Standard.

ponedjeljak decembar 16

Muškarci: Djeca do četrdesete

Mnogo muškaraca se i u odraslom dobu ponaša djetinjasto, pa se vjeruje kako im u emotivnim vezama partnerka „donosi“ zrelost.

47 hits

ponedjeljak decembar 16

Muškarci: Djeca do četrdesete

Objavljeno u: Život

ponedjeljak decembar 16

Pazite na vašu kožu: Savjeti za pravilno umivanje

Jeste li se nekad zapitali da li se pravilno umivate? Stručnjaci Američkog udruženja za dermatologiju ističu da od načina na koji peremo lice zavisi kako će izgledati naša koža.

42 hits

ponedjeljak decembar 16

Pet znakova potvrđuju da vaša veza može da preživi prevaru

Mnogi ljudi spremni su da partneru oproste prevaru, što često može da ojača vezu.

43 hits

ponedjeljak decembar 16

Ovi horoskopski znakovi najteže pokazuju emocije: "Volim te" za njih ne postoji

Osobama rođenim u ovim znakovima Zodijaka izgovaranje riječi "volim te" predstavlja veliki izazov, piše "Cosmopolitan". Zato se ne nadajte da ćete to čuti od njih u prvim mjesecima vaše veze.

49 hits

 
 
 
 
petak, 22 novembar 2019 09:03

Pušenje u trudnoći je rizik za strabizam

Pušenje u trudnoći je rizik za strabizam Foto: Avaz.ba, Ilustracija

Istraživanje danskih naučnika sugeriše kako svaka dodatna cigareta koju u prosjeku dnevno popuši trudnica povećava rizik za strabizam kod djeteta za oko pet posto.

Negativan utjecaj pušenja u trudnoći je bio dodatno izražen ako su ispitanice pušile u odmakloj trudnoći, upozoravaju istraživači iz Statens Serum Instituta u Kopenhagenu.

Prema njihovim riječima, strabizam pogađa dva do tri posto djece. Neki tipovi strabizma su povezani s poteškoćama u funkcioniranju mišića, a neki s oštećenjima živaca. Ako se ne koriguje, strabizam može dovesti do ireverzibilnog slabljenja vida, objavio je American Journal of Epidemiology.

Neke ranije studije su već ukazale na povezanost konzumacije alkohola u trudnoći i većeg rizika za strabizam kod djece. Prema novim podacima prikupljenima od majki 1.300 djece sa strabizmom, pušenje u trudnoći je rizik za strabizam povećavalo za prosječno 26 posto.

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.