test

Za Željezaru stigle tri ponude, tek slijede bodovanje i pregovori

Standard

30/01/2024

10:43

Otvorene su ponude na javni poziv za izdavanje u zakup pogona Čeličane i Kovačnice u nikšićkoj Željezari. Ipak, pristigle su tri ponude, dok je četvrta više ličila na prepisku inostranih partnera koji su samo zainteresovani za dešavanja u tom kolektivu.

Kompanija Neksan Miodraga Davidovića dostavila je ponudu za zakup pogona Željezare zajedno sa kompanijama “Universal Energy (Kina) – Energy&Industrial Management Advisory Services” (Češka).

Davidović u ime konzorcijuma je prisustvovao otvaranju ponuda i tražio da se definišu pravila, način bodovanja.

Ponudu za zakup dostavio je i konzorcijum “Kvalitetsbygg-Uber Nordic”. 

U ime te kompanije prisustvovali je Dragoslav Perović koji se interesovao da li Meser još raspolaže nekadašnjim Centrom gasova u Željezari i dobio odgovor da to nije tačno već da je to sve imovina EPCG.

Detalji obje ponude bili su na engleskom jeziku.

Treća ponuda je kompanije “8B Capital S.A.” iz Lugana – Švajcarska i oni nijesu imali predstavnika na otvaranju ponuda.

Ova kompanije predlaže neprekidan ciklus proizvodnje tri smjene, izvjesna ulaganja u željezarine pogone Čeličani i Kovačnici u iznosu od pet do šest miliona, kao i uposlenje do 150 radnika u fazama.

Traže predviđeni zakup od pet godina i dodatnih pet, a nakon toga i mogućnost otkupa željezarinih pogona.

Predstavnik EPCG u Komisiji Miro Vračar rekao je da se može konstatovati da su na javni poziv dostavljene tri ponude, te da će pregovori biti nastavljeni već naredne sedmice.

Perović kao predstavnik jednog od ponuđača smatra da odluku ne bi trebalo donijeti “preko koljena”, već da je bitnije da ona bude prava, pa makar se čekalo i više mjeseci.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Ratko Perošević/Pobjeda

Ostavite komentar

Komentari (0)