test

Mujović o Brskovu: Dali smo rok 60 dana do pokretanja procedure raskida ugovora

Standard

21/03/2024

14:16

Ministar energetike i rudarstva kaže da je Vlada analizirala, kako se izrazio, kontroverzni ugovor o otvaranju rudnika u Mojkovcu koji je šest puta mijenjan i ostavljen kao neriješeno pitanje. Vlada je dala 60 dana do pokretanja procedure raskida, poručuje ministar.

“Postupajući u skladu sa zahtjevom premijera Spajića da se mišljenje koje je dala interesna grupa dodatno osnaži sa stavom advokatske kompanije, dobili smo pravno tumašenje i mogu reci da je Spajić bio u pravu kada je zahtjevao takvo tumačenje.

Da smo jednostrano raskinuli ugovor, došli bi na klizav teren mogućnosti za kompaniju Tara Resorces. Bila bi pokrenuta međunarodnu arbitraža i došli bi u poziciju da platimo velika materijalna sredstva što ne smijemo dozvoliti”, ističe Saša Mujović.

Advokatska kancelarija je, pojašnjava, uradila analizu i došli smo do predloga da ćemo predložiti kompaniji Tara Resorces da idemo u pravcu mogućeg raskidanja ugovora ukoliko u roku 60 dana ne otkloni sve nepravilnosti, poručuje ministar.

Tara Resorces je prekršila koncesioni ugovor i imamo pravo da pokrenemo proceduru raskida ugovora. Dajemo im dodatnih 60 dana da otkoloni sve nepravilnosti. Da li će uspjeti, vidjećemo”, naglašava Mujović.

Brskovo, kako kaže, postaje pokazatelj kako će se pokazati vlada Spajića a ponašaće se odgovorno. “U ovom problemu nalazimo se između čekića i nakovanja. Suočeni smo sa ozbiljnim ekološkim problemima”, navodi on.

“Pokretanje rudnika znači imati posla sa živom i radioaktivnim elementima. Prva i osnovni postulat da sa zdravljam građana nema kompromisa”, ističe Mujović.

U Vladi, napominje, žele da pokažu investitorima da su dobrodošli. Do nas je da obezbjedimo poštovanje prava i sigurnost investitora, dodaje ministar.

Upitan da li je bilo ministara koji su se izuzeli od odluke Vlade, Mujović kaže da nije i da su svi bili jedinstveni.

Ostavite komentar

Komentari (0)