test

Piperović: Mnogo bi više novca država zaradila da Slobodna carinska zona normalno posluje, njeno ukidanje odraz nesposobnosti

Standard

29/05/2024

13:52

Advokat poručuje da ći vlasnici zaplijenjenih cigareta tužiti državu za otetu zakonitu imovinu i uspjeti u sporu.

Ukidanje Slobodne carinske zone u Luci Bar poraz je državnih institucija pred švercerima cigareta. Da ukidanje slobodnih carinskih zona donosi ekonomski boljitak to bi uradili mnogo pametniji od nas, ocijenio je advokat Zoran Piperović.

U godišnjem izvještaju Direkcije za carinski sistem i carinsku politiku navedeno je da je država prošle godine od akciza na duvanske proizvode uzela rekordnih 100 miliona eura, navodeći da je prije ukidanja Slobodne zone za skladištenje cigareta, prihod od akciza bio oko 45 miliona eura.

Piperović navodi da je ovdje u pitanju štetni rezon po principu – “posjecimo sve crnogorske šume da ne bi bilo šumskih krađa”.

“Otud imamo zaplenu 153.000 paketa legalno lagerovanih u Slobodnu carinsku zonu jer država nije znala da spriječi da budu ilegalne, da ih oporezuje i da se plati akciza. Iz svoje nemoći i neznavenosti ona ih je proglasila nelegalnim i zapečatila ko zna gdje i, evo, saznaće vjerovatno gospodin Koprivica”, rekao je Piperović.

On ističe da bi mnogo bi više novca država zaradila da Slobodna carinska zona normalno posluje kao svugdje u svijetu i da država zna da sve to oporezuje putem institucija sistema i zakonskih mehanizama i da protok roba bude zakonit i normalan.

“Zatvaranje Slobodne carinske zone, dakle, isključivo je nedostatak ideje i sposobnosti onih koji su upravljali tada državom. I to prodavanje magle danas kroz saopštenja može da prođe samo kod ljudi kojima je moć rasuđivanja eliminisana. Sa tim se nije ni najmanje hvaliti. Naprotiv, trijumfalno se prikazuje elementarna nesposobnost države. Uostalom, svi vlasnici zaplijenjenih cigareta tužiće državu za otetu zakonitu imovinu i uspjeti u sporu. A onda će neki da kažu: “Kakve veze mi imamo s tim?”, zaključio je Piperović.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Zoran Piperović; Vedran Ilić

Ostavite komentar

Komentari (0)