test

Obezbijeđeno 450.000 eura za podsticaj u turizmu

Standard

04/07/2024

17:26

Vlada je na današnjoj sjednici, a na predlog ministra turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Vladimira Martinovića, usvojila Program podsticajnih mjera u oblasti turizma za 2024 godinu kojim se definišu mjere koje će se sprovoditi, korisnici sredstava, uslovi i postupak za njihovu dodjelu, iznos i kriterijumi.

Kako su saopštili, Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera će, za realizaciju mjera koje će sprovoditi, obezbijediti 450.000 eura.

“Cilj Programa podsticajnih mjera je obogaćivanje i unapređenje kvaliteta turističke ponude uz poboljšanje marketing aktivnosti kako bi se privukli turisti sa novih emitivnih tržišta, a u pravcu generisanja većih prihoda u turizmu, produženja turističke sezone, povećanja stepena zauzetosti smještajnih kapaciteta, potrošnje i zaposlenost”, navode iz ovog resora.

Kako ističu, na ovaj  način stvaraju se preduslovi za obezbijeđenje održivog razvoja turizma, jer se, dodaju oni, svim projektima koji će biti podržani kroz Program podsticajnih mjera obezbijeđuje pravilno upravljanje destinacijom (razvoj cjelogodišnjeg proizvoda, ujednačeniji regionalni razvoja), razvijanje socio-ekonomske komponente (otvaranje novih radnih mjesta, podrška postojećim biznisima i preduzetništvu), očuvanje kulturno istorijske baštine (podrška projektima iz kulture kao osnove očuvanja identiteta) i poštovanje principa i standarda koji se odnose na zaštitu životne sredine.

Program uključuje pet mjera podrške, i to:

Mjera I – Podrška organizovanju manifestacija/festivala;
Mjera II – Unaprjeđenje ponude i podizanje kvaliteta usluga u ruralnom turizmu
Mjera III –Razvoj održivih turističkih proizvoda i usluga koji obogaćuju turističku ponudu u kulturnom, sportsko- rekreativnom i avanturističkom turizmu;
Mjera IV – Podrška za razvoj MICE turizma;
Mjera V – Podrška za unapređenje organizovanih avionskih dolazaka putem zajedničke marketing kampanje sa turoperatorima

“Sredstva za podsticajne mjere dodjeljuju se putem javnih poziva koje sprovodi Ministarstvo i Nacionalna turistička Organizacija Crne Gore. Finansijska sredstva za realizaciju Programa projektovana su na iznos od 1.060.293,42 eura. Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, za realizaciju mjera koje će sprovoditi, obezbijediće 610.293,42 eura”, zaključuje se u saopštenju.

Izvor (naslovna fotografija):

Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera

Ostavite komentar

Komentari (0)