test

Joksimović: Vakcinacija protiv HPV virusa od ponedjeljka prvi put za djevojke starije od 18 godina

Standard

20/01/2024

22:39

Povodom Evropske nedjelje borbe protiv raka grlića materice, Institut za javno zdravlje prvi put organizuje akciju vakcinacije protiv humano papiloma virusa od 22. do 28. Januara i to za osobe od 19 do 26. godina. Uz vakcinaciju, za prevenciju hpv virusa, neophodna je i edukacija, odnosno redovni pregledi i skrining program, kažu iz Instituta za javno zdravlje.

Vakcinacija protiv humano papilloma virusa će se sprovesti u saradnji sa domovima zdravlja u Glavnom gradu.

,,U Institutu za javno zdravlje u periodu od 22. do 28. od ponedjeljka do petka, u terminima od 15 do 18 časova, i u subotu i nedelju od 9 do 14 časova, moći će djevojke uzrasta od 19 do 26 godina da dođu sa zdravstvenom knjižicom i da ukoliko se odluče vakcinišu se protiv humano papilloma virusa”, kaže epidemiolog Instituta za javno zdravlje Milko Joksimović.

Vakcinacija je najefikasnija ukoliko se primi u uzrastu od devete do 14. godine prije infekcije, dok je kasnije manje djelotvorna, ističe doktor Joksimović.

,,Konkretno, jako je dobra studija urađena u Švedskoj koja pokazuje ako je vakcina data prije 17.rođendana, djelotvornost u pogledu zaštite od raka grlića materice je bila 88 procenata. Ako ste je dali kasnije tu oko 60 posto. U ovoj grupi djevojaka od 19-26. godine najveći efekat će imati djevojke koje još uvijek nijesu imale prve seksualne odnose ili koje se nisu prokužile određenim tipovima HP virusa, ali itekako ima smisla. Ovo je prvi put da organizujemo jednu takvu akciju, ukoliko bude interesovanja onda čemo takve stvari ponavljati i u budućnosti”, kaže Joksimović.

U Crnoj Gori se koristi devetovalentna vakcina koja pruža dugotrajnu zaštitu u visokom procentu.

,,Vakcinacijom pravovremenom možemo da spriječimo do 9 od 10 slučajeva raka grlića materice . Prema posljednim podacima našeg registra za maligne neoplazme u Crnoj Gori godišnje se registruje oko stotinu slučajeva novootkrivenih žena kojima se postavi dijagnoza invanzivnog raka grlića materice, da su pravovremeno imunizovane smatra se da bi do 90 takvih slučajeva moglo biti izbjegnuto”, istakao je Joksimović.

Ta infekcija, dodaje, izaziva veliko zdravstveno opterećenje.

,,Da ne zaboravimo da građane informišemo i podsjetimo da HP virusi se povezuju sa kancerom na šest lokalizacija u našem tijelu. Dakle, to nije samo rak grlića materice, već se povezuje i sa rakom vagine i vulve, sa rakom anusa, sa rakom penisa kod muškaraca i sa rakom usne duplje i ždrijela u jednoj određenoj mjeri i kod oba pola”, dodao je Joksimović.

Iako su djevojčice i djevojke prioritet, trebalo bi, kaže, imunizovati i dječake.

“Vjerujem da će naši nosioci odluka imati sluha i da ćemo vrlo brzo početi sa imunizacijom dječaka i momaka, paralelno sa vakcinacijom djevojčica i djevojaka, da bismo njih štitili od posljedica određenih tumora koji se javljaju kod muškaraca, a da bismo posredno još dodatno zaštitili djevojke na način što ćemo smanjivati transmisiju visokorizičnih tipova ovog virusa”, kaže Joksimović.

Uz vakcinaciju, za prevenciju hap virusa, neophodna je i edukacija, odnosno u redovni preglede i skrining program, poručio je Joksimović.

Izvor: Gradski portal
Izvor (naslovna fotografija):

Milko Joksimović

Ostavite komentar

Komentari (0)

POVEZANI ČLANCI