Standard.

subota januar 25

Film "Džoker" obilježio 2019. a evo koji će filmovi biti najpopularniji ove godine

Objavljeno u: Život

by Lejla

Godinu za nama obilježilo je dosta filmskih ostvarenja, a neki filmovi će, sve su prilike, biti popularni i tokom ove godine.

171 hits

subota januar 25

Četiri horoskopska znaka koja će se ludo zaljubiti u ovoj godini

Početak januara sa sobom donosi i sjajan osjećaj novog početka. Savršeno je vrijeme da se "ispraznite" i ostavite iza sebe sve što se dogodilo u prethodnoj godini, istovremeno gledajući napred…

285 hits

subota januar 25

(VIDEO) Ravan stomak u rekordnom roku bez napornih trbušnjaka: Lakša vježba od ove ne postoji

Znamo da mnoge žene žele da imaju ravan stomak, ali im ne polazi za rukom da to i ostvare. Međutim, fitnes instruktorka Rič Sturla je osmislila vježbu koja nije naporna…

242 hits

subota januar 25

Najuspješniji ljudi rađaju se u ovim horoskopskim znakovima

Ako ste se nekada pitali da li može uspjeh da vam bude zapisan u zvijezdama, odgovor je potvrdan.

251 hits

 
 
 
 
utorak, 14 januar 2020 12:51

Crkve u Bafalu postale džamije i budistički hramovi

SAD su poslednjih deste godina doživjele "pad vjere" što je dovelo do oga da ogroman broj crkava bude prazan. U večini takvih slučajeva, vjerska zajednica, kao recimo, Katolička crkva, prodaju crkvu i zemljište privatnim licima koja na tim mjestima prave zgrade i apartmane. Međutim u Bafalu, savezna država Njujork, napuštene crkve dobile su novu namjenu - nijesu pretvorene u stambene zgrade već u druge vjerske hramove. Jedna crkva je postala džamija, dok je druga postala budistički hram.

S obzirom na porast imigrantske populacije u post-indusktrijskim gradovima širom SAD, konverzija praznih crkava u nove hramove može da očuva  arhitekturu ali i da ojača zajednice koje žive u tom gradu.

Bafalo je dugo bio kapija imigrantima koji dođu u SAD. Između 1850 i 1900 gradska populacija se povećala za 700%. 1892 godine jedna trećina stanovnika ovog grada je bila rođena van SAD. Poljaci, Njemci i Italijani, naselili su se u ovaj grad, što je dovelo do izgradnje crkava. Međutim, do 2010. godine gradska populacija je pala na 260 hiljada stanovnika što je više nego pola u odnosu na broj stanovnika 1950. godine.

Ipak, Bafalo se nedavno našao u vijestima američkih medija zbog svojih napora da prevaziđe smanjenje populacije i investicija. Pažnja javnosti je uglavom bila fokusirana na zapadni dio grada, koji je doživio najveću trasformaciju i ulaganja, dok se istočna strana grada i dalje suočava sa siromaštvom. Ovaj dio grada je uglavnom crnački ali je postao i dom imigrantima iz južne Azije kao i izbjeglicama iz Vijetnama, Centralne Afrike i Iraka.

crkva bafalo2

Konverzije vjerskih hramova iz jedne religije u drugu nijesu neuobičajene. najpoznatiji slučaj je crkva Svete Mudrosti u Istanbulu koja je postala džamija. Slična situacija dogodilase i u Bafalu. Mnoge katoličke crkve su tokom godina konvertovane prvo u crkve drugih hrišćanskih denominacija, prije svega onih koje posjećuje Afro-Američka zajednica. Međutim, nekoliko katoličkih crkava u istočnom dijelu Bafala sada služe kao vjerski objekti drugih religija. Dvije džamije nekada su bile katoličke crkve, dok je jedna postala budistički hram.

Nekadašnji vjernici su poručili da im je žao što crkvi više nema ali i da im je drago što i dalje služe kao mjesto okupljanja vjernika i što nijesu srušene i zamijenjene stambenim zgradama.

 

Posljednji put izmijenjeno utorak, 14 januar 2020 13:13

Ostavi komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.