test

AMBASADA SAD ZA STANDARD: Stejt department vidio nezvanični draft predloženih izmjena Rezolucije, mi ne posredujemo

Standard

08/05/2024

09:34

Stejt department je vidio nezvanični draft predloženih izmjena Crne Gore, ali mi ne posredujemo u njima, kazali su za portal Standard iz Ambasade SAD-a u Crnoj Gori, povodom najavljenih amandmana na tekst Rezolucije UN o genocidu u Srebrenici.

Iz Ambasade podsjećaju da su Njemačka i Ruanda predlagači Rezolucije, te da te zemlje mogu da odgovore na dalja pitanja u vezi sa njenim statusom.

Pobjedi je prije dva dana iz vrha izvršne vlasti nezvanično rečeno da Vlada Crne Gore još nije zvanično podnijela amandmane na rezoluciju Ujedinjenih nacija o Srebrenici, već da sa partnerima, prvenstveno Sjedinjenim Državama i Njemačkom, razgovara o tome da se tekst rezolucije dopuni i u njega inkorporira stav da je „krivica za zločin genocida individualizovana, te se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, vjerskoj ili drugoj skupini ili zajednici u cjelini“.

Drugi dio izmjena, koji predlaže Vlada, odnosio bi se na „potvrđivanje nepovredivosti opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini u svim njegovim odredbama“.

Ukoliko prijedlog crnogorskih vlasti ne bi prošao, Vlada će, kako kaže sagovornik Pobjede, razmisliti o tome da li da predložene amandmane uputi i kroz zvaničnu proceduru.

Da SAD ne mogu biti posrednici za amandmane na nacrt rezolucije Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici ukazao je i hrvatski novinar i dopisnik Al Džazire (Al Jazeera) iz Vašingtona Ivica Puljić.

– U igri oko crnogorskih amandmana o rezoluciji UN-a o genocidu u Srebrenici autori amandmana kažu da će Crna Gora uz “posredovanje SAD” predati amandmane na nacrt rezolucije. Nakon provjere moram reći da SAD nemaju pojma da su nekakvi posrednici i da je lažna tvrdnja da jesu – naveo je Puljić na mreži X.

Izvor (naslovna fotografija):

Ambasada SAD

Ostavite komentar

Komentari (0)