test

ZAKULISNE IGRE: Kako je osmišljena ,,Skaj“ podmetačina

S Rastoder

04/07/2023

07:07

Iletimičnim pregledom dokumenata koje je imalo Specijalno državno tužilaštvo lako se može zaključiti da su poruke, koje citiraju Vijesti u cilju targetiranja Đukanovića i Roćena, poslate sa šifre LF9J44, i da je, pred sam kraj komunikacije, isti pošiljalac promijenio ime svoje šifre.

Poruke kompromitujuće sadržine poslate su u času kada je pošiljalac, vođa kriminalne grupe, očito znao da je njegov podređeni iz kriminalne grupe Stefan Bubanja uhapšen Skaj poruke člana kriminalne organizacije osumnjičenog za krijumčarenje cigareta iz Slobodne zone Luke Bar, a u kojima se pominju Milo Đukanović i Milan Roćen, dio su spisa Specijalnog tužilaštva još iz istrage u slučaju ,,Arka“ iz 2020. godine i ustanovljeno je da su poslate nakon što je osumnjičeni Stefan Bubanja već bio uhapšen i odao šifrovani kod kriptovanog telefona.

Povezani Članci

U serijalu tekstova koncerna Vijesti, koje potpisuje kao autorka Jelena Jovanović, navodi se – kao ekskluzivno otkriće – da su policajci Petar i Vladan Lazović, ne samo komunicirali sa članovima organizovane kriminalne grupe, već da su u porukama direktno doveli u vezu tadašnjeg crnogorskog predsjednika Đukanovića i njegovog savjetnika Roćena sa – švercom cigareta.

Dokumenta, u koja je Pobjeda imala uvid, razotkrivaju svjesnu zloupotrebu sadržaja kriptovanih poruka iz tužilačkih spisa o švercu cigareta iz 2020. godine.

DOKAZI I KAMPANJA
U internom materijalu Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala od 8. i 9. avgusta 2020. godine detaljno se opisuje policijsko-tužilačka operacija pod nazivom ,,Arka“.

Tada su, po nalogu Specijalnog tužilaštva, pripadnici Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, u saradnji sa službenicima Uprave carina, prekinuli lanac krijumčarenja cigareta, pronašli i konfiskovali šleper pun cigareta bez akciznih oznaka koji je, nakon izlaska iz Luke Bar, bio volšebno parkiran pored puta Podgorica – Zeta.

No, preuzimanje švercovanog kontingenta cigareta nije uspjelo, jer su policajci uhapsili, između ostalih, i Stefana Bubanju koji je uz krivičnu prijavu odmah predat Specijalnom državnom tužilaštvu.

Bila je to jedna u nizu akcija suzbijanja krijumčarenja cigareta i malo ko je mogao da pretpostavi da će se ime Stefana Bubanje i poruke sa njegovog kriptovanog telefona pojaviti tri godine kasnije u aferi ,,Skaj poruke“ – kao instrument za političke i lične obračune.

PORUKE KOJE KOMPROMITUJU
Nakon uvodnog teksta, Vijesti su u subotu i neđelju objavile Skaj prepisku koja je bila direktni pokušaj kompromitacije i Specijalnog državnog tužilaštva za vrijeme Milivoja Katnića i njegovih saradnika, ali – što je očito bio i ključni cilj – političkog udara na bivšeg predsjednika Đukanovića.

„Ne pominji magacin 35 ticu, iz njega smo sve izvukli. Pardon 25 ticu…“

,,I ne pominji da radimo 30 godina i da dajemo pare Milu lično na ruke…“

,,Nemoj kazati da Milu nosimo pare. Milu Đukanoviću lično na svakih mjesec dana 300.000 na ruke da nosi moj striko..“

Prema tumačenju Vijesti, pozivajući se na Skaj aplikacije, te su poruke poslali ili Vladan Lazović ili Petar Lazović, 8. avgusta u 15 sati i 15 minuta. I to kroz komunikaciju sa jednim članom organizovane kriminalne grupe.

Da li je novinarki Vijesti neko podmetnuo samo dio iz tužilačkih spisa ili je svjesno izostavljen dio internog dokumenta Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala, to bi trebalo da provjere nadležne institucije. Naročito poslije jučerašnje ,,hitne“ sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost i pompeznih izjava odlazećeg premijera Dritana Abazovića.

Jer, dokumenta Specijalnog državnog tužilaštva ukazuju da sadašnja medijsko-politička kampanja – nije zasnovana na činjenicama.

Čak i letimičnim pregledom dokumenata koje je imalo Specijalno državno tužilaštvo lako se može zaključiti da su poruke, koje citiraju Vijesti u cilju targetiranja Đukanovića i Roćena, poslate sa šifre LF9J44, i da je, pred sam kraj komunikacije, isti pošiljalac promijenio ime svoje šifre u – „Vladan Lazović Milan Roćen“. I, što je najvažnije: poruke kompromitujuće sadržine poslate su u času kada je pošiljalac, vođa kriminalne grupe, očito znao da je njegov podređeni iz kriminalne grupe Stefan Bubanja uhapšen!

TAJNA PREPISKA
Sve se to može zaključiti iz internog policijskog dokumenta zavedenog pod djelovodnim brojem 070/20-26/1334/1 u kojem su kopije prijedloga za pretres vozila, zapisnici, prijedlozi za izdavanje tužilačkih naredbi, službene zabilješke o pregledu sadržaja telefona, kao i prepisi Skaj poruka od 8. avgusta 2020. godine.

Materija koji je sačinilo Specijalno policijsko odjeljenje pruža uvid u hronologiju dešavanja u slučaju istrage o švercu cigareta od prije tri godine.

Uviđajem 8. avgusta 2020. godine, koji je obavljen u prostorijama SPO, konstatuje se da Stefan Bubanja ,,ostvaruje apsolutnu saradnju“: osumnjičeni je dozvolio pregled svog ,,ajfona“ i dao šifru za pokretanje aplikacije ,,Calculator“, kod je nalik matematičkoj operaciji sabiranja: 2+3=.

Kada se otvorila Skaj aplikacija, ukucavanjem naziva ,,podgorica“ istražitelji su mogli da vide sadržaj poruka.

Sve je rađeno, konstatuje se u informaciji SPO, uz puno poštovanje propisane procedure: uz prethodno pismeno odobrenje osumnjičenog, kompletan proces uviđaja sniman je video-kamerom, kao što su video-zapisom dokumentovane sve poruke sa Skaj aplikacije.

U Bubanjinoj Skaj aplikaciji, koju je juče ekskluzivno objavio M portal, pronađeni su kontakti sa pet osoba: šifra LF9J44 („SSSS 400“, kasnije „Vladan Lazović Milan Roćen“), šifra 599008 („Pravnik“), šifra FD194P („Migo Stijepović“), šifra AF8E4C („JOKER“) i šifra 9765D3 („Pobjednik“).

Zanimljivo: od svih korisnika SKY ECC samo je „SSSS 400“ 8. avgusta 2020. godine u 15 sati i 15 minuta promijenio ime u aplikaciji – postao je ,,Vladan Lazović Milan Roćen“, mada su i šifra i profilna fotografija – ostali isti.

Prema nalazu istražitelja, upravo je ta osoba davala precizne instrukcije Bubanji, što se vidi iz poruka.

Ta će informacija biti od izuzetnog značaja za objašnjenje: otkud se odjednom pojavljuju imena policajaca Petra i Vladana Lazovića, ali i Mila Đukanovića i Milana Roćena.

Za precizno pojašnjenje, bitno je pratiti redosljed Skaj poruka sa telefona Bubanje.

,,NE JAVLJAJ SE I PRAVI SE MUTAV“
Kada je, u sklopu operacije ,,Arka“, policija pronašla kamion pun cigareta, parkiran kod Kombinata aluminijuma, na skretanju za Manastir Dajbabe, u njemu nije bilo vozača.

Očito da je sve bila uigrana šema, jer Bubanji stiže poruka ujutro 8. avgusta, odnosno odgovor na njegovo pitanje gdje da vozi kamion: „Nigdje zasad. Nego kad prođete pored vidite ima li ko tamo pored. Pa ćemo ujutro u 5 sati da ga prevezemo. Ali morate tablice neke druge staviti na njega“, kaže u 10:43 organizator pod šifrom LF9J44.

Trideset i pet minuta kasnije Bubanja saopštava da je vozač loše parkirao kamion, da ne zna kako bi mogao da obavi posao sa tablicama, da bi onda alarmantno poslao poruku – da se policija nalazi kod kamiona. Na to dobija kratki odgovor: ,,OK. nikako ne prilazi“.

Potom stižu uputstva Bubanji što da se radi sa drugim kamionom koji je još u Luci Bar, a u 11 sati i 59 minuta – nakon što su otkrili da im je cigarete zaplijenila policija – LF9J44 piše Bubanji: „Neko je nekome rekao nešto“.

Kasnije će se ispostaviti da je policija zaplijenila 1.243 paketa cigareta ,,mac super slims“ bez akciznih markica u kamionu marke ,,Skania“ za koji je policija utvrdila da je upravo to vozilo bjelopoljska firma „SA EM“ prodala Stefanu Bubanji iz Podgorice, kao i još jedan kamion, nekoliko dana kasnije.

Svjestan problema u koje bi mogao da zapadne, Bubanja šalje svom nadređenom uznemirujuću poruku: „E ne znam. Samo znam da će mene sad da traže“.

Iako je primio instrukcije da policiji kaže kako je preprodao kamion i da ne pominje drugi telefon koji posjeduje – na čemu LF9J44 posebno insistira više puta – te da se ,,skloni na more ili planinu na nekoliko dana“, njegov nadređeni mu šalje posljednju instrukciju: „Vozač neka ćuti i kraj. Ne javljaj se i pravi se mutav. Drugi telefon ne pominjite slučajno“. Ta je poruka stigla u 12:31, na što je Bubanja kratko potvrdno odgovorio – ,,OK“.

I od tog časa više nema nijedne poruke od Bubanje.

,,NIKAKO NEMOJ REĆI…“
No, njegov nadređeni nastavlja da šalje poruke i to sa sadržajem koji baš kompromituje Đukanovića i Roćena.

I to na kraju korespondencije: četiri poruke u kojima se pominje Đukanović. One su jedine u kojima se spominje tadašnji predsjednik države, a poslate su u intervalu od 14:05 do posljednje koja je odaslata u 15:14, u kojoj se Bubanja navodno obzirno upozorava da nikako ne kaže da „Milu djukanovicu licno na svakih mjesec dana 300,000 na ruke da nodi moj stike“ (nosi moj stric – p.a.).

Policijski službenici su počeli sa saslušavanjem Bubanje u 15 sati i 25 minuta, kada je dobrovoljno predao svoj telefon i pristupne šifre. Dakle, sasvim je izvjesno da je organizator kriminalne grupe saznao da je Bubanja uhapšen, pa zato brzo gradi strategiju da u sve uplete – politički vrh države, odnosno lično Đukanovića.

No, Specijalno državno tužilaštvo je, ipak, završilo istragu i, prema informacijama Pobjede, podiglo optužnicu protiv Bubanje i njegovih kompanjona. Da li je, u međuvremenu, sakupljeno dovoljno dokaza za procesuiranje čovjeka koji se krio iza šifri LF9J44, SSSS 400 i „Vladan Lazović Milan Roćen“, Pobjeda nije uspjela da dozna iz Specijalnog državnog tužilaštva kojim sada rukovodi Vladimir Novović. Prema našim saznanjima, SPO sumnja da je ovaj telefon i šifre koristio kontroverzni biznismen Aco Mrkić.

Izvjesno je, i to dokazuje predočena Skaj prepiska, da je kompletna komunikacija zabilježena u tužilačkim spisima i da ni Katnić, a ni kasnije Novović nijesu imali osnova da vjeruju u istinitost poruka u kojima se pominje Milo Đukanović.

Neko, ipak, jeste: novinarka koncerna Vijesti Jelena Jovanović i odlazeći premijer Dritan Abazović. Tom dvojcu, koji se itekako pominjao u Skaj komunikacijama ,,škaljaraca“, ime Mila Đukanovića, u bilo kom kontekstu, bilo je okidač za akciju.

PREMIJEROVA ISTINA
Indikativne su dvije činjenice u, očito je, fabrikovanoj ,,Skaj aferi“.

Podatak da je za serijal Vijesti korišćen materijal koji se već tri godine nalazi u tužilačkim spisima i da je selektivno prikazan, ukazuje da je neko iz bezbjednosnog sektora, kojim suvereno upravlja premijer Abazović, ciljano tražio materijal koji bi mogao da posluži – uz neophodno medijsko spinovanje – za političko targetiranje protivnika.

Otuda je Abazović sjednicu Vijeća za nacionalnu bezbjednost zakazao samo 24 sata nakon prve objave Đukanovićevog imena – da dolije ulje na vatru afere koja se stvarala preko stranica Vijesti.

Zanimljivo i jednako intrigantno: kada je u medijima pominjano ime Dritana Abazovića u Skaj aplikacijama i pljuštale objave o hvalospjevima vođa škaljarskog klana za ,,brata Abaza“ – nije bilo ni pomena o ugroženoj bezbjednosti zemlje, preplitanju politike i kriminala ili naznake o hitnom zakazivanju Vijeća za nacionalnu bezbjednost.

Namjera kreatora afere je prilično jasna i kreće se u dva pravca: da se državni funkcioneri i čelnici Demokratske partije socijalista prikažu kao nedodirljivi moćnici koji su čak bili pod zaštitom Specijalnog državnog tužilaštva Milivoja Katnića i time eliminišu iz političke budućnosti Crne Gore. Naročito u vrijeme pregovora o sastavu nove vlade u kojoj, očito, nema mjesta za lidera Ure.

Istovremeno, vađenjem starog slučaja iz tužilačkih spisa pravi se očit politički pritisak na sadašnji vrh Specijalnog državnog tužilaštva. Kada Abazović u razgovoru sa novinarkom Jovanović ustvrdi da – ,,ako SDT ne uradi ništa, dokazi ostaju na sigurnom“ – odlazeći premijer šalje zastrašujuću poruku.

Abazović javnosti poručuje da će on, sa pozicije prvog čovjeka izvršne vlasti, odrediti što su dokazi, da li postoji nečija krivica i čija je istina jedina valjana. Kada to izgovori premijer jedne države, onda je to i dijagnoza stanja demokratije.

Izvor: Pobjeda

Ostavite komentar

Komentari (0)