test

Ko je sve iz države pomogao Simijanoviću da pobjegne

Standard

11/06/2024

06:58

Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću je skoro osam mjeseci od bjekstva lažnog američkog diplomate Stevana Simijanovića iz Crne Gore čekalo da bi konačno podiglo optužni prijedlog zbog krivičnog djela falsifikovanje isprave. Prethodno je dežurna tužiteljka Ana Doderović dozvolila Simijanoviću da se brani sa slobode nakon što je uhapšen u Nikšiću zbog posjedovanja lažnih isprava.

“Nakon što je vraćen optužni prijedlog, Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću je ponovo Osnovnom sudu podnijelo optužni prijedlog protiv S. S. zbog krivičnog djela falsifikovanje isprave. Osnovno tužilaštvo je 3. oktobra 2022. godine dostavilo optužni prijedlog”, navodi se u odgovorima Osnovnog dražavnog tužilaštva dostavljenim Pobjedi.

ČOVJEK ZA VEZU SA ŠVERCERIMA

Lažni diplomata Stevan Simijanović pominje se u ,,Skaj“ prepisci ,koju je portal Libertas press objavio prije pet dana, kao jedan od aktera dogovora oko šverca cigareta iz Luke Bar.

Sudeći prema transkriptima ,,Skaj“ komunkacije, učesnici u kriminalnom dogovaranju bili su i kontroverzni nikšićki biznismen Miodrag Daka Davidović, šef kriminalističke policije Centra bezbjednosti Bar Ilija Vasović i optuženik Aleksandar Mrkić.

Vasović je nedavno uhapšen u akciji pripadnika SPO, samo dan nakon objave ,,Skaj“ prepiski na portalu Libertas press. Aleksandar Mrkić, kao osumnjičeni šef kriminalne organizacije koja se bavila krijumčarenjem cigareta, odavno je u bjekstvu. Jedno vrijeme se, kažu izvori Pobjede, nalazio u Abu Dabiju, da bi se posljednje godine ,,skrasio“ u Beogradu.

Pobjeda je protekle sedmice pisala da se u ,,Skaj“ prepiskama iz 2020. godine pominje direktno učešće Davidovića, kojeg zovu ,,Vampir“, kao i Dritana Abazovića, koji ima dva kodna imena u prepisci – ,,Kovrdžavi“ i ,,Maradona“. Abazović je tada bio potpredsjednik Vlade Zdravka Krivokapića, zadužen za bezbjednosni sektor.

Stevan Simijanović, lažni američki diplomata, takođe je vrlo aktivan u prepisci posredstvom kriptovanih telefona, a njegov ,,zadatak“ je bio, kako je pisala Pobjeda u serijalu tekstova, da spoji Dritana Abazovića sa Miodragom Dakom Davidovićem koji je imao dobre konekcije u Luci Bar.

Tada je na čelu Uprave prihoda i carina bio Dakin dobar prijatelj – Aleksandar Damjanović, sa kojim se Davidović često srijetao. Na osnovu poruka se čini da je Simijanović imao poseban zadatak da nagovori Davidovića da što prije uđe u lanac krijumčarenja.

No, kako je Pobjeda pisala, lažni američki diplomata uhapšen je 8. februara 2021. godine u Nikšiću, kada je zaustavljeno njegovo vozilo i ustanovljeno da se kreće Crnom Gorom s falsifikovanim američkim dokumentima, tačnije – lažnim diplomatskim pasošem SAD.

Simijanović je uhapšen odmah nakon što je tog dana završio razgovor sa Davidovićem u sjedištu kompanije ,,Neksan“. Na osnovu sada otkrivenih ,,Skaj“ komunikacija, jasno je što su Simijanović, zvani ,,Stiv“ u prepiskama, i Davidović, zvani ,,Vampir“ i ,,Genije“, stvarno dogovarali tih dana.

KORUPTIVNE VEZE

Nakon što su ga lišili slobode, pripadnici nikšićke policije su Simijanovića priveli u Osnovno državno tužilaštvo u tom gradu, gdje ga je saslušala tužiteljka Ana Doderović. I nakon saslušanja mirno pustila čovjeka, koji se lažno predstavljao kao američki diplomata, koji je imao falsifikovani diplomatski pasoš, da se brani sa slobode?!

Četiri dana kasnije, Stevan Simijanović je u automobilu novosadskih registracija napustio Crnu Goru, bez ikakvih problema, prelazeći državnu granicu na prelazu Dobrakovo.

Između ova dva događaja neophodno je napraviti poveznicu – problematičnu odluku tužilaštva u Nikšiću, koja je omogućila da Simijanović sa svojim prijateljima skuje plan za bjekstvo iz Crne Gore.

A poslije je sve teklo u pravcu – zataškavanja propusta. Osnovni sud je u Nikšiću u aprilu 2022. vratio optužni prijedlog protiv Simijanovića, koji se tereti za krivično djelo falsifikovanje isprave, uz obrazloženje i instrukcije Tužilaštvu da je „potrebno bolje razrješenje stanja stvari“. Tužilaštvo je tek nakon skoro pola godine (?!) ponovo podnijelo optužni prijedlog protiv srpsko-američkog špijuna.

Zbog čega je postupajuća tužiteljka u Osnovnom tužilaštvu u Nikšiću toliko čekala sa podizanjem optužnog akta protiv Stevana Simijanovića za falsifikovanje diplomatskog američkog pasoša? Zašto se nikada ulogom Simijanovića u pregovorima o švercu cigareta nije bavilo Specijalno državno tužilaštvo, i nakon otkrića Pobjede da je Ura plaćala troškove lažnom američkom diplomati? Kako je moguće da tri godine nakon hapšenja srpsko-američkog špijuna nema sudskog epiloga? Na brojna pitanja Pobjede sada svi ćute.

A dodatne sumnje izazivaju rodbinske veze: Doderović je rođena sestra Ivana Ivanovića, bliskog Davidovićevog saradnika i jednog od direktora njegovih firmi, kao i supruga Milentija Doderovića, koji je prilikom izbora za v. d. direktora policije imao podršku Demokrata i Ure.

Kao što smo napomenuli, Davidović i Simijanović su, prema transkriptima ,,Skaj“ razgovora, zajedno sa Vasovićem i Mrkićem bili „na istom zadatku“ – preuzimanje posla šverca cigareta.

Da je sprega između aktera ove afere bila izuzetno čvrsta ukazuju i sljedeće činjenice: čovjek koji je bio Simijanovićev vozač dok je ovaj boravio u Crnoj Gori je policijski inspektor Damjan Kasalica, lični prijatelj Miodraga Dake Davidovića.

Simijanovićeve hotelske troškove tokom boravka u Crnoj Gori snosila je Ura, a ulogu Abazovića u švercu cigareta otkriva dio prepiske između Vasovića i Mrkića i Vasovića i Simijanovića u kojima je zadatak „Maradone“ „Kovrdžavog“ da pritisne Davidovića kojeg oslovljavaju nadimkom „Vampir“ ukoliko ne pristane na njihov plan.

UKRŠTANJE PUTEVA ,,MARADONE“ I ,,STIVA“

Abazović je u vrijeme „dogovora oko posla“ bio potpredsjednik Vlade, zadužen za kontrolu bezbjednosnog sektora. Inače, srpski špijun sa lažnim američkim diplomatskim pasošem pravu crnogorsku ličnu kartu dobio je za samo jedan dan, i to na urgenciju iz Vlade o čemu je Pobjeda pisala još u februaru 2021. godine.

Kako su se ukrstili putevi Abazovića i Simijanovića nije poznato, ali je činjenica da tadašnjeg potpredsjednika Vlade i prvog čovjeka bezbjednosnog sektora previše slučajnosti veže za ovu grupu koja je, prema ,,Skaj“ komunikacijama, organizovala šverc cigareta. Tim prije što se, sudeći prema prepiskama, na Abazovića neupitno računa.

Na to ukazuju i poruke Simijanovića upućene Vasoviću koji koristi kodno ime Pantelija Bar: „Vampir ako krene na svoju ruku odmah ga pržimo preko Maradone“.

Za sada nema naznaka da li će se istraga Specijalnog državnog tužilaštva nastaviti u pravcu Abazovića i Davidovića, koji su, kako proizilazi iz „Skaj“ prepiski, bili učesnici u dilovima šverca cigareta. Nije poznato i zašto je – skoro godinu od dostavljanja tajno presretnutih razgovora – Specijalno tužilaštvo na čelu sa Vladimirom Novovićem odlučilo da uhapsi samo bivšeg šefa kriminalističke policije Centra bezbjednosti Bar Iliju Vasovića.

Niko iz Vlade Crne Gore ili Agencije za nacionalnu bezbjednost do danas nije objasnio kakva je sve uloga bila lažnog američkog diplomate.

Svi mudro ćute. Ili je, ipak, zavjera ćutanja u pitanju?

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Stevan Simijanović

Ostavite komentar

Komentari (0)