test

Završeno saslušanje svjedoka u istrazi protiv Katnića i Lazovića; Jovićević potvrdila sve navode odbrane Lazovića

Standard

20/06/2024

13:40

Specijalna tužiteljka Sanja Jovićević saslušana je danas kao svjedok u Specijalnom državnom tužilaštvu, čime je završeno saslušavanje svjedoka u istrazi koju SDT vodi protiv bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i visokog policijskog funkcionera Zorana Lazovića.

M portal saznaje da je Jovićević u iskazu koji je dala svom kolegi Milošu Šoškiću potvrdila sve navode odbrane bivšeg visokog policijskog funkcionera Zorana Lazovića, a njenim saslušanjem Šoškić je konačno završio ispitivanje svjedoka u ovoj istrazi.

Katniću je pritvor određen po dva pritvorska osnova – opasnost od bjekstva i uticaja na svjedoke, dok je Lazoviću dodat još jedan osnov – visina zaprijećene kazne i teške okolnosti djela. Vijeće Višeg suda je u obrazloženju odluke o produženju pritvora Katniću i Lazoviću 13. maja ukazalo tužiocu Šoškiću da je predložene svjedoke potrebno saslušati u što kraćem roku, ali je od tih preporuka prošlo više od mjesec i nije poznato zbog čega ranije nije uzeo izjavu od nje.

“Imali smo u vidu činjenicu da kada je pritvor okrivljenima određen po pritvorskom osnovu iz člana 175 st.1 tač. 2 ZKP-a, da je svjedoke neophodno saslušati u što kraćem roku, budući da je prioriteno, bez obzira na značaj ostalih sprovedenih dokaznih radnji koje vijeće ovog suda ne dovodi u pitanje”, navodise u obrazloženju vijeća Višeg suda.

U odluci suda od 13. maja navedeno je i da je pritvor određen radi „otklanjanja opasnosti od uticaja na svjedoke“, službenike Uprave policije Milorada Žižića i Nikole Janičića i specijalne tužiteljke Sanje Jovićević. Vijeće ukazuje da su Žižić i Janičić saslušani i da se „javila dodatna potreba za saslušanjem“ novih svjedoka – službenika Uprave policije Milovana Pavićevića, Veska Damjanovića, Aleksandra Boškovića i Katnićevog kuma Branka Martinovića. Oni su svi dali iskaze.

Vijeće Višeg suda, kako smo ranije pisali, osvrnulo se i na tezu Specijalnog državnog tužilaštva da „postoji mogućnost uticaja i na okrivljene Radoja Zvicera, Ljuba Milovića i Duška Roganovića sa ciljem iznošenja odbrana koje bi bile u interesu okrivljenih“.

Prema mišljenju sudskog vijeća, ta teza tužilaštva nema uporište, jer Katnić i Lazović ne mogu trpjeti negativne posljedice jer nije izvjesno da li će i eventualno kada Zvicer, Roganović i Milović, koji se nalaze u bjekstvu, biti dostupni nadležnim organima.

Katnić i Lazović uhapšeni su 14. aprila po nalogu SDT-a jer je, kako iz te institucije tvrde, bivši policijski funkcioner osnovao kriminalnu grupu, čiji su članovi postali Katnić, bivši specijalni tužilac Saša Čađenović, Lazovićev sin Petar, a sve „da bi radili u korist Radoja Zvicera“. Između ostalog, Lazović i Katnić, takođe, sumnjiče se za nezakonito skidanje zabrane ulaska u Crnu Goru srpskim kriminalcima Veljku Belivuku i njegovom bliskom saradniku Marku Miljkoviću, te i za neoptuženje Novljanina Duška Roganovića, koji je, prema evidencijama bezbjednosnog sektora, jedan od visokorangiranih članova kavačke grupe.

Podsjetimo, Katnić je u 07.06. 2024. godine imao hiruršku intervenciju u klinici Moj Lab zbog poboljšanja zdravstvenog stanja koje je narušeno zbog dvomjesečnog štrajka glađu.

Izvor (naslovna fotografija):

FOTOč RTCG

Ostavite komentar

Komentari (0)