Standard.

petak avgust 16

Rođen je oštećenih nerava, imao je govornu manu, djeca su ga mučila, a sada je živa legenda Holivuda

Objavljeno u: Život

by Jovana

Nakon 40 godina filmske karijere, legendarnih uloga i više od dvije milijarde dolara zarade na bioskopskim blagajnama, nema nikakve sumnje da je Silvester Stalone holivudska legenda i da već decenijama…

220 hits

petak avgust 16

Maneken Džoš Klos optužio Keti Peri za seksualno uzemiravanje!

Objavljeno u: Život

by Jovana

Maneken Džoš Klos, koji je svojevremeno sarađivao sa Keti Peri, optužio je 34-godišnju pjevačicu za seksualno uznemiravanje. Ove tvrdnje je maneken nedavno objavio na svom Instagram profilu i otkrio da se…

138 hits

petak avgust 16

Oni nisu bili dobri đaci, ali su uspjeli da izgrade svoja mala carstva i postanu milioneri

Objavljeno u: Život

by Jovana

Ukoliko niste bili dobar đak nemate razloga da se stidite, jer ni mnoge poznate ličnosti nisu imale uspjeha u školi. Nisu svi toliko zainteresovani za učenje, već su više okrenuti ka…

79 hits

petak avgust 16

(VIDEO) Ovo je moguće samo u Rusiji: Medvjeda na povocu dovela na kupalište, niko se nije prepao

Objavljeno u: Život

by Jovana

Brčkanje u rijeci s medvjedom svakako nije najpoželjniji prizor, ali takva situacija, ako je suditi prema videu objavljenom na internetu, čini se potpuno normalnom u Rusiji.

170 hits

 
 
 
 
utorak, 13 avgust 2019 13:51

Danas je Dan ljevorukih

Danas je Dan ljevorukih Freeimages.

Današnji dan, 13. avgust je Međunarodni dan ljevorukih i to je dan kojim se u svijetu pokušava probuditi svijest o prednostima i nedostacima te osobine. 

Naša je svakodnevnica prilagođena desnorukima. Makaze, mašina za rezanje, otvarač za limenke, fotoaparat – sa svim tim predmetima ljeoruki će se namučiti i upravo ih zbog toga često proglašavaju „nespretnjakovićima“, piše britanska štampa.

Klub ljevorukih utemeljen je u Velikoj Britaniji 1990. kako bi njegovi članovi bili u toku s novim proizvodima koji su im dostupni i kako bi svoje zajedničke poglede izložili proizvođačima i svijetu.

Britanski Klub ljevorukih je 13. avgusta 1992. prvi put organizovao obelježavanje Međunarodnog dana ljevorukih. Danas je to međunarodna organizacija i vodeći svjetski savjetodavni centar o pitanjima ljevorukih.

Na današnji dan se zapravo podstiču desnoruki da isprobaju predmete za ljevoruke i da uvide kako je to kad ti je sve na "krivoj" strani, prenosi Blic.

Prema nekim pokazateljima 11 odsto stanovnika Evrope je ljevoruko. Zanimljivo je da je manji procenat ljevorukih kod starijih u odnosu na mlađe. Razlog tome je da su ranije djecu prisiljavali da postanu desnoruki.

Više je onih koji su naučili da koriste i svoju desnu ruku podjednako spretno kao i lijevu, što im omogućava posebna građa i fiziologija mozga. Kod desnorukih su polovine mozga asimetrično razvijene, razvijenija je lijeva polovina mozga koja kontroliše desnu stranu tela desnorukih.

Kod ljevorukih ne postoji obrnuti slučaj. Polovine mozga su jednako razvijene, ali, ljevoruki imaju znatno više nervnih vlakana u mozgu od desnorukih i upravo su ta vlakna važna za brži prenos informacija između polovina mozga.

Tu počiva i uzrok bolje snalažljivosti ljevorukih u prostoru, bolje percepcije treće dimenzije i, što je značajno za ljevoruke, boljih rezultata u logici i matematici.

Taj višak nervnih vlakana je istovremeno i prednost i uslov koji omogućava život i svakodnevno prilagođavanje ljevorukih u svijetu desnorukih. Generalno gledano, ljevoruki ljudi su individualisti, kreativni, intuitivni, razmišljaju strateški, imaju neobično dobru muzičku memoriju, osjećaj za proporcije, pa su zato veoma zastupljeni u umjetnosti i arhitekturi.

U prošlosti lijeva se strana uvek smatrala nesretnom. U srednjem vijeku ljevorukost se smatrala vražjim znakom i zbog toga praznoverja ljevoruki su često završavali na lomači. Mnoge slavne osobe bile su ljevoruke: Leonardo da Vinči, Mikelanđelo, Albert Ajnštajn...

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.