICI: RASTU gađali, on se zalijetao u publiku, pa PREKINUO NASTUP

Stefan Đurić Rasta je podgoričku publiku nazivao braćom i sestrama i sve je bilo u najboljem redu dok nije došlo do incidenta.

412 hits

utorak jun 25

VIDEO: Brod pun muškaraca pjeva Nini Badrić

Nakon što je Nina Badrić s glumcem Slavkom Sobinom snimila spot za pjesmu ‘Volim te, volim’ na Hvaru gdje ima vikendicu na Jelsi, pjevačica se odlučila zadržati i odmoriti na…

12 hits

utorak jun 25

Bon Džovi stigao na odmor u Hrvatsku

Američki pjevač i roker Džon Bon Džovi (Jon Bon Jovi) ovo ljeto odmarat će se u Hrvatskoj. Fotografi su uhvatili poznatog pjevača kako se ukrcava na jahtu usidrenu u Cavtatu…

28 hits

utorak jun 25

Karleuša pokazala prirodno lice

Jelena Karleuša šokirala je javnost kada se ošišala se na kratko nakon smrti njene mane Divna Karleuša.

19 hits

 
 
 
 
subota, 23 mart 2019 18:32

KORISNO: Trudnice, pijte mlijeko!

Mlijeko utiče na porođajnu težinu djeteta, utvrđeno je tokom istraživanja u Kanadi. Konzumiranje manje od jedne šolje mlijeka dnevno tokom trudnoće može dovesti do zastoja u rastu djeteta u maternici.

Istraživači su tokom studije ispitali više od 300 zdravih trudnica (nepušau dobi od 19 do 45 godina) koje su pohađale prenatalne satove i bile dobro educirane, te su uporedili tjelesnu težinu novorođenčadi majki koje su tokom trudnoće pile šolju i više mlijeka i onih koje to nisu činile.

Studija je pokazala da ograničavanje unosa mlijeka i vitamina D tokom trudnoće smanjuje porođajnu težinu djece i kod ispitanica koje su bile dobro educirane o prehrani i trudnoći.

Jedna šolja mlijeka dnevno tokom trudnoće prosječno povećava porođajnu težinu za 41 gram.

Rezultati istraživanja su značajni, jer je u porastu broj trudnica koje izbjegavaju konzumiranje mlijeka tokom trudnoće vjerujući da će tako smanjiti pojavu alergija kod djece, unijeti manje masnoća i smanjiti povećanje svoje tjelesne mase, a neke su i same dijagnosticirale nepodnošenje laktoze.

I buduće majke i zdravstveni stručnjaci trebaju razumjeti da takva praksa može dovesti do nedostatka esencijalnih nutrijenata, najviše vitamina D (koji je u rijetko kojoj namirnici zastupljen kao u mlijeku) i negativno djelovati na fetalni razvoj.

Preuzmite ili ažurirajte aplikaciju portala Standard za mobilne uređaje na Android ili IOS platformi.

Posljednji put izmijenjeno subota, 23 mart 2019 16:08

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.