test

Pavle Milatović prati oprobani recept Džihana Abazovića: Kompaniji brata predsjednika CG uveli stečaj, on preko noći ”ispario” iz vlasničke strukture

I. Đoković

18/01/2024

12:07

Unosan biznis koji je brat predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića, Pavle Milatović započeo 2021. godine u samo dvije godine doživio je potpuni krah. Od multimilionskih ugovora koje su firme Kronos DOO, i Kronos TSM 061 u kojima je Milatović bio suvlasnik dobile za izgradnju saobraćajnica širom Srbije ostao je od 11. januara ove godine samo stečaj. Kako je portal Standard ranije pisao Milatović je bavljenje biznisom započeo tako što je sa turskim državljaninom Ozgur Baki Sezginom držao teretanu iz koje je ''postigao meteorski uspjeh'' u izgradnji kompleksnih saobraćajnica, koji je neslavno okončan uvođenjem stečaja u njihovu firmu.

Stečajni postupak pokrenut je 11. januara ove godine, odlukom Privrednog suda iz Beograda, a na predlog jednog od povjerilaca, firme Ingrap-Omni iz Beograda. Prethodno, firmi Kronos TSM 061 su više od četiri meseca računi bili u blokadi.

Istog dana, nadležni sud pokrenuo je prethodni stečajni postupak i u firmi Juno construction, preduzeću povezanom sa prethodnim, mada se jasna vlasnička veza ne može videti u dokumentima dostupnim na sajtu Agencije za privredne registre.

Kako piše Forbes Srbija i jedno i drugo preduzeće bavili su se prethodnih godina građevinskim radovima i u vlasništvu su turskih državljana koji u Srbiji učestvuju u izgradnji pojedinih državnih infrastrukturnih projekata, a jedan od njih je i brza saobraćajnica Loznica – Valjevo – Lazarevac.

Poznato je da neki od povjerilaca, odnosno firmi koje su tužile Kronos TSM 061 učestvuju u izgradnji dionice Iverak – Lajkovac, dijela saobraćajnice Loznica – Valjevo – Lazarevac koja treba da se spoji sa autoputem Miloš Veliki.

Dostupni podaci pokazuju da je još od septembra pokrenuto više od 10 sudskih postupaka za različita potraživanja. Dio tužbi je podnoio Kronos, a dio njih su stigle na adresu Kronosa. Zanimljivo je i da je u jednom postupku Kronos tužio Juno.

Ono što je najneizvjesnije u trenutnoj situaciji jeste kakve će posljedice imati otvaranje stečaja na sve uključene firme i da li bi mogao da se dogodi ozbiljniji domino efekat.

A da je domino efekat počeo makar u firmi Kronos TSM 061 pokazuje i podatak da je brat predsjednika države koji je zvanično bio suvlasnik te kompanije izbrisao sve veze i podatke koje su ga povezivale sa tom firmom.

Milatović je 2017. godine sa Ozginom započeo, u poređenju sa onim čime se praktično do juče bavio, relativno skroman biznis. Prema podacima agencije COMPANY WALL, Milatovićeva teretana u gradskoj opštini Palilula skromno je prihodovala sve do 2022. Godine, kada je zabilježila rast prihoda od blizu 100 odsto. Prihod firme „P&P Profectus“ je, prema podacima COMPANY WALL-a, za 2023. godinu iznosio 139.001 euro, što je 86,49 posto, više nego u 2021.godini.

No, ovo nije jedina firma koju Milatović ima. Na istoj adresi Sterijina 8 nalazi se i firma „XO Pharma“, u njegovom vlasništvu koja je registrovana za trgovinu nespecijalizovanom robom. Za razliku od teretane i firme „P&P Profectus“„XO pharma“ je u 100% vlasništvu Pavla Milatovića, pokazuju podaci COMPANY WALL-a.

Ta kompanija osnovana je nešto kasnije – 2021.godine i takođe ostvaruje značajan rast iz godine u godinu i to, prema podacima bonitetske agencije, čak 225 posto više u odnosu na godinu osnivanja.

Ono što je indikativno je da se ni za jednu firmu u kojoj vlasnički udio ima Milatović ne mogu naći podaci putem medija. Ovo je posebno zanimljivo kada se istražuje firma „Kronos“, u kojoj je on suvlasnik zajedno sa Ozginom, pogotovo imajući u vidu da ova kompanija učestvuje u projektima od kapitalnog značaja za Srbiju.

U Agenciji za privredne registre Republike Srbije takođe nije moguće naći detaljne podatke o njihovom poslovanju sem one šture o adresi i vlasničkoj strukturi, dok promet tih kompanija kroz zvanični privredni registar Srbije nije dostupan.

Upravo se na sajtu Agencije za privredne registre firma Kronos vodi da je isključivo u vlasništvu turskog državljanina Ozgina, no na zvaničnom web sajtu te firme jasno piše da je Milatović suvlasnik. Ista informacija da je Milatović suvlasnik „Kronosa“ može se naći i na sajtu bonitetske agencije COMPANY WALL, ali i na Linkedin nalogu Pavla Milatovića, kao i Ozgura Sezgina.

Osim firme Kronos TSM, na internetu se pojavljuje i firma Kronos construction. Iako ona zvanično ne postoji u registru APR-a, javno dostupni podaci pokazuju je da postoji veza između dve kompanije.

Kronos construction jeste bio registrovan pod tim imenom od avgusta 2021. ali je godinu dana kasnije promenio ime u MMS Consultancy. Osnovano je, takođe, sa kapitalom od 100 dinara, a njegov jedini vlasnik je Ozgur Baki Sezgin.

Firma nema zaposlenih, a prema finansijskom izveštaju, u 2022. godini ostvarila je prihode od 2,9 miliona dinara, odnosno neto gubitak od 785.000 dinara.

Ako je suditi na osnovu zvaničnih podataka iz registra, bavi se građevinskim radovima, ali ako je verovati onome što se može naći na sajtu ove firme u pitanju je zapravo agencija koja nudi konsultantske usluge kod osnivanja firmi u Srbiji, dobijanja državljanstva, carinjenja, obezbeđenja firmi, održavanja stanova i zgrada…

Firma Kronos je u prethodnom periodu dobila veliki broj tendera koji su se ticali izgradnje kapitalnih projekata, koji su indikativno počeli sa realizacijom neposredno prije kandidature Jakova Milatovića za predsjednika Crne Gore.

No, uspon je bio kratkog daha, pa je nakon uvođenja stečaja u tu firmu Pavle Milatović oprao ruke od tog biznisa ili makar pokušao da brisanjem svojih podataka i gašenjem firminog websajta izmjesti sebe iz tog posla.

Poslovnu mreže i kombinacije kojima su se u prethodnom periodu služili Milatović i njegov partner Sezgin su primjer ozbiljnih poslovnih mahinacija, gdje su i jedan i drugi nestajali iz privrednih registara kaoa suvlasnici i pojavljivali se u drugim firmama.

Tako je osim priče o Kronos gradnji tokom 2019. suvlaništvo u fitnes klubu P&P Profectu, koji je bio prvi zajednički biznis promjenjeno tako što u partnerstvo sa Sezginom i Milatovićem ulazi i Ahmet Eroglu i sva trojica postaju vlasnici udela od po 33,33 odsto.

Septembra 2023. dolazi do ponovne promjene udjela članova, odnosno Sezgin se briše iz suvlasništva, a Milatović preuzima njegov udio.

Primjer kako u Srbiji porodica državnih crnogorskih zvaničnika posluje je i famozna bolnica ”Bio CEll’‘ Džihana Abazovića, brata bivšeg premijera Dritana Abazovića, koji je bio suvlasnik ove bolnice sa partnerkom premijerke Srbije Ana Brnabić, Milicom Đurđić.

Uz pompezno otvaranje klinika je nakon nešto više od godinu dana zatvorena.

Iako je najavljena kao unikat u Evropi, priča je Bio CEll-a je kao i građevinski biznis Pavla Milatovića bila kratkog daha, ali je na njenom bukvalno istom mjestu nikla nova samo pod drugim imenom “Avala”, sa istim direktorom i gotovo preslikanim medicinskim osobljem.

Nevjerovatan je način na koji se ovakve poslovno mahinacije izvode.

Abazović i Đurđić su zatvorili kliniku i proglasili stečaj, a povjerioce ostavili na nuli jer klinika nema imovinu!

Sada su na istom mjestu otvorili opštu bolnicu “Avala” i nastavili neometano da “rade”.

Da li će tako po ”uspješnom” uzoru na Džihana Abazovića i Pavle Milatović sa svojim starim partnerom Sezginom sada otvoriti novu firmu, i jednostavno pod novim imenom na staroj adresi preuzeti velike kapitalne projekte ostaje da se vidi.

Njemu za razliku od Džihana ide na ruku što mu je brat i dalje predsjednik Crne Gore, a to svakako ne može da škodi.

Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija, Linkedin/ N1

Ostavite komentar

Komentari (0)