test

Ko želi da ukloni Katnića kao nezgodnog svjedoka?

Standard

07/05/2024

06:50

Bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, koji već 24 dana ne uzima hranu u pritvorskoj jedinici Istražnog zatvora u Spužu, juče je stupio u štrajk žeđu, kao ultimativni protest što specijalni tužilac Miloš Šoškić i sudija za istragu Goran Šćepanović, u kontinuitetu krše njegova zakonom garantovana prava, ali i pokušavaju da osujete Katnićevo učešće u postupku i saslušavanje svjedoka u istrazi koja se vodi protiv njega.Prema informacijama Pobjede, na zahtjev specijalnog državnog tužioca Šoškića, a uz odobrenje sudije za istragu Šćepanovića, angažovana su protekle sedmice dva vještaka psihijatrijske struke da procijene da li je Milivoje Katnić u stanju da prati istragu i učestvuje u saslušavanju svjedoka, što je on tražio od prvog dana određivanja pritvora.

Nakon što su, prema izvorima iz UIKS-a, oba vještaka konstatovala da je Milivoje Katnić, ,,iako već duže štrajkuje glađu, nepomućene percepcije i sposoban za rasuđivanje“, specijalni državni tužilac Miloš Šoškić je zatražio da Viši sud angažuje i trećeg vještaka koji će provjeriti Katnićevo psiho-fizičko stanje.

ULTIMATIVNI POTEZ 

Formalno, Šoškić je takav zahtjev formulisao zbog ,,brige za proces koji se vodi“. Neformalno, ali stvarno: tužilac Šoškić je – očito uz ,,amin“ glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića – odlučio da dodatno psihološki pritisne Katnića iznurenog troneđeljnim štrajkom glađu – novim zahtjevom za psihijatrijsko vještačenje.

Ali i novim svjedocima u okviru finansijske istrage koja je pokrenuta i u kojoj je do sada saslušano više fizičkih radnika koji su radili na Katnićevom imanju. Na taj način se Katnićev pritvor, sve pod obrazloženjem mogućeg uticaja na svjedoke, može prolongirati i nakon prvobitno određenih 30 dana… 

To je bio razlog, kažu izvori Pobjede, da se Milivoje Katnić odluči na ultimativni, očajnički korak: od juče u 13 sati počeo je i štrajk žeđu, što mu dodatno ugrožava život.

Zdravlje Milivoja Katnića, koji je prije četrdesetak dana preležao plućnu emboliju, dodatno je narušeno štrajkom glađu na koji se odlučio još ujutro 14. aprila, kada mu je određen pritvor do 30 dana.

Nakon 24 dana gladovanja, njegovo zdravstveno stanje je naglo pogoršano. Pri tom je, prije sedam dana, na kratko boravio u Kliničkom centru jer je prestao da uzima ljekarsku terapiju. Tada je Katnić bio ogorčen odbijanjem Novovića i vrha Specijalnog državnog tužilaštva da odgovore na njegove pismene pritužbe što mu se ne dozvoljava da saslušava svjedoke.

Tek nakon što su ljekari KC-a obavijestili nadležne da je Katniću i život u pitanju, glavni specijalni državni tužilac Vladimir Novović odobrio je da se saslušaju trojica svjedoka koje je predložio Katnić.

PAKLENI KRUG 

Nepunu sedmicu prije isteka roka od 30 dana pritvora koje je sudija za istrage odredio, istraga u slučaju Milivoja Katnića ide puževim korakom. Sudeći po dostupnim informacijama, može se zaključiti da je ta sporost brižljivo planirana i da specijalni državni tužilac Šoškić ne kani da ubrzava proces, naprotiv.

Miloš Šoškić

Na osnovu naredbe o sprovođenju istrage, u koju je Pobjeda imala uvid, Milivoje Katnić je osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja i za članstvo u kriminalnoj organizaciji koju je navodno osnovao Zoran Lazović, nekadašnji visoki policijski funkcioner.

U pismima iz Istražnog zatvora u Spužu, Milivoje Katnić je analizirao optužbe koje mu se stavljaju na teret i zaključio da je ,,do sada u pravnom sistemu Crne Gore nezabilježeno da tužilac iznosi optužbe za stvaranje kriminalne organizacije od samo dva člana“.

– To je potpuno u suprotnosti sa članom 401 Krivičnog zakona, ali za to očito specijalnog tužioca nije briga – ustvrdio je Katnić.

Brojni dopisi Milivoja Katnića – dva na adresu glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića, po jedno pismo za Borisa Savića, predsjednika Višeg suda i Sinišu Bjekovića, zaštitnika ljudskih prava i sloboda – u kojima je bivši glavni specijalni tužilac opisao kako mu se krše ljudska prava, ostali su bez odgovora.

Čelnici zvaničnih institucija zvanično ćute. Od početka: kao što su ćutali na Katnićev štrajk glađu koji je počeo 14. aprila ujutro, tako je i juče državnim mukom dočekana vijest da je pritvoreni bivši glavni specijalni tužilac počeo štrajk žeđu.

Teško je zamisliti da bi u bilo kojoj državi, koja želi da se prikaže pravnom i građanskom, državno ćutanje moglo da bude jedina zvanična reakcija na Katnićeve optužbe da mu se konstantno krše ljudska prava i ne omogućava učešće u postupku protiv njega.

Osim u jednom slučaju – ukoliko neko želi da ukloni Milivoja Katnića, kao mogućeg neugodnog svjedoka?

Novović ,,neće da zna“ za sukobe Katnića i Šoškića

Milivoje Katnić je od 14. aprila u dva navrata od glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića tražio izuzeće tužioca Miloša Šoškića zbog, kako je obrazložio, pristrasnog postupanja u istrazi koju vodi protiv njega, Zorana Lazovića, Petra Lazovića i Saše Čađenovića. Nije bilo javne reakcije Novovića, što znači da oba Katnićeva zahtjeva glavnog specijalnog tužioca nijesu interesovala kao ni istorija konflikata Katnića i Šoškića.

Bivši glavni specijalni tužilac, kako je Pobjeda ranije objavila, naveo je u pismu iz Istražnog zatvora više razloga zbog čega Šoškić ne može nepristrasno da vodi postupak. Katnić je, ukazujući na prijateljske relacije postupajućeg tužioca Šoškića i biznismena Zorana Ćoća Bećirovića, istakao da je Bećirović na svom portalu (,,Aktuelno“ – p.a.) ,,samo u jednom kratkom periodu objavio 40 uzastopnih negativnih komentara protiv mene, a to i dalje nastavlja da objavljuje“.

Miloš Šoškić i Zoran Bećirović dospjeli su u žižu javnosti 4. decembra 2019. godine kada se u tržnom centru ,,Delta“ dogodio incident između tadašnjeg novinara Dana Vladimira Otaševića i službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Mladena Mijatovića, koji ga je – kako je Otašević naveo – vrijeđao i nasrnuo na njega nakon što je fotografisao Bećirovića i Šoškića, tadašnjeg višeg državnog tužioca.

Tužilaštvo je iniciralo prekršajni postupak protiv Mijatovića, ali je on obustavljen zbog zastarjelosti jer se Otašević dvije godine nije pojavio pred sudom.

U jeku te afere Šoškić je dao izjavu Tužilaštvu i saopštio da je u bliskim, prijateljskim odnosima sa Ćoćom Bećirovićem i da ,,to ne krije, niti se toga stidi“.

Samo nekoliko dana prije incidenta u tadašnjem ,,Delta“ trgovinskom centru, protiv Bećirovića je sudski vještak ekonomske struke podnio prijavu jer mu je, kako je naveo, „uputio niz prijetećih poruka u kojima je pominjao i crnogorski državni vrh i specijalnog tužioca Milivoja Katnića“. Vještak je bio angažovan u sudskim predmetima koji su vezani za Bećirovića.

Na okolnosti incidenta u ,,Delti“ izjasnila se i Komisija za etički kodeks državnih tužilaca koja je početkom 2021. godine donijela mišljenje da je tadašnji viši državni tužilac Miloš Šoškić prekršio Etički kodeks jer je ,,bio u društvu osobe protiv koje je Tužilaštvo pokrenulo postupak a po krivičnoj prijavi vještaka“.

Tada su obrazložili da Šoškić nije pazio da takvim ponašanjem na javnom mjestu ne nanese štetu ugledu državnih tužilaca, čime je povrijedio pravila iz Etičkog kodeksa kojim se uređuje ponašanje u slobodno vrijeme. Tužilac Šoškić je nakon ovog mišljenja napisao pritužbu instituciji Zaštitnika ljudskih prava i sloboda koja je 4. decembra 2021. „utvrdila da je Komisija za Etički kodeks državnih tužilaca Šoškiću povrijedila pravo na privatni život iz Ustava Crne Gore i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i sloboda“.

Tadašnja zamjenica zaštitnika Snežana Armenko (sada sutkinja Ustavnog suda Crne Gore) dala je preporuku Tužilačkom savjetu da vode računa o ,,situacijama kada donijeto mišljenje može na bilo koji način da utiče na određeno pravo zaštićeno Ustavom to obrazloži jasnim i uvjerljivim razlozima“.

Podsjetimo, Miloš Šoškić je za specijalnog tužioca imenovan u avgustu 2021. godine po odluci Tužilačkog savjeta, iako su tadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca Dražen Burić bili protiv njegovog prelaska u Specijalno državno tužilaštvo.

Šoškić je konkurisao za glavnog specijalnog tužioca nakon čega su iz Centra za građansko obrazovanje dostavili v. d. VDT i Tužilačkom savjetu inicijativu da preispitaju da li je tužilac Šoškić koristio tu poziciju za ostvarivanje privatnih interesa pri podnošenju zahtjeva za dobijanje stana po povoljnim uslovima.

Kako je ,,nautičar“ Durutović postao Katnićev branilac po službenoj dužnosti? 

Iz Višeg suda nije Pobjedi odgovoreno kako je advokat Dragutin Durutović iz Bara postao branilac po službenoj dužnosti za krivični proces protiv Katnića u Podgorici – ako se zaista vodilo računa o ekonomičnosti postupka?

Prema Zakonu o krivičnom postupku, branilac po službenoj dužnosti se određuje kada okrivljeni nema svog advokata, a određuje se advokat na osnovu spiska Advokatske komore Crne Gore.

Milivoje Katnić je u jednom pismu iz Istražnog zatvora optužio advokata Durutovića ,,da se udružio sa tužiocem Milošem Šoškićem, pa prisustvuje skupa sa tužiocem ispitivanju svjedoka“.

Dragutin Durutović

– I to iako sam mu izričito naglasio da ne želim službenog branioca i da neću da me on zastupa – upozorio je Katnić.

Zato je još zanimljivije odgonetnuti – kako je i ko je odredio Dragutina Durutovića za branioca Milivoja Katnića po službenoj dužnosti?

Tim prije što se, kako kažu iskusni pravnici koje je Pobjeda konsultovala, ,,po pravilu osumnjičenom postavlja advokat po službenoj dužnosti koji ima kancelariju u gradu gdje je sjedište suda, jer se vodi računa o ekonomičnosti postupka“.

– Zamislite da su mu postavili advokata iz Bijelog Polja ili Mojkovca koji onda mora da dolazi svaki dan u Podgoricu da prisustvuje svakoj istražnoj radnji, saslušanju svjedoka ili drugog okrivljenog? Tako bi troškovi ,,odletjeli u nebo“ – ističe sagovornik Pobjede.

Osim toga, ime Dragutina Durutovića u advokatskoj zajednici niko ne poznaje po zastupanjima u krivičnim procesima i vrlo je rijedak učesnik procesa pred Višim sudom u Podgorici.

– On je uglavnom poznat kao nautičar i iskusni ronilac i tako zarađuje za život. Inače je član nautičarskog društva ,,Jug“ iz Bara koji je osnovao njegov rođeni brat – ističe sagovornik Pobjede, iskusni advokat.

Zanimljivo je, takođe, što je advokat Durutović poznat po političkom angažmanu. Ne samo da je bio jedan od organizatora litija 2020. godine u Baru, već je kasnije bio na izbornoj listi Demokratskog fronta u tom crnogorskom lučkom gradu.

Kako je onda advokat-nautičar određen za službenog branioca Milivoja Katnića? Tu bi informaciju valjalo da pruži sudija za istrage Višeg suda Goran Šćepanović koji je i odredio pritvor do 30 dana za Katnića.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Milivoje Katnić

Ostavite komentar

Komentari (1)

Tara

16 Jul. at 15:40

Ovaj gospodin Soskic..je veliko zlo za nasu drzavu CG..dokle ce ovo trajati???