Standard.

petak oktobar 18

Recept dana: Italija na tanjiru - Piletina "Bolonja"

Objavljeno u: Život

by Jovana

Italijani su mađioničari u kuhinji! Evo kako spremaju pikantnu piletinu u Bolonji, koja će biti sjajno osvježenje za vaš jelovnik.

133 hits

petak oktobar 18

Pjevač Bojan Tomović pretučen u Beogradu

Crnogorski pjevač Bojan Tomović pretučen je sinoć kada je izašao da prošeta svog psa u Beogradu.

3090 hits

petak oktobar 18

Čolina ćerka uživa u luksuzu: Ima šofera, putuje, a bliska je i sa sinom ovog pjevača

Una Čolić, starija ćerka pjevačke legende Zdravka Čolića, nedavno je postala punoljetna. Una uživa u prepoznatljivosti i voli kameru, a Instagram joj je donekle zadovoljio tu potrebu, jer je na…

158 hits

petak oktobar 18

Hollywood nije bezopasan kako se čini: Ove zvijezde su tragično preminule usred snimanja filma

Ponekad se čini kao da sve što holivudske zvijezde rade je da uživaju. Međutim, snimanje filmova dolazi s velikim rizikom. Tokom godina nekoliko je slučajeva tragičnih smrti glumaca obilježilo periode…

154 hits

 
 
 
 
subota, 12 oktobar 2019 17:53

Jovićević: Izašla sam kao pobjednik iz bitke sa karcinomom

U Crnoj Gori na godišnjem nivou od karcinoma dojke oboli oko 400 žena, od čega sa smrtnim ishodom završi njih 100, kaže doktorica sa Kilinike za onkologiju i radiotereapiju Sanja Lekić za Novu M. Lekić napominje da je preventiva jako bitna, te da su žene sa genetskom predispozicijom, nalaze u faktoru rizika. A iako nije imala genetske predispozicije Suzana Jovićević, prije osam godina dobila je bitku sa karcinomom. Bolest je naučila da bude u gardu, da osluškuje svoje tijelo, uživa u svakom danu i bori se kao lavica, za svoje snove.

Žena hrabrost, Suzana Jovićević, prije osam godina izašla je kao pobjednik iz bitke sa karcinomom. Teško je bilo tada, ali teško je i danas, kaže Suzana, jer neke bitke nikada ne prestaju.

 „Najteže je što svi mi koji prolazimo ovu priču... mislim da je to srednja dob trebamo pristojnije penzije i naknade za ova oboljenja. To kažem zato što su ovo jako skupe bolesti i svaki dan što ljekari prepišu, 80 posto ljekova se kupuje“, kazala je ona za Novu M.

Iako imaju podršku psihologa i psihijatra, nedostaju im, kaže i centri za okupljanje. Ipak, bez obzira na sve, naučila je da se izmjesti u neki svoj svijet, i stvari posmatra iz drugog ugla.

 „Moj kancer je takav bio da mi je bilo rečeno da se radujem svakom novom jutru i svakom novom danu. Ja to i radim. Ponosna sam negdje na samu sebe i ima još jedna stvar da iskristališete svoj život i ljude oko sebe. Nebitno je da li su to prijatelji kumovi. Jednostavno kada ste bolesni nikoga nema, a ja kada pjevam, mogu pjevat i sama“, navodi ona.

Sama, pak ne može podnijeti sve na svojim leđima. Tako kaže, naiđu dani, kada joj u životnoj slagalici zafali po koja puzla.

„Ono najvrednije što je, načeto mi je zdravlje. Kažem da nisam bolesna, ali imam vječitu borbu osam godina, koja je sastavni dio mog dana. To povlači nus pojave koje izaziva hemoterapija i zračenje", poručila je.

 A da bi se bolest na vrijeme otkrila, neophodna je prevencija, samopregledi dojki, koji treba da počnu od 20 do 25 godine, ultrazvučni pregledi, kao i mamografija, kažu iz Klinike za onkologiju i radioterapiju.

 „Od 45 godine života žene treba da rade jedn put u dvije godine mamografiju, zavisno od dodatnih indikacija, mamografiju je potrebno radititi i jednom godišnje ili ako postoji rizik žene to rade i od četrdesete godine. Magnet dojki koji se može raditi ako postoji nejasnoća prethodno nabrojanim dijagnostičkim metodama“, ističe dr Sanja Lekić.

 A za sve žene koje žulja svakodnevica, muče pitanja, kako i zašto, Suzana ima i poruku.

 „Žene, nemojte da vam je ovo tabu tema. Nemojte da mislite da ne možete da prođete sve ovo, puno smo jače kada smo zajedno. Nemojte da ja budem sama. Šaljem vam poruku da se javite da se oglasite i da vi mene podržite u onome što ja pričam“, navodi ona.

Uspješnost liječenja karcinoma dojke je velika, pogotovo ukoliko se bolest otkrije u ranoj fazi. Za samopregled, jednom mjesečno potrebno je izdvojiti od 10 do 15 minuta. Zato pronađite vremena za sebe.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.