test

Savjet CBCG: Umjeren ekonomski rast i stabilan bankarski sektor u 2024.

Standard

15/10/2024

14:09

Savjet Centralne banke Crne Gore (CBCG) usvojio je Makroekonomski izvještaj CBCG za drugi kvartal 2024. godine, u kome je istaknuto da se u tekućoj godini očekuje umjereniji ekonomski rast u odnosu na 2023. godinu.

Podaci za prvih šest mjeseci 2024. godine, kako je navedeno u saopštenju za medije, ukazuju na pozitivne trendove u sektorima saobraćaja, trgovine i građevinarstva, dok je, sa druge strane, zabilježen pad industrijske proizvodnje.

“Pozitivni trendovi su evidentirani na tržištu rada, gdje je došlo do značajnog rasta broja zaposlenih i pada broja nezaposlenih. Podaci o poslovanju banaka za prvih šest mjeseci tekuće godine pokazuju da je bankarski sektor poslovao sigurno i stabilno, uz visoke parametre likvidnosti i solventnosti”, kazali su iz CBCG.

Naveli su da je koeficijent adekvatnosti kapitala na kraju drugog kvartala 2024. godine iznosio je 19,5 odsto, uz nastavak stabilnog poslovanja banaka

“Potrošačke cijene u Crnoj Gori su u prvoj polovini 2024. godine bile u prosjeku više za 4,8 odsto u poređenju sa istim periodom 2023. godine, dok su u junu ove godine cijene bile više za 4,1 odsto u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Ovo je konstatovano u Izvještaju o kretanju cijena za drugi kvartal 2024. godine, koji je takođe usvojen na sjednici Savjeta. Modelska procjena inflacije za decembar 2024. godine prognozira da će se inflacija kretati u intervalu od 2,2 odsto do 5,1 odsto, sa centralnom projekcijom od 3,5 odsto.

Ekspertska procjena CBCG je, kako su pojasnili,, slična modelskoj i ukazuje da se u ovoj godini može očekivati inflacija u rasponu od dva odsto do četiri odsto, sa centralnom projekcijom od tri odsto.

Dodaje se da je Savjet takođe usvojio Izvještaj o rezultatima ankete o kreditnoj aktivnosti banaka za drugi kvartal 2024. godine.

“Banke su ocijenile da su u drugom kvartalu tekuće godine ublaženi kreditni uslovi za privredu i stanovništvo, u vidu nižih kamatnih marži za kredite. Kreditni uslovi za sektor stanovništva su značajnije ublaženi, na šta je uticala zajednička akcija CBCG i banaka na kreiranju povoljnijih uslova za zaduživanje stanovništva. Takođe, banke su u anketi istakle da je došlo do smanjenja provizija i naknada i produženja ročnosti i grejs perioda, kao i ublažavanja zahtjeva u pogledu kolaterala, vrijednosti hipoteke i učešća i depozita. U trećem kvartalu banke očekuju dalji pad kamatnih marži”, naveli su iz CBCG.

Ostavite komentar

Komentari (0)