Standard.

nedjelja novembar 17

Porodila se na sred podijuma za igru, a klub bebi poklonio doživotni besplatni ulaz

Trudna 19-godišnjakinja otišla je u provod u noćni klub i rodila bebu nasred plesnog podijuma.

62 hits

nedjelja novembar 17

(VIDEO) Mladoženja na neobičan način izgovorio sudbonosno "da": Svi ostali u šoku

Otkad svaki svat može da zabilježi neku zanimljivost sa vjenčanja kome prisustvuje, internet obiluje zanimljivim scenama sa različitih svadbi, a ovo je posljednji primjer koji dolazi iz Srbije.

144 hits

subota novembar 16

Ceca otkrila što joj se ćerka stvarno vratila kući: Anastasija više ne živi sa dečkom, a ovo je JEDINI razlog…

Svetlana Ceca Ražnatović progovorila je o ćerkinom povratku na Dedinje nakon nekoliko mjeseci života sa dečkom Đorđem Kulićem. Kako kaže - njena kuća uvijek će biti i Anastasijina, a i…

268 hits

subota novembar 16

Haris Džinović šokirao odgovorom: Pjevač je čak otkrio kakve bokserice nosi

Haris Džinović već godinama radi punom parom za novogodišnje praznike pa zbog toga nikada u najluđoj noći nije sa svojom porodicom. Zato sada njegovi najmiliji obavezno idu s njim na…

265 hits

 
 
 
 
utorak, 13 avgust 2019 13:51

Danas je Dan ljevorukih

Danas je Dan ljevorukih Freeimages.

Današnji dan, 13. avgust je Međunarodni dan ljevorukih i to je dan kojim se u svijetu pokušava probuditi svijest o prednostima i nedostacima te osobine. 

Naša je svakodnevnica prilagođena desnorukima. Makaze, mašina za rezanje, otvarač za limenke, fotoaparat – sa svim tim predmetima ljeoruki će se namučiti i upravo ih zbog toga često proglašavaju „nespretnjakovićima“, piše britanska štampa.

Klub ljevorukih utemeljen je u Velikoj Britaniji 1990. kako bi njegovi članovi bili u toku s novim proizvodima koji su im dostupni i kako bi svoje zajedničke poglede izložili proizvođačima i svijetu.

Britanski Klub ljevorukih je 13. avgusta 1992. prvi put organizovao obelježavanje Međunarodnog dana ljevorukih. Danas je to međunarodna organizacija i vodeći svjetski savjetodavni centar o pitanjima ljevorukih.

Na današnji dan se zapravo podstiču desnoruki da isprobaju predmete za ljevoruke i da uvide kako je to kad ti je sve na "krivoj" strani, prenosi Blic.

Prema nekim pokazateljima 11 odsto stanovnika Evrope je ljevoruko. Zanimljivo je da je manji procenat ljevorukih kod starijih u odnosu na mlađe. Razlog tome je da su ranije djecu prisiljavali da postanu desnoruki.

Više je onih koji su naučili da koriste i svoju desnu ruku podjednako spretno kao i lijevu, što im omogućava posebna građa i fiziologija mozga. Kod desnorukih su polovine mozga asimetrično razvijene, razvijenija je lijeva polovina mozga koja kontroliše desnu stranu tela desnorukih.

Kod ljevorukih ne postoji obrnuti slučaj. Polovine mozga su jednako razvijene, ali, ljevoruki imaju znatno više nervnih vlakana u mozgu od desnorukih i upravo su ta vlakna važna za brži prenos informacija između polovina mozga.

Tu počiva i uzrok bolje snalažljivosti ljevorukih u prostoru, bolje percepcije treće dimenzije i, što je značajno za ljevoruke, boljih rezultata u logici i matematici.

Taj višak nervnih vlakana je istovremeno i prednost i uslov koji omogućava život i svakodnevno prilagođavanje ljevorukih u svijetu desnorukih. Generalno gledano, ljevoruki ljudi su individualisti, kreativni, intuitivni, razmišljaju strateški, imaju neobično dobru muzičku memoriju, osjećaj za proporcije, pa su zato veoma zastupljeni u umjetnosti i arhitekturi.

U prošlosti lijeva se strana uvek smatrala nesretnom. U srednjem vijeku ljevorukost se smatrala vražjim znakom i zbog toga praznoverja ljevoruki su često završavali na lomači. Mnoge slavne osobe bile su ljevoruke: Leonardo da Vinči, Mikelanđelo, Albert Ajnštajn...

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.