test

Muminović: Postupak koji se vodi pritiv Milivoja Katnića je politički motivisan

Standard

15/05/2024

06:45

Glavna i odgovorna urednica portala Standard Jasmina Muminović kazala je da ne očekuje da će bivši specijalni državni tužilac Milivoje Katnić još dugo biti u pritvoru obzirom na njegovo teško zdravstveno stanje.“Danas smo dobili informacije od advokata koje je objavljeno, da se njegovo zdravstveno stanje pogoršava.”

Za postupak koji se vodi pritiv Milivoja Katnića smatra da je politički motivisan.

“Hronologija događaja je sasvim jasna i ja nisam očekivala da će SDT drugačije postupiti, sem da zahtijeva produženje pritvora. Nažalost, ni vrhovni državni tužilac, gospodin Marković nije se vodio po uzoru Ivice Stankovića kada je u slučaju pokušaja državnog udara izdao obavezujuće uputstvo po kojem nije donijeta odluka o pritvoru tadašnjih lidera DF-a Mandića i Kneževića. Tako da, u konkretnom slučaju, vrlo je očekivana bila odluka, jer cijeli postupak je jedna politička montaža i politički progon nekadašnjih visokih funkcionera Specijalnog državnog tužilaštva i Uprave policije” kazala je Muminović.

Povodom produženja pritvora Katniću na osnovu finansijske istrage, kaže da je u pitanju klasična improvizacija.

“To je rezultat finansijske istrage koja je paralelno vođena. Jer, sjetite se, u javnom prostoru imali smo prilike da čujemo priče o nekim milionima. Na kraju se ispostavilo, da su prebrojavane voćke na porodičnom imanju gospodina Katnića i boce rakije i vina na imanju gospodina Lazovića. Znači, jedna tragikomična priča.”

Muminović se osvrnula i na slučaj zabrane ulaska Belivuka i Miljkovića, za koji je kazala, da je o tome i Specijalno državno tužilaštvo zauzelo zvaničan stav, da je vođen izviđaj koji je zatvoren zbog nedostatka dokaza.

“Sama zabrana ulaska određenih pojedinaca u državu, skidanje zabrane nije krivično odjelo. Iz razloga što je to jedna operativna mjera koja se sprovodi na dnevnom nivou. Recimo da u tom periodu nije postojao ni protokol o postupanju. Takođe, Milivoje Katnić funkcionalno nije mogao da utiče na jednu takvu mjeru. Sa druge strane, ni Lazović i ako čitam neke izjave svjedoka da je on navodno tražio da se ta zabrana skine iz sistema. On funkcionalno, hirarhijski, nije bio iznad drugih pomoćnika, te samim tim nije mogao da izvrši taj protivpravni uticaj. Hoću da kažem da i Specijalno tužilaštvo se u ranijem periodu izjasnilo da u njihovom postupanju nema elemenata krivičnog dijela.”

Za jučerašnje odbijanje predstavnika CEMI-ja da posjeti Milivoja Katnića smatra da je načinjen propust.

“To bi se moglo tumačiti kao namjera da predstavnici organizacija za zaštitu ljudskih prava ne dobiju jasne i precizne informacije. Mislim da uprkos tim nekim protokolima na koje se uprava UIKS-a poziva da odluka višeg suda za njih treba da bude obavezujuća” jasna je Muminović.

Za ovu odluku Višeg suda ali i neke prethodne koje se nisu ispoštovale, Muminović smatra da se time šalje javnosti poruka da u Crnoj Gori vlada pravna nesigurnost.

“Šalje se poruka da više niko nije siguran. Šalje se poruka da se zlopotrebljavaju razni podaci, informacije iz privatnih telefona koje završavaju u javnom prostoru. Šalje se poruka da mi nemamo zagarantovanu kategoriju zašitu prava na privatnost, zašitu prava na ugled i čast građanina. Šalje se jedna poruka opšte nesigurnosti.”

Prema mišljenju Muminović ono što zabrinjava da se predsjednik Višeg suda Boris Savić ne oglašava na pismo upućno njemu od strane Milivoja Katnića.

“Pažljivo sam pročitala to pismo i na kraju pisma Katnić, predsjednika suda, proziva da ima strah i da iz straha nije reagovao. Takođe ga proziva da na osnovu naravno stručnih znanja, kvalifikacija, pozicije na kojoj se nalazi da je trebalo da reaguje, da ne prihvati naredbu, o sprovođenju istrage, jer u toj naredbi nema osnovnih elemenata krivičnog dijela.”

Muminović je iznijela i svoje zapažanje prateći ovaj ali i druge sudske procese koji se vode.

“U posljednje vrijeme, uvijek kada treba neka važna odluka da se donese u višem sudu, u određenim medijima se pojavljuju određeni transkripti razgovora iz telefona bivše predsjednice Vrhovnog suda, Vesne Medenice. Ni malo slučajno, rekla bih, baš u trenutku donošanja nekih odluka. Lično nemam dileme, vjerujem da se to vrlo ciljano radi, kako bi došlo do zastrašivanja određenih sudija, jer upravo te sudije se nalaze u tim transkriptima, što znači da bi možda mogli imati materijale i za njih, ali ih neće objavljivati.

Sramotno je ćutanje nevladinih organizacija raznih boraca za ljudska prava u slučaju zloupotrebe njenog mobilnog telefona iz razloga što je upravo to pravo na privatnost ustavna kategorija, upravo iz razloga što je i zloupotreba prava na privatnost krivično odjelo po krivičnom zakoniku Crne Gore. Niko nije potegao pitanje te zlopotrebe i odgovaranja za zlopotrebu, naravno, predpostavljam iz razloga što je sistemske prirode,” zaključila je Muminović.

Izvor (naslovna fotografija):

Jasmina Muminović

Ostavite komentar

Komentari (0)