test

Zašto se odgađa izručenje mafijaša kojeg Turci traže zbog likvidacije Jovice Vukotića

Standard

09/05/2023

07:07

Nakon što se za novogodišnje praznike premijer Dritan Abazović uslikao sa Denizom Aksuom, rođakom turskog državljanina Deniza Camgoza koji slovi za vođu jednog mafijaškog klana kojeg je jula prošle godine uhapsila crnogorska policija po potjernici Interpola, turski istražitelji provjeravaju da li traženi turski bjegunac pokušava preko vrha crnogorske izvršne vlasti da izdejstvuje dobijanje azila u Crnoj Gori, saznaje Pobjeda od izvora u vrhu bezbjednosnog sektora.Prema informacijama Pobjede, četvorica turskih državljana su, koji dan pred Novu godinu, prišli Dritanu Abazoviću dok je premijer boravio sa društvom u jednom poznatom podgoričkom kafiću.

Nakon kraćeg razgovora, slikali su se i djelovalo je kao jedan od onih slučajnih susreta, koje odlazeći premijer Abazović ne izbjegava.

Ispostaviće se, međutim, da jedan od četvorice turskih državljana ima rodbinske veze i stalne kontakte sa Denizom Camgozom, čovjekom koji se već mjesecima nalazi u ekstradicionom pritvoru u Spužu. Prema saznanjima našeg lista, turski državljanin Deniz Aksu već mjesecima uredno, shodno dozvoli, posjećuje Camgoza u Spužu.

Nema informacija da je Aksu pripadnik bilo kojeg kriminalnog klana, riječ je o turskom državljaninu koji regularno živi duže u Crnoj Gori i vlasnik je kompanije koja izvodi građevinske radove u Budvi.

No, njegovog rođaka, Deniza Camgoza koji je u ekstradicionom pritvoru u Spužu, turska policija je označila kao vođu jednog od najozloglašenijih mafijaških klanova, direktno odgovornog za više ubistava na teritoriji Turske.

Oktobra prošle godine turski istražitelji su otkrili da je mafijaški klan na čijem je čelu, prema njihovim informacijama, upravo Deniz Camgoz osumnjičen za učešće u akciji likvidacije Jovana Jovice Vukotića, jednog od čelnika škaljarskog kriminalnog klana.

SMRTONOSNI KLAN 

Trideset devetogodišnjeg turskog državljanina Deniza Camgoza uhapsila je 6. jula 2022. godine crnogorska policija u Podgorici.

Prilikom hapšenja, kod sebe je imao falsifikovani pasoš u kom je bilo upisano ime Mehmet Ali Bayhan, a pravi identitet je utvrđen komparacijom otisaka sa potjernice Interpola. Sa Camgozom je uhapšeno još pet turskih državljana koje turska policija, takođe, potražuje.

U pozamašnom dosjeu Deniza Camgoza su optužbe za ubistva, ranjavanje, otmicu, pritvor, iznudu i mučenje u Izmiru i okolini, zatim za nezakonitu naplatu čekova i obveznica…

Turske vlasti su, kako pišu tamošnji mediji, podnijele optužnice protiv 38 pripadnika Camgozovog klana, koji se, osim dvije likvidacije, terete i za pokušaj ubistva zamjenika gradonačelnika opštine Cigli u Izmiru 2020. godine.

Prema objavama turskih medija, Camgoz je navodno i podstrekač ubistva potpredsjednika izmirske AK partije Ahmeta Kurtuluša, a na teret njegovoj grupi se stavlja i ubistvo vođe jedne navijačke grupe.

Osim naručenih ubistava, ovaj mafijaški klan, prema turskim istražiteljima, već godinama učestvuje u međunarodnoj proizvodnji i trgovini narkotika.

Ubistvo Jovana Jovice Vukotića 8. septembra 2022. godine u Istanbulu pokazalo je da je međunarodni kriminal žestoko isprepletan. U Vukotića je, podsjetimo, smrtonosne hice ispalio napadač sa motora u momentu kada je vođa škaljarskog klana bio u automobilu sa nevjenčanom suprugom Mašom i malim đetetom.

Nakon ekspresne i temeljne istrage turske policije, mafijaška grupa Denisa Camgoza je ponovo postala predmet interesovanja turske policije i doveli su je u direktnu vezu sa ubistvom Vukotića koji se u Turskoj krio pod lažnim pasošem na ime Predrag Popović.

Deniz Camgoz

LIKVIDACIJA VUKOTIĆA

Dvadesetak dana kasnije, krajem septembra, na osnovu informacija iz Turske, reagovala je crnogorska policija.

Tokom ciljanog pretresa u Istražnom zatvoru u Spužu pronađena su dva telefona i jedan improvizovani bodež u sobi u kojoj boravi turski državljanin Camgoz skupa sa, kako su javili crnogorski mediji, pet pripadnika kavačkog klana.

Ispostavilo se da su crnogorski policajci zatvorsku ćeliju pretresli nekoliko dana nakon što je policija Turske utvrdila da su članovi kriminalnog klana Camgoza učestvovali u ubistvu vođe škaljarskog klana Jovana Vukotića.

U brzoj i opsežnoj akciji, da bi otkrili ko je ubio vođu škaljaraca, turski istražitelji su pregledali 1.700 sati snimaka na 200 lokacija, počevši od mjesta gde je Vukotić ubijen. Na ovaj način, iscrtavajući trasu motocikla, policija je utvrdila i da su na dan ubistva, osumnjičeni pratili Vukotićevo vozilo.

Utvrđujući registarsku tablicu vozila, ekipe su istraživanje usmjerile na motocikl i vozilo. Prema saznanjima policije, osoba koja je upravljala motorom je izvjesni Jakup Dogan, član kriminalne organizacije koju je predvodio Bariš Nek, koji se već nalazio na crvenoj Interpolovoj poternici.

Pronađen je i GPS uređaj ispod automobila i ispod poda u gepeku, u vozilu u kojem je Vukotić poginuo. Tokom istrage otkriveno je da su Elanur Tuna i Furkan Ješil, članovi kriminalne organizacije koju predvodi Deniz Binali Camgoz, pratili Vukotića četiri mjeseca i to automobilom koji su iznajmili u Izmiru.

Svi ti podaci iz istrage naveli su tursku policiju da osnovano sumnjiči pripadnike dva klana, koje predvode Nek i Camgoz, da su izvršili likvidaciju Vukotića, po nalogu kavačkog klana.

Istragom je utvrđeno da su vođe kavačke kriminalne organizacije – Radoje Živković i Zdravko Perunović – dali naređenje za napad na Vukotića. U istragama koje je sprovela policija, utvrđeno je da se Živković dogovorio sa organizacijom kojom rukovodi Camgoz da ubiju Vukotića za – 1,5 miliona eura.

Policija je utvrdila i da je vođa dijela Camgozove organizacije koja je počinila ubistvo Vukotića Baris Bojun, uhapšen u Italiji novembra prošle godine.

KAD KASNI ,,RUKA PRAVDE“

Zato je sasvim očekivano što je država Turska, odmah nakon saznanja o hapšenju Camgoza i ekipe, zatražila da Crna Gora isporuči turskog državljanina.

Viši sud u Podgorici odredio je 7. oktobra prošle godine Denizu Binaliju Camgozu šestomjesečni pritvor, što je uobičajena mjera u svim ekstradicionim slučajevima.

Što se u međuvremenu dešavalo, da li je bilo nekih tajnih posredovanja, nije poznato, ali priča o izručenju navodnog vođe turskog mafijaškog klana se prolongirala.

Prvo je, nakon isteka šest mjeseci, Camgozu pritvor produžen za još dva mjeseca. Potom je, prema informacijama Pobjede, Vanraspravno vijeće Višeg suda 2. februara ove godine donijelo rješenje o izručenju Deniza Camgoza, pojašnjavajući da su ispunjeni svi uslovi.

Ovu odluku je kasnije ukinuo Apelacioni sud, po žalbi advokata Marka Radovića i Miloša Vuksanovića.

U ponovnom postupku Viši sud je, 10. aprila, donio istu odluku – da se Camgoz izruči zemlji koja ga potražuje. Advokati su i na ovu odluku uložili žalbu i predmet je opet u Apelacionom sudu.

Od hapšenja Deniza Camgoza proteklo je deset mjeseci, a turski državljanin koji se, između ostalog, tereti da je naredio da njegov mafijaški klan likvidira Jovana Vukotića i dalje je u ekstradicionom pritvoru i još nije dostupan ,,ruci pravde“ u Turskoj.

Prema saznanjima Pobjede, Deniza Camgoza i dalje redovno, uz sve potrebne dozvole, obilazi njegov bliski rođak Denis Aksu, vlasnik firme koja gradi po Budvi.

 Slučajni susreti sa ,,bratom Abazom“ 

M portal, ali i Pobjeda, objavljivali su u serijalu tekstova transkripte razgovora škaljarske kriminalne grupe u kojima se, u više navrata, pominje Dritan Abazović i to u vrlo pozitivnom kontekstu.

„..veli abazovic. Da ih deremo nocas. Brat. Najgeci od svih. Svega mi. Vjerujes li mi da mi je zao sto nisam njega glasa“…

„…da da abaz je brat nas veliki“…

Ovih nekoliko rečenica transkript je presretnutih razgovora u izbornoj noći 30. avgusta 2020. godine, između člana škaljarske mafijaške organizacije Stefana Đukić-Mandića, koji je tada bio u zatvoru u Kijevu (Ukrajina), sa Podgoričaninom Bojanom Lopičićem.

Transkripte je objavio M portal u septembru 2022, a Pobjeda je tada objavila i fotografiju Abazovića na kojoj se vidi da je, u jednom podgoričkom ugostiteljskom objektu, u prisnoj komunikaciji sa Bojanom Lopičićem i da sa pažnjom prati nešto što mu Lopičić pokazuje na mobilnom telefonu.

Pravdajući ovaj susret uhvaćen kamerom, Abazović je pokušao Lopičića da predstavi kao slučajnog turistu, objašnjavajući kako ga opsijedaju turisti i razni drugi ljudi i od njega stalno traže da se fotografiše sa njima, pa je tako, prema njegovoj verziji, nastala i ta fotografija?!

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Pobjeda

Ostavite komentar

Komentari (0)