test

Vukićević: Prioritet Vlade da omogući punu izgrađenost auto-puta Bar-Boljare

Standard

20/09/2024

13:34

Prioritet Vlade Crne Gore je da omogući punu izgrađenost autoputa Bar-Boljare, kazala je ministarka saobraćaja Maja Vukićević koja je na poziv ministra građevinarstva i saobraćaja Vlade Mađarske Janosa Lazara učestvovala na ministarskom sastanku u organzaciji Ministarstva građevinarstva i saobraćaja Vlade Mađarske.

U sklopu prvog dijela ministarskog sastanka pod nazivom ,,Koraci i akcije ka daljem razvoju konkurentnijih EU politika u sektoru transporta” učesnici izlagači su prezentovali stavove o značaju uvezivanja i efikasnosti evropskog transportnog lanca kao ključnog preduslova za jačanje globalne konkurentnosti Evrope, gdje su neposredno jednistvena akcija i odgovor svih država učesnica preduslov za unapređenje transportnih veza.

“Planiranje transportnog sistema je, kroz principe pristupačnosti odredištu i uslugama, smanjenje efekata staklene bašte i potrošnje foslinih goriva i povećanja bezbijednosti saobraćaja, glavni cilj unapređenja transportnog sistema, u namjeri ispunjavanja obaveza iz Zelene agende na putu pristupanja Evropskoj uniji. Realizacija projekata iz oblasti putne infrastrukture zahtijeva snažnije regionalne inicijative i zajednički pristup prema dostupnim izvorima finasiranja’, saopštila je ministarka saobraćaja u toku prvog dijela izlaganja.

Ona je dodala da je prioritet Vlade Crne Gore da omogući punu izgrađenost autoputa Bar-Boljare, koji je dio proširenja sveobuhvatne Trans-evropske-transportne mreže (TNT-a) na prostoru Zapadnog Balkana , a u cilju ostvarivanja vaze sa evropskim koridorima preko Republike Srbije u što karćem roku.

EBRD je za izgradnju naredne dionice Mateševo –Andrijevica opredijelila bespovratna sredstva u iznosu od 40 odsto od procijenjene vrijednosti izgradnje, ali i kreditno podržala ovaj projekat sa 200 miliona eura.

“Planom urbane mobilnosti potrebno je transportni sistem iz klasičnog, primarno prilagođenog putničkom automobilu, transformisati u transportni sistem prilagođen održivim oblicima saobraćaja i prevozu ekološki prihvatljivim vozilima, sve u cilju postavljanja temelja za održivu mobilnost i zelenu tranziciju”, istakla je Vukićević.

Ostavite komentar

Komentari (0)