test

Tužilac saslušava građane koji sprečavaju zasijedanje SO Andrijevica

Standard

24/09/2023

08:27

Osnovno državno tužilaštvo u Beranama počelo je da saslušava osobe koje su u više navrata opstruirale održavanje sjednice Skupštine opštine Andrijevica na kojoj je trebalo da se raspravlja o inicijativi Demokratske partije socijalista (DPS) za smjenu prvog čovjeka grada Željka Ćulafića, iz redova Socijalističke narodne partije (SNP).



To je Pobjedi saopštio Dejan Ivanović, šef Kluba poslanika DPS-a, partije koja je još u julu predala krivičnu prijavu protiv lica koja su zauzimala skupštinsku salu i prekidala zasijedanja, a među kojima su, kako tvrde, bile i bezbjednosno interesantne osobe osuđivane za teška krivična djela.

” Ta lica su privođena na razgovor kod tužioca u ODT-u Berane”, kazao je Ivanović, navodeći da za sada nemaju više informacija o postupanju nadležnih organa u ovom slučaju.

Međutim, nakon što ,,grupa građana“, bliska aktuelnoj vlasti, uporno više od dva mjeseca ne dozvoljava da se razmatra inicijativa za razrješenje Ćulafića, Klub odbornika DPS-a pokušava da odblokira rad lokalnog parlamenta i razmatra pravni model po kojem bi odbornici mogli sami da zakažu sjednicu za smjenu predsjednika Skupštine opštine Andrijevica Mladena Đukića.

Zbog toga su se u petak obratili Ministarstvu javne uprave, predočavajući situaciju suspenzije pravnog poretka u Andrijevici od prvog pokušaja održavanja sjednice, 15. jula, pa do posljednjeg upada u skupštinsku salu i zauzimanja odborničkih mjesta, 18. septembra.

Ivanović kaže da su MJU obrazložili i da Statut i Poslovnik SO predviđaju drugačiji pristup kada je u pitanju zakazivanje sjednice za smjenu čelnika parlamenta i one za razrješenje predsjednika Opštine.

” Sačekaćemo da vidimo šta će nam Ministarstvo javne uprave odgovoriti, pa ćemo onda odlučiti šta dalje”, poručio je Ivanović.

Nepoželjne improvizacije

Sa druge strane, pravnik Veselin Radulović smatra da namjera Kluba odbornika DPS-a da sami zakažu sjednicu za smjenu Đukića nije dobar put za izlazak iz pravne anarhije, napominjući da bi odluka donijeta na taj način mogla biti sporna.

” To bi neka vrsta improvizacije za koju nijesam siguran da bi bila u potpunosti u skladu sa zakonom i mogla bi poslužiti kasnije za osporavanje. Nikada nije dobro na jednu nezakonitost odgovarati tako što ćete pokušavati da kršite zakon na drugi način”, istakao je Radulović.

On ponavlja da su po ko zna koji put zakazale institucije koje treba da obezbijede nesmetan rad organima lokalne samouprave, a koje, prije svega policija, ni u jednom od prethodnih pet pokušaja održavanja sjednice, nijesu onemogućile upad građanima u skupštinsku salu kao neovlašćenim licima.

” Nedopustivo je i neprihvatljivo u državi gdje pravni poredak funkcioniše da bilo ko može pomisliti da može da sprečava rad organa i da smatra da mu to pravo pripada. Time se šalje loša poruka i, kao što sam ranije govorio, nekome može pasti na pamet da tako nešto uradi na državnom nivou, na nekoj sjednici na kojoj se očekuje donošenje odluka koja ne sviđa jednoj grupi ljudi”, istakao je Radulović.

Ističe da je dobro to što je ODT Berane preduzelo prve korake ka rasvjetljavanju aktuelnih događaja u Andrijevici, ali naglašava da je problem što se sa tim kasni.

” Sasvim sam siguran da o ovom problemu ne bismo danas razgovarali da postoji volja nadležnih da se on riješi, prvenstveno tužilaštva, a zatim i policije koja bi trebalo da postupa po nalozima državnog tužioca. Ne bi se u kontinuitetu ponavljalo kršenje zakona”, zaključio je Radulović.

Razlozi smjene

Demokratska partija socijalista pokrenula je inicijativu za smjenu Željka Ćulafića, optužujući ga da je, sa funkcionerima svog SNP-a, zloupotrijebio službeni položaj i omogućio da se suspenduju Ustav i zakoni Crne Gore.

Smjenu Ćulafića zahtijeva 15 opozicionih odbornika iz koalicije DPS-SD, a njima su se pridružila i tri ,,odbjegla“ odbornika iz redova aktuelne većine, što bi bilo dovoljno za preuzimanje vlasti.

Podnosioci inicijative smatraju da Ćulafić nije obezbijedio sprovođenje strateškog plana Opštine i drugih razvojnih planova, programa i strateških dokumenata od državnog značaja.

Kao razlog za smjenu Ćulafića navedeno je i to što, kako tvrde, lokalnom parlamentu nije na vrijeme dostavio izvještaj o svom radu i radu lokalne uprave i službi.

Iz Socijalističke narodne partije, s druge strane, poručili su ranije da je narod Vasojevića, kako su rekli, izvojevao istorijsku pobjedu nad bivšim režimom 2020. godine, te da neće dozvoliti da DPS dođe na vlast bez provjere volje birača.

Iz te partije su tada pozvali odbornike koji su na posljednjim lokalnim izborima u Andrijevici bili na listama vladajuće koalicije da, u cilju izlaska iz političke krize i izbjegavanja daljih neželjenih posljedica, ispoštuju stavove partija kojima su pripadali ili da mandat vrate građanima.

Skupštinu u Andrijevici čini 31 odbornik, a vlast čini koalicija SNP, bivši DF i Demokratska Crna Gora.

Bez očekivanja od posljednjeg pokušaja smjene Ćulafića

Ivanović je za Pobjedu kazao da je u ponedjeljak zakazan posljednji pokušaj za smjenu predsjednika Opštine Željka Ćulafića, jer ističe rok po kome SO može razmatrati istu tačku dnevnog reda. Kako kaže, ne očekuje da će slika u skupštinskoj sali biti drugačija.

” U ponedjeljak je posljednja sjednica za smjenu predsjednika Opštine zakazana. Uvjereni smo da ćemo gledati isti scenario kao i prethodnih šest puta”, istakao je Ivanović.

Izvor (naslovna fotografija):

Opština Andrijevica

Ostavite komentar

Komentari (0)