test

Saobraćaj haotičan: Vozači nervozni, parkiraju se gdje stignu

Standard

22/02/2024

06:56

Šest pauk vozila i osam inspektora za drumski saobraćaj nije dovoljno da podigne nivo saobraćajne kulture u Podgorici.Problem nepropisnog parkiranja i dalje je evidentan, a vozači se parkiraju gdje stignu: na mjestima za osobe sa invaliditetom, ispred ulaza zgrada, na mjestima za javni prevoz, na trotoarima, na mjestima za taksi vozila. Često parkirane automobile možemo vidjeti i tamo gdje ne mogu da priđu vozila Hitne pomoći.

Inspektor za drumski saobraćaj Željko Laković saopštio je da je u Podgorici na terenu još 12 operativaca. I pored njih, pauk vozila i inspektora ne može se mnogo toga učiniti, a od prekršajnih naloga slaba vajda. 

 (Foto: RTCG)

“Moj prijedlog je da se uključi saobraćajna policija. Mišljenja sam da treba da budu što više na terenu, ali koliko sam upoznat, oni imaju malo službenika. Takođe, predlažem da građani malomanje koriste svoje automobile. Neka se voze gradskim prevozom”, poručio je Laković u emisiji “Mreža”. 

Laković primjećuje da su vozači u Podgorici jako nervozni.

“Mora se mijenjati svijest građana. Gužve su velike i sve češće se dešavaju udesi i zastoji u saobraćaju”, primijetio je Laković. 

 (Foto: RTCG)

Uprava za inspekcijske poslove svakodnevno da izdaje prekršajne naloge zbog nepropisnog parkiranja. Dnevno dobijaju i do 70 prijava. 

“Moramo shvatiti da se Podgorica širi. Odavno je postala administrativni centar cijele države. Samim tim i gužve su sve veće”, smatra Laković.

U svim djelovima Podgorice nedostaje parking mjesta. Pauk vozila se trude da budu u svakom dijelu grada, ali prioriteti su bulevari, centar grada i dio grada preko Morače. 

“Imamo situaciju da nadomak bulevara ima dosta trgovačkih objekata i kafića. Vlasnici automobila se bukvalno parkiraju nasred puta. Kad dođe inspekcija i izda nalog, obično je izgovor – parkirao sam se na par minuta. Tih par minuta nekome znače mnogo, ako je neka hitna intervencija. Moramo se potruditi da svi učestvujemo u rješavanju ovog problema. Zaista je nivo saobraćajne kulture u Podgorici jako nizak”, zaključio je Laković.  

Izvor (naslovna fotografija):

RTCG

Ostavite komentar

Komentari (0)